Weerpraatje van woensdag 19 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich verder van ons verwijderend hogedrukgebied in de buurt van Litouwen trekt verder noordwaarts. Tegenspeelster van dienst is nog altijd een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden, waaraan een koufront verbonden is dat nog altijd ten westen van ons ligt. Boven Frankrijk zijn daar vooruit thermische laagjes ontstaan waaromheen onweershaarden cirkelen. Dat koufront trekt in de loop van de dag van west naar oost door onze omgeving. Daarachter wordt de wind westelijk en ontwikkelt zich vanaf morgen een nieuwe uitloper van het Azorenhoog naar onze omgeving. Die bouwt zich dan vervolgens de komende dagen uit tot een nieuw hogedrukgebied waarbij de cyclus van de voorbije dagen kan herbeginnen en uitloopt op zomers weer tegen het eind van het weekeind / begin volgende week.

Vandaag zijn we met duizend donders en bliksems wakker geworden in de regio! Zoals verwacht zijn in de nanacht regen- en onweersbuien vanuit Frankrijk binnen gelopen. Die zijn behoorlijk actief en hebben zich zelfs op één lijn georganiseerd en zijn zo van zuid naar noord door West- en Oost-Vlaanderen aan het trekken. Er kan behoorlijk wat regen vallen en zelfs hagel is mogelijk, naast windstoten en natuurlijk bliksem en donder. Voor de lijn uit was op heel veel plekken een prachtige shelfcloud te zien. Ook hier:

Na deze eerste lijn duiken al snel nieuwe buien op, vooral in West-Vlaanderen dan. Ook die brengen onweer mee. Later vanochtend kan het dan weer wat rustiger worden en komen er tijdelijk opklaringen. De breedste opklaringen zien we in de tweede helft van de ochtend en in de eerste helft van de middag. Daarbij kan het vooral landinwaarts weer snel opwarmen met maxima die rond een 24-25 graden uitkomen in West-Vlaanderen en nog tot 27-28 graden kunnen halen in Oost-Vlaanderen. De wind zit daarbij in een zuidelijke tot zuidwestelijke hoe, maar rond onweersbuien is die veranderlijk en afhankelijk van de buien zelf. Lang duurt dat feestje met zonnige momenten niet want in de namiddag nadert dan het koufront vanuit het westen. Daarvoor vormen zich dan weer nieuwe regen- en onweersbuien die later vanmiddag van het westen uit over de regio gaan trekken. Die kunnen opnieuw fel worden met vooral landinwaarts weer zware buien met onweer, hagel, rukwinden en veel regen op een korte periode.

Tegen de avond trekken de buien dan geleidelijk landinwaarts weg. De nacht verloopt rustig en wisselend bewolkt met minima die dalen naar een 12-13 graden tegen de ochtend. Er kan zich wat nevel vormen bij een naar west draaiende en zwakke tot matige wind.

Morgen is de warmte even voorbij. Met een naar west gedraaide wind wordt dan minder warme lucht aangevoerd. We halen morgen nog maxima van een 20 graden aan de kust tot 22 graden landinwaarts. Misschien dat er ergens nog een verdwaalde bui geforceerd wordt, maar de meeste plekken houden het morgen toch droog bij een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Vooral aan zee vallen die heel breed uit met hele veel zon. Landinwaarts zijn er wat meer (stapel)wolken.

Vrijdag houden we het droog en wisselen brede opklaringen af met een paar wolkenvelden. Maxima opnieuw rond dezelfde waarden als op donderdag: rond 20 graden aan de kust, vooraan de 20 graden landinwaarts. Tijdelijk zijn in de ochtend wat meer wolkenvelden mogelijk als er nog een zwak frontje doortrekt.

In het weekeind knapt het weer verder op. Zowel zaterdag als zondag blijft het droog met geleidelijk verder oplopende maxima. Tegen zondag kan het alweer een graad of 25 worden. Daarbij zijn er af en toe wat wolken, maar de zonnige perioden overheersen.

Tegen maandag kan het nog warmer worden met maxima die dan zelfs flink over de 25 graden heen kunnen gaan. Mogelijk volgt er dan weer onweer tegen het eind van de dag, maar daar valt nu nog niet veel over te zeggen.

Samenvatting voor vandaagWe starten de dag met zware onweersbuien. Ook in de eerste helft van de ochtend zijn nog onweersbuien mogelijk in het westen, landinwaarts klaart het op. Later krijgen we overal een periode met opklaringen, de breedste landinwaarts waarbij het nog erg warm kan worden. Van 22 graden aan zee tot wel 27-28 in het oosten van Oost-Vlaanderen. In de namiddag duiken nieuwe (en felle) regen- en onweersbuien op die van west naar oost gaan trekken en de zomerse warmte verdrijven.

Geert, woensdag 19 juni, 07.05 uur.

 

En opnieuw speelt een dier de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!