Weerpraatje van dinsdag 18 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied boven Polen trekt geleidelijk noordwaarts weg. Tegenhanger van dit hoog is een laag boven de Britse Eilanden. Beide houden bij ons een zuidelijke stroming in gang met aanvoer van warme lucht. Door drukdalingen boven Frankrijk vormen zich daar enkele thermische lagedrukgebieden. Die triggeren ook het polaire front dat ten westen van ons ligt en beide zorgen ervoor dat de onstabiliteit boven onze omgeving steeds groter wordt. Dat leidt tot de vorming van regen- en onweersbuien waarbij in de loop van woensdag het polaire front van west naar oost doortrekt. Daarachter krijgen we dan weer de opbouw van een wig van hoge luchtdruk. Dat zorgt vanaf vrijdag voor een herhaling van zetten met opnieuw oplopende temperaturen tegen het weekeind.

We krijgen vandaag eerst een vrij aardige periode. De dag begint met een licht bewolkte tot heldere hemel en een zwakke veranderlijke wind. De zon duwt het kwik al snel richting de 20 graden en daarna richting en over de 25 graden. Aan zee halen we kort na de middag een graad of 23, waarna de stijging daar dan afgevlakt wordt door een invallende zeebries. Landinwaarts komt de zeebries er ook geleidelijk overal door, maar daar lopen de maxima nog verder door tot een 24-25 graden in de kustregio en tot 27-28 verder het binnenland in. Er drijven wel geleidelijk meer velden hogere wolken binnen. Vanaf de late middag stijgt daarbij de kans op een regen- of onweersbui. Dat zal een lokale bui zijn, maar de kans dat die opduikt groeit naarmate de middag vordert. 

Wil je nog eens haarfijn weten hoe dat mechanisme van die zeebries werkt? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Vanavond valt de wind grotendeels weg. Er komen dan geleidelijk meer wolkenvelden binnen vanuit Frankrijk en de kans op het voorkomen van een regen- of onweersbui wordt groter naarmate de avond vordert. Ook in de nacht neemt de onstabiliteit verder toe.Vanuit Frankrijk drijven meer en meer wolken binnen met daarin (restanten van) regen- en onweersbuien. Zeker naar de ochtend toe. De minima blijven erg zacht en komen waarschijnlijk niet eens onder de 15 graden te zitten.

Morgen hebben we dan in de ochtend eerst nog te maken met die restanten van die regen- en onweersbuien. Het is wisselend bewolkt met hier en daar een bui of wat regen. Die trekken weg en vervolgens krijgen we dan een periode met wolken en opklaringen. Daarbij kan het nog een 21-22 graden worden aan zee tot 24-25 landinwaarts, maar later duiken er vooral landinwaarts weer regen- en onweersbuien op. Die kunnen daar behoorlijk actief worden. Er vormt zich morgen waarschijnlijk ergens boven de grens van West- en Oost-Vlaanderen een actieve onweerslijn die dan verder activerend het land binnentrekt. De zwaarste buien zijn dan ook morgen voorzien voor het oosten van de regio. De kust krijgt morgen in de middag waarschijnlijk maar weinig of zelfs geen buien meer. Die zijn daar al in de ochtend gevallen. In de slipstream van die buien draait de wind naar het westen en wordt er gaandeweg de dag dan ook geleidelijk minder warme lucht aangevoerd vanaf de kust.

In de tweede helft van de week is de wisselvalligheid terug en vallen we weer op vrij normale maxima terug voor de tijd van het jaar. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af met telkens wel kans op het voorkomen van een paar verspreide en lokale buien. Vooral op donderdag zijn er buien actief, maar aangezien het om buien gaat, lijken veel plekken het ook gewoon droog te kunnen houden. De maxima zitten dan op vrij normale waarden voor de tijd van het jaar van een graad of 20 aan zee tot 21-22 landinwaarts.

Vrijdag houden we het droog en wisselen brede opklaringen af met een paar wolkenvelden. Maxima opnieuw rond dezelfde waarden als op donderdag: rond 20 graden aan de kust, vooraan de 20 graden landinwaarts.

In het weekeind knapt het weer verder op. Zowel zaterdag als zondag blijft het droog met geleidelijk verder oplopende maxima. Tegen zondag kan het alweer een graad of 25 worden. Daarbij zijn er af en toe wat wolken, maar de zonnige perioden overheersen.

Samenvatting voor vandaagEerst licht bewolkt tot zonnig. Gaandeweg de dag geleidelijk wat meer wolkenvelden en vanaf de late middag kans op een enkele regen- of onweersbui. Maxima van 23 graden aan zee tot 28 in het oosten van de regio. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later onder invloed van een zeebries noord aan de kust tot noordoost landinwaarts.

Geert, dinsdag 18 juni, 06.50 uur.

 

En opnieuw speelt een dier de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!