Weerpraatje van maandag 17 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich opbouwend hogedrukgebied boven Duitsland en Polen krijgt tijdelijk wat meer grip op ons weer. Samen met een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden zorgt het voor een zuidelijke aanvoer van warme lucht. Deze setting houdt het niet zo lang vol. Vandaag en morgen houden beide systemen elkaar in evenwicht, maar daarna wordt de druk van de lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan te hoog waarbij op woensdag alweer minder warme en onstabielere lucht binnenloopt. Tegen het eind van de week loopt een nieuwe rug van hoge luchtdruk binnen die dan de onstabiliteit weer zou gaan onderdrukken.

Vandaag start met brede opklaringen en slechts enkele verspreide wolkenvelden. In de loop van de ochtend duiken er wat meer stapelwolken op, maar de zon houdt de overhand met brede opklaringen. De wind is daarbij aflandig en waait zwak uit een zuidelijke richting. Tegen de middag steekt aan de kust een zeebries op. Die gaat zich goed ontwikkelen en steeds verder landinwaarts geraken. Tegen het eind van de dag kan zie zelfs tot halverwege Oost-Vlaanderen geraken! De maxima lopen daarbij op tot rond een graad of 21 aan de kust, tot een 23-24 graden verder landinwaarts.

Wil je nog eens haarfijn weten hoe dat mechanisme van die zeebries werkt? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Vanavond gaat die wind opnieuw liggen en de nacht verloopt rustig en vrijwel helder. Er kan al eens een wolk passeren, maar veel zullen dat er niet zijn. De minima dalen tegen de ochtend naar een 10 tot 12 graden. Lokaal kan er daarbij al eens wat nevel opduiken, maar veel zal dat niet worden.

Morgen kan het dan zomers warm worden. De maxima halen dan op grote schaal meer dan 25 graden. Dat kan tot een 27-28 graden zijn in Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen en aan zee worden de maxima later weer afgevlakt door een zich opnieuw ontwikkelende zeebries. Het is eerst zonnig, maar toch zijn er ook dan in de loop van de dag stapelwolken die opduiken. Vooral waar de zeebries tegen de zuidelijke wind botst, zou dat zelfs op een enkele lokale regen- of onweersbui kunnen uitlopen. Naar de avond toe zou dat op grotere schaal kunnen gebeuren.

Ook in de nacht naar woensdag zijn er weer een aantal regen- en onweersbuien actief. Het blijft dan de hele nacht wat wisselvallig met minima die tegen de ochtend rond een 13-14 graden uitkomen.

Woensdag is de wisselvalligheid alweer helemaal terug. We hebben dan in de ochtend mogelijk nog te maken met die restanten van die regen- en onweersbuien. Vervolgens krijgen we dan een periode met wolken en opklaringen. Daarbij kan het nog een 21-22 graden worden aan zee tot 24 landinwaarts, maar later duiken er vooral landinwaarts weer regen- en onweersbuien op. Die kunnen daar behoorlijk actief worden. In de slipstream van die buien draait de wind naar het westen en wordt er gaandeweg de dag dan ook geleidelijk minder warme lucht aangevoerd vanaf de kust.

In de tweede helft van de week is de wisselvalligheid terug en vallen we weer op vrij normale maxima terug voor de tijd van het jaar. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af met telkens wel kans op het voorkomen van een paar verspreide en lokale buien. Vooral op donderdag zijn er buien actief, maar aangezien het om buien gaat, lijken veel plekken het ook gewoon droog te kunnen houden. De maxima zitten dan op vrij normale waarden voor de tijd van het jaar. Vrijdag houden we het waarschijnlijk wel droog en wisselen brede opklaringen af met een paar wolkenvelden. Maxima opnieuw rond dezelfde waarden als op donderdag: rond 20 graden aan de kust, vooraan de 20 graden landinwaarts.

Samenvatting voor vandaagVrij zonnig tot zonnig met brede opklaringen en enkele verspreide (stapel)wolken. Vanmiddag zonniger, maar wel een overal inzettende en vrij ver landinwaarts trekkende zeebries. Maxima rond 20 graden aan zee tot 23 landinwaarts.We houden het droog.

Geert, maandag 17 juni, 06.50 uur.

 

En opnieuw speelt een dier de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!