Weerpraatje van zondag 16 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog altijd ligt er een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Hoewel het minder belangrijk wordt voor ons, heeft het nog altijd een stevige vinger in de pap. Het stuurt nog steeds onstabiele lucht met daarin (restanten van) storingen en buienlijnen naar onze omgeving, wat nog altijd zorgt voor de nodige kans op enkele buien. Tegelijk rolt zich vanuit het Azorenhoog een uitloper uit tot over onze omgeving. Die uitloper vormt de komende dagen boven Duitsland en Polen een apart hoog. Dat hoog is echter geen lang leven beschoren en kan de verder opvoerende druk van lagedrukgebieden ten westen van ons niet lang tegenhouden. We krijgen enkele betere dagen met poging tot zomerse allures, maar helemaal storingsvrij geraakt het niet. Warmere lucht kan ons tijdelijk bereiken, maar er zijn telkens wel enkele op- of aanmerkingen: zie infra. Later in de week neemt minder warme lucht het weer over.

Voor vandaag zijn er ook al een aantal aanmerkingen. Zo start de dag zoals voorzien met de doortocht van een zwakke storing. Die zorgt aanvankelijk voor veel wolken en een matige zuidwestelijke wind. Er valt daarbij links en rechts een enkele bui of wat lichte regen. Geen grote hoeveelheden dit keer. Die zwakke storing trekt snel verder en er komen al gauw brede opklaringen doorbreken. We krijgen dan ook vervolgens een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Tegen het eind van de middag is dan toch weer lokaal een regenbui niet uitgesloten. Vooral landinwaarts, aan zee houden we het droog. Daar komt echter in de loop van de dag een zeebries te staan die de maxima daar gaat aftoppen rond 19-20 graden. Landinwaarts gaan we met een zwakke zuidwestelijke wind naar maxima die vooraan de 20 graden uitkomen en aftoppen op een 21-22 graden.

Vanavond en vannacht is het rustig en droog. In de avond is misschien eerst nog een enkele bui mogelijk, maar die lost snel op. De nacht geeft ons een licht bewolkt tot helder weertype waarbij de wind grotendeels wegvalt en het wat nevelig kan zijn. Minima tegen de ochtend daarbij rond ongeveer 10-11 graden

Voor morgen zijn de verwachtingen toch wel wat geminderd. Het wordt alleszins een stuk beter dan de vorige dagen, maar er blijven gedurende de dag toch wel regelmatig wolkenvelden passeren. Het is zelfs niet uitgesloten dat er dan toch in de late middag ook weer lokaal een enkele regen- of onweersbui opduikt. Vooral opnieuw landinwaarts is die kans er toch weer. We krijgen eerst met een zuidelijke wind aanvoer van warmere lucht met maxima rond 21 graden aan de kust tot 23-24 landinwaarts. In de loop van de dag steekt er aan zee echter een vrij forse zeebries op die later in de middag vrij ver landinwaarts kan geraken. Het is net op dat zeebriesfront dat er zich een paar buien zouden kunnen ontwikkelen.

Wil je nog eens haarfijn weten hoe dat mechanisme van die zeebries werkt? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Dinsdag is er minder bewolking en meer zon en kan het zomers warm worden. De maxima halen dan op grote schaal meer dan 25 graden. Toch zijn er ook dan in de loop van de dag stapelwolken die opduiken terwijl er ook dan aanvankelijk een zeebries opduikt aan de kust. Tegen het eind van de middag steken enkele lokale regen- of onweersbui op. Naar de avond toe zou dat op grotere schaal kunnen gebeuren.

Voor woensdag zit er eerlijk gezegd toch redelijk wat onzekerheid in de kaarten. Het kan dan nog wat warmer worden, maar de vraag is of dat gaat lukken en zo ja, hoe lang dat volhoudt. Vanaf het westen komt een front dichterbij. De timing daarvan is nog onzeker. Als dat er snel aankomt, lopen er al vlug buien binnen. Hoe later het binnenloopt, hoe later de buien arriveren. Het zal er ook van afhangen hoe actief de buien op dinsdagavond en in de nacht geweest zijn en of er nog restanten van buien uit Frankrijk binnenlopen. Meest waarschijnlijke is dat de dag behoorlijk bewolkt start met nog wat buienrestanten. Daarna dan een tijdelijke periode met opklaringen en snel warmer en dan gevolgd door buien. Maar nog eens: er is heel veel onzekerheid. Eerst maar eens verdere kaarten afwachten daarvoor.

In de tweede helft van de week is de wisselvalligheid terug en vallen we weer op vrij normale maxima terug voor de tijd van het jaar. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af met telkens wel kans op het voorkomen van een paar verspreide en lokale buien.

Samenvatting voor vandaagNa een licht wisselvallige start, breken al snel brede opklaringen door. Met de zon erbij wordt het al snel een 19-20 graden aan zee tot 21-22 landinwaarts. Er staat een matige zuidwestenwind, aan zee komt er later een zeebries te staan. In de late namiddag toch ook weer landinwaarts enkele verspreide buien.

Geert, zondag 16 juni, 09.35 uur.

 

En opnieuw speelt een dier de hoofdrol in de nieuwe minuut natuur van deze week:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!