Weerpraatje van zaterdag 15 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden, dirigeert nog steeds in grote mate ons weer. De voorbije nacht trok alweer een erg actief neerslagsysteem over Vlaanderen, maar niet alle regio’s merkten daar evenveel van. In het westen bleef het droog, terwijl het zwaartepunt van de neerslagzone over Oost-Vlaanderen trok. Daar viel lokaal in het zuiden tot wel meer dan 40 liter water per vierkante meter. In de loop van het weekeind stuurt het Azorenhoog een uitloper richting West-Europa. Die bouwt zich uit tot een klein apart hogedrukgebied dat ons in de eerste dagen van de nieuwe week enkele zomerse dagen kan bezorgen doordat de stroming zuidelijk wordt tussen dit hoog en lagedrukgebieden ten westen van ons. Die voeren de druk op en tegen het midden van de week nemen nieuwe lagedrukgebieden de regie over ons weer opnieuw over. Stabiliteit is voorlopig dan ook ver te zoeken.

Vandaag starten we in de regio met gigantische weerverschillen. Het westen zag de voorbije nacht geen drup regen, terwijl grote delen van Oost-Vlaanderen een ware zondvloed over zich heen kregen. Ook vanochtend zijn er in de oostelijke helft van West-Vlaanderen en in grote delen van Oost-Vlaanderen eerst nog buien actief. In het westen breekt de zon al snel door. De buien trekken geleidelijk weg en de opklaringen vanuit het westen breiden zich uit. Tegen halfweg de ochtend is het in West-Vlaanderen bijna overal droog. Oost-Vlaanderen volgt tegen de middag.

We krijgen dan een periode met een afwisseling van zon en wolken en een matige west tot zuidwestelijke wind. Aan zee kan er in de middag een tijdelijke zeebries opduiken. Daarbij wordt het dan een graad of 19-20 aan zee tot 21-22 elders. Gaandeweg de middag duiken er echter weer stapelwolken op en die kunnen dan tegen het eind van de dag weer uitgroeien tot een aantal lokale buien. Dat kunnen ook weer felle buien zijn, zelfs met onweer. Sommige regionale modellen laten bij die buien best weer flink wat activiteit zien, maar toch op minder grote schaal dan de voorbije nacht. De grootste kans op buien maken we landinwaarts. Aan zee en in het westen zijn die veel minder actief.

Tijdens de avond gaan de buien er uit en de nacht verloopt rustig met een afwisseling van wolken en opklaringen. Minima daarbij rond ongeveer een 10 tot 12 graden. Op het eind van de nacht trekt een zwak front nog door met opnieuw een vergrote kans op wat regen of een bui, vooral dan in het westen.

Morgen trekt dat zwakke front snel en vroeg door, gevolgd door een vrij aardige zondag met afwisselend wolken en opklaringen. De temperaturen zitten daarbij rond ongeveer dezelfde waarden als vandaag: vooraan de 20 graden. De wind blijft zuidwestelijk en waait matig. Ook morgen is er kans op zeebries aan de kust. Het blijft echter onstabiel. Ondanks de drukstijgingen, zijn er ook morgen nog stapelwolken die er zullen in slagen om – zeker in de namiddag – tot het buienstadium uit te groeien en ook morgen kan dat best een felle bui zijn die in de loop van de namiddag links of rechts opduikt. 

In de avond en nacht naar maandag zijn de buien dan weer verdwenen en is het rustig en licht tot wisselend bewolkt.

Op maandag houden we het droog en dat zal vrijwel de enige dag zijn waarop het volgende week met zekerheid droog zal blijven. Een naar zuid draaiende wind voert dan veel warmere lucht aan met maxima die richting 23 tot 25 graden gaan. Er is wel per momenten nog vrij veel bewolking.

Dinsdag is er minder bewolking en meer zon en kan het zomers warm worden. De maxima halen dan op grote schaal meer dan 25 graden. De onstabiliteit stijgt echter alweer en aan het eind van de dag is een eerste lokale regen- of onweersbui niet uitgesloten.

Woensdag kan het nog wat warmer worden, maar de vraag is hoe lang dat volhoudt. Vanaf het westen komt een front dichterbij. De timing daarvan is nog onzeker. Als dat er snel aankomt, lopen er al vlug buien binnen. Houden we dat front nog tot de avond ten westen van ons (meest waarschijnlijke scenario op dit ogenblik), dan kunnen we nog een erg warme dag noteren, maar dan wel met felle buien er achteraan.

In de tweede helft van de week is de wisselvalligheid terug. Een stabiele zomerperiode zit er dan ook nog niet meteen aan te komen en ook op langere termijn zijn die tekenen niet direct in de weerkaarten te vinden.

Samenvatting voor vandaagIn West-Vlaanderen is het al snel droog met vanaf het westen binnenlopende opklaringen. In Oost-Vlaanderen houden we nog een tijdje buien of buiige regen aan. Daar duurt het wat langer voor het droog wordt. Uiteindelijk wordt het overal droog met een mix van wolken en opklaringen, maar vanmiddag is er weer kans op een (lokaal felle) bui. Maxima rond 19 tot 22 graden bij een matige zuidwestenwind, zeebries aan de kust.

Geert, zaterdag 15 juni, 09.50 uur.

 

Kijk nog snel via deze link naar de natuurminuut met de hoornaar-koningin in de hoofdrol, vanmiddag komt er een nieuwe minuut online!

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!