Weerpraatje van vrijdag 14 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Het lagedrukgebied dat ons al een aantal dagen bezighoudt, trekt vandaag richting de Britse Eilanden waar het ook weer een aantal dagen zal blijven haperen. Tegelijk komt er in het weekeind een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren onze kant op. Die kan zich na het weekeind tijdelijk ontwikkelen tot een klein hogedrukgebied. Dat zorgt er dan samen met het Britse laag voor dat er tijdelijk een diepere zuidelijke stroming op gang komt van veel warmere lucht. Tegen het midden van de week wordt de druk van lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komen, steeds groter. Waarschijnlijk krijgen we dan later in de week weer te maken met meer onstabiliteit door de groter wordende invloed van die lagedrukgebieden.

Vandaag starten we de dag droog, maar er is veel bewolking. Die hangt samen met een onweerachtige zone die boven Frankrijk is ontstaan en die vanochtend naar het noorden trekt. Dat neerslaggebied trekt over het centrum en het zuidoosten van ons land, maar het is niet uitgesloten dat de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen nog even een schampschot krijgt hiervan. Later komen er van het westen en zuidwesten brede opklaringen binnen en klaart het geleidelijk aan op. Vanmiddag is er dan eerst ruimte voor brede opklaringen. Nog later verschijnen er weer stapelwolken en in de late middag / vooravond kunnen er dan weer een paar verspreide buien opduiken, ook weer met kans op onweer. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek en waait zwak tot matig. Aan zee is er vanmiddag kans op een tijdelijke zeebries. Qua maxima gaat het beter dan de vorige dagen. We kunnen na de middag tot 20 graden noteren aan zee, tot 22 landinwaarts.

Vanavond zijn er dan eerst nog die paar verspreide buien die we moeten verwerken. In de nacht trekt er een volgend actief regen- en buiengebied vanuit Frankrijk naar het noorden. De verwachting is dat ook dit gebied vooral de zuidoostelijke en centrale delen van ons land meeneemt, maar naar de ochtend toe kunnen enkele uitlopers daarvan ook tot over Oost- en zelfs West-Vlaanderen drijven. De kans op wat regen of een bui wordt tegen de ochtend dan ook flink groter. Minima rond 12 tot 13 graden.

Dat gebied met neerslag en buien trekt morgen in de ochtend snel weg, maar de dag kan nog starten met een aantal verspreide buien, zelfs onweerachtige. Die trekken wel snel weg. In de loop van de dag wisselen zon en wolken elkaar dan af bij temperaturen die geleidelijk aan oplopen naar waarden rond een 20-22 graden. Gaandeweg de dag stijgt de kans weer op een enkele lokale regen- of onweersbui, zeker tegen de late middag / avond.

Zondag zien we een zelfde scenario op de weerkaarten: een vrij zonnige dag met geleidelijk het ontstaan van een aantal stapelwolken. Tegen de late middag / avond groeien die plaatselijk uit tot een enkele regen- of onweersbui. De maxima zitten ook dan vooraan de 20 graden met uitschieters tot 22-23 graden. Zowel zaterdag als zondag staat een zwakke zuidelijke wind met kans op zeebries aan de kust.

Na het weekeind wordt het begin volgende week tijdelijk stabieler en warmer. We kunnen maandag al een stuk verder in de 20 graden terechtkomen. Dinsdag en woensdag zijn zomerse maxima van 25 graden en meer aan de orde. Mogelijk eindigen we woensdag zelfs eind de 20 graden, maar alles zal afhangen van hoe snel koelere oceaanlucht weer dichterbij komt. In elk geval wordt het later in de week opnieuw onstabieler.

Samenvatting voor vandaagWe starten bewolkt aan de dag. Mogelijk schampt een regengebied nog net de oostelijke helft van Oost-Vlaanderen, maar de verwachting is dat er later brede opklaringen met zon binnenlopen. We halen dan tijdelijk 20 tot 22 graden, maar uiteindelijk neemt de kans op een bui tegen het eind van de dag weer toe. 

Geert, vrijdag 14 juni, 06.35 uur.

 

Er is intussen weer een nieuwe natuurminuut: hierin speelt een hoornaar-koningin dit keer de hoofdrol:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!