Weerpraatje van donderdag 13 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

We blijven voorlopig te maken hebben met een lagedrukgebied dat zich in de buurt van het Franse Bretagne bevindt. Het trekt de komende dagen geleidelijk aan richting de Britse Eilanden. Om dat laag heen draaien steeds een aantal storingen en buienlijnen of vormen zich telkens nieuwe buien. Het zorgt wel voor een vrij zachte aanvoer uit een zuid tot zuidwestelijke richting, maar de onstabiliteit is en blijft groot. In het weekeind trekt het laag geleidelijk wat verder westwaarts en kan een rug van hoge luchtdruk vanuit het Azorenhog tijdelijk voor meer stabiliteit zorgen, al blijft een bui mogelijk. Deze rug wordt begin volgende week snel weggedrukt wanneer nieuwe lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komen en weer zorgen voor een opleving van de onstabiliteit.
Dat juni voorlopig onstabiel blijft, heeft alles te maken met de grote luchtdrukpatronen. De straalstroom ligt immers vrij zuidelijk en daardoor vinden lagedrukgebieden voorlopig de weg naar ons. Om stabiel zomerweer te krijgen, moet die straalstroom een stuk noordelijker geduwd worden, maar dat lijkt voorlopig niet te gebeuren. Aan de andere kant: helemaal slecht wordt het ook zeker niet. Er blijven telkens wel betere dagen ook opduiken waarbij de buien minder actief zijn en de temperaturen telkens wel weer wat recht krabbelen. 

Vandaag, the day after de zondvloed, hebben we nog steeds met flink wat onstabiliteit te maken. Van de vroege ochtend al, duiken er buien op boven de Noordzee en die schuiven geleidelijk aan dichterbij. Later vanochtend duiken er ook landinwaarts hier en daar buien op. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt en er staat ook redelijk wat wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Die waait matig boven land, aan zee zelfs af en toe vrij krachtig. De temperaturen komen vanochtend maar rond 16-18 graden uit. Vanmiddag wisselen wolken, opklaringen en buien elkaar af. Naarmate de dag vordert, kunnen dat best weer pittige buien worden en zijn enkele forse exemplaren mogelijk. Ook onweer en hagel zijn lokaal weer mogelijk. We halen dan landinwaarts tijdens de zonnige momenten 20-21 graden. Aan zee maar 18-19. Er blijft redelijk wat wind staan.

Morgen lijken de buien zich weer te beperken tot maar een paar verspreide exemplaren waarbij de meeste streken het dan eerst overwegend droog houden. Aan het eind van de dag zijn wat meer buien mogelijk. De temperaturen kunnen dan wel tijdelijk weer wat hoger gaan zitten met maxima die oplopen naar een 20-21 graden aan de kust tot rond een 23, misschien lokaal 24 landinwaarts. De wind blijft zwak tot matig uit het zuidwesten tot het zuiden waaien.

In de nacht naar zaterdag trekt een vrij actief systeem met meer buien en regen van zuid naar noord, maar het is nog onzeker hoe ver dit systeem naar het westen, en dus onze regio, zal uitslaan. We volgen dit op, maar het zou best kunnen dat (delen van) onze regio opnieuw een flinke plens water krijgen.

In het weekeind blijft het onstabiel. De kans op buien is zowel op zaterdag als op zondag aanwezig, waarbij de buien telkens meestal opduiken in de loop van de tweede helft van de namiddag. Het gaat dan wel maar een paar verspreide buien maar, maar waar een bui valt, kan het meteen goed prijs zijn met onweer erbij. In de temperaturen komt er voorlopig maar weinig verandering. Die zitten telkens rond 18-19 graden aan zee tot 21-22 landinwaarts.

Na het weekeind wordt het begin volgende week tijdelijk stabieler en warmer. We kunnen maandag al een stuk in de 20 graden terechtkomen. Dinsdag zijn zomerse maxima van 25 graden en meer aan de orde. Dat wordt echter opnieuw gevolgd door buien en onweer want de uitloper van het Azorenhoog is helaas geen lang leven beschoren.

Samenvatting voor vandaagWisselvallig tot en met. Er zij vrij veel wolken, afgewisseld met zonniger momenten. Er staat ook redelijk wat wind die aan zee zelfs vrij krachtig kan worden uit zuid tot zuidwest. Er vallen al vrij snel buien. Vooral later vanmiddag kunnen daar ook weer forse exemplaren tussen zitten. We halen een graad of 18 aan zee tot rond 20 landinwaarts, al zitten we daar meestal wel onder.

Geert, donderdag 13 juni, 06.55 uur.

 

Er is intussen weer een nieuwe natuurminuut: hierin speelt een hoornaar-koningin dit keer de hoofdrol:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!