Weerpraatje van woensdag 12 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Nog steeds ligt een vlak lagedrukgebied in de buurt van het Franse Bretagne. Daar omheen vormen zich telkens kleine kernen van lagedruk. Ook cirkelen diverse storingen en buienlijnen rond dit laag en die beïnvloeden het weer in grote delen van (West-)Europa. Het laag beweegt zich de komende dagen geleidelijk aan richting de Britse Eilanden. De hoofdstroming blijft bij ons dan ook uit een zuidelijke hoek komen waarbij er telkens vrij zachte, maar erg onstabiele lucht aangevoerd wordt. Pas na het weekeind komt een uitloper van het Azorenhoog onze kant op die dan voor stabilisering zal zorgen. Of deze zich zal kunnen omvormen tot een apart hogedrukgebied in onze buurt, blijft nog even afwachten.

We krijgen vandaag zoals voorzien in de ochtend te maken met een erg actieve neerslagzone die vanuit het zuiden binnenschuift. Deze regenzone blijft de hele ochtend slepen boven onze omgeving. Toch lijkt niet iedereen evenveel regen te krijgen. Vooral het centrum van zowel Oost- als West-Vlaanderen krijgt de meeste neerslag. De Westhoek en het Waasland lijken in eerste instantie wat minder te krijgen, maar ook daar valt uiteindelijk wel een slok water. Iedereen krijgt daarbij zijn deel, gaande van 5 à 10 liter in de minst bedeelde regio’s, maar waar de neerslagzone met het zwaartepunt over trekt, kan er enkele tientallen liters water naar omlaag komen. De komende 24 uur zijn hier en daar sommen tot 30 liter per vierkante meter mogelijk! De regen houdt het grootste deel van de ochtend aan. Na de middag kan het tijdelijk wat opklaren, maar voor West-Vlaanderen kan dat moeilijker worden omdat de neerslagzone daar blijft treuzelen.

De temperaturen in de regen zitten maar rond 15 graden bij een zwakke veranderlijke wind. Die kan eerst nog noordoost tot oost zijn, maar draait later naar zuid tot zuidwest. In de tijdelijke opklaringen kan het dan in de middag snel opwarmen naar 18 tot 21 graden. Afhankelijk van de duur en breedte van de opklaringen. Later vormen zich weer (felle) buien. Eventueel met onweer. Vooral naar het eind van de middag kunnen er lokaal enkele felle buien opduiken, zeker in het westen van onze regio. 

Vanavond wordt het dan droger. De regen en buien trekken weg en we krijgen daarna een rustige nacht. De paar buien die er eest in de avond nog zijn, kunnen wel nog fel zijn. In de nacht zijn die er niet meer en daalt het kwik met een mix van wolken en opklaringen naar een graad of 10 tegen de ochtend aan zee. Landinwaarts kan dat 8 tot 9 graden zijn. Er vormt zich ook wel wat nevel of een mistbank want de atmosfeer is vochtig door de gevallen regen.

Morgen wordt dan weer een wisselvallige dag. Wolken, opklaringen en gaandeweg ook weer enkele buien, vormen het weerbeeld. De temperaturen komen dan weer wat hoger uit dan vandaag en halen tussendoor toppen rond waarden van 18-19 graden aan de kust tot 20-21 landinwaarts. Vooral naar het eind van de middag zijn weer fellere buien mogelijk. Zwakke tot matige zuidwestelijke wind daarbij.

Op vrijdag lijken de buien zich weer te beperken tot maar een paar verspreide exemplaren waarbij de meeste streken het dan eerst overwegend droog houden. Aan het eind van de dag zijn wat meer buien mogelijk. De temperaturen kunnen op vrijdag wel tijdelijk weer wat hoger gaan zitten met maxima die oplopen naar een 20-21 graden aan de kust tot rond een 23, misschien lokaal 24 landinwaarts. De wind blijft zwak tot matig uit het zuidwesten waaien.

In het weekeind blijft het onstabiel. De kans op buien is zowel op zaterdag als op zondag aanwezig, waarbij de buien telkens meestal opduiken in de loop van de tweede helft van de namiddag. In de temperaturen komt er voorlopig maar weinig verandering. Die zitten telkens rond 18-19 graden aan zee tot 21-22 landinwaarts.

Na het weekeind wordt het begin volgende week geleidelijk stabieler en later mogelijk ook flink warmer. Eén en ander zal afhangen van of het Azorenhoog er in slaag tot onze omgeving door te dringen (zie bespreking algemene luchtdrukverdeling).

Samenvatting voor vandaagEr valt eerst op uitgebreide schaal en eigenlijk overal, regen. Dat kan tot rond de middag duren, waarna droge perioden vanuit het binnenland zich uitbreiden. Of het ook in het westen droog wordt, is maar de vraag want daar blijft de regen langer haperen. Uiteindelijk volgen later in de middag dan ook weer enkele felle (onweerachtige) buien. Temperaturen in de regen van maar rond 15 graden. In de opklaringen tijdelijk 18 tot 21. Er staat een zwakke wind, eerst is die veranderlijk, later zuid tot zuidwest van richting.

Geert, woensdag 12 juni, 06.45 uur.

 

Er is intussen weer een nieuwe natuurminuut: hierin speelt een hoornaar-koningin dit keer de hoofdrol:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!