Weerpraatje van dinsdag 11 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een vlak lagedrukgebied ligt nog altijd boven het Franse Bretagne en maakt daar voorlopig pas op de plaats. De fronten eraan verbonden liggen boven het westen van Duitsland. Het laag is gevuld met onstabiele lucht. De komende dagen trekt dit laag langzaam richting de Britse Eilanden. Een randstoring eraan verbonden trekt morgen vanuit het zuiden over onze regio. Dat laag gaat dus de komende dagen van belang blijven voor ons weer en zorgt ervoor dat we nog tot het einde van de week in vrij zachte, maar erg onstabiele lucht zitten. Daarin vormen zich geregeld buien of buienlijnen, maar aangezien het telkens om buien gaat, is het vrijwel onmogelijk van voordien te zeggen waar die wel en niet opduiken. Woensdagochtend krijgen we allemaal regen, wanneer die actieve randstoring doortrekt. De rest van de tijd gaat het om verspreide buien.

Voor vandaag lijkt de buienneiging wel een stuk beter mee te vallen dan gisteren. De ochtend start rustig met een afwisseling van zon en wolken. Buien zijn er niet bij. De wind waait daarbij zwak uit het zuidwesten en wordt geleidelijk matig. Vanmiddag wisselen wolken en zon elkaar nog steeds af. Er is tegen het eind van de dag een enkele lokale bui mogelijk, maar de meeste plekken lijken het vandaag helemaal droog te houden. De maxima komen daarbij uit rond 18-19 graden aan zee tot rond een 20-21 landinwaarts. Vrij normale waarden voor de tijd van het jaar dus.

Vanavond blijft het wisselend bewolkt met een kleine kans op een bui, maar de meeste plekken houden het toch droog. In de nacht neemt de bewolking toe op nadering van een regengebied dat zich vanuit het zuiden naar onze regio beweegt. Tegen de ochtend regent het dan ook op de meeste plekken. De minima dalen daarbij naar een 11 tot 12 graden. 

Morgen starten we dan ook met regen. Een regengebied bedekt in de ochtend onze regio en het kan best een flink deel van de dag duren voordat die regen geleidelijk noordwaarts wegtrekt. Er kan gemakkelijk meer dan 10 liter water per vierkante meter komen te vallen. Het is pas na de middag dat het geleidelijk droog wordt. In de regen wordt het niet veel meer dan 15-16 graden. Na de regen volgen er in de namiddag tijdelijk opklaringen. Het kan dan snel een 18 tot 21 graden worden, maar we zitten daarbij wel in erg onstabiele lucht. Daarin vormen zich weer gemakkelijk buien. In de late middag en avond vallen er dan ook verspreide buien en die kunnen lokaal fel zijn, met hagel, onweer en windstoten. De wind weet morgen de hele dag niet goed welke richting te kiezen, maar heeft een voorkeur voor zuid tot zuidwest. In de nacht naar donderdag verdwijnen de buien weer.

Donderdag wordt dan weer een wisselvallige dag. Wolken, opklaringen en gaandeweg ook weer enkele buien, vormen het weerbeeld. De temperaturen blijven telkens toppen rond dezelfde waarden van 18-19 graden aan de kust tot 20-21 landinwaarts. Vooral naar het eind van de middag zijn weer fellere buien mogelijk. Zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Op vrijdag lijken de buien zich weer te beperken tot maar een paar verspreide exemplaren waarbij de meeste streken het dan droog houden. Temperaturen steeds onveranderd. De wind blijft zwak tot matig uit het zuidwesten waaien.

In het weekeind stijgt op zaterdag de kans op buien weer. In de temperaturen komt er voorlopig maar weinig verandering.

Samenvatting voor vandaagDe ochtend verloopt droog met afwisselend zon en wolken. Ook vanmiddag is dat zo. Tegen het eind van de dag is er kans op een enkele lokale bui. Maxima daarbij van 18-19 graden aan zee tot 20-21 landinwaarts bij een zwakke, later matige wind uit het zuidwesten.

Geert, dinsdag 11 juni, 06.35 uur.

 

Er is intussen weer een nieuwe natuurminuut: hierin speelt een hoornaar-koningin dit keer de hoofdrol:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!