Weerpraatje van maandag 10 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een vlak lagedrukgebied ligt dicht in onze buurt. Het blijft vandaag en de komende dagen rondjes draaien boven Bretagne en de Britse Eilanden, maar blijft wel telkens net ten westen van onze streken. Wij zitten daardoor de hele tijd in relatief zachte lucht die wel erg onstabiel is. Daarin ontstaan telkens gemakkelijk buien die zich al dan niet kunnen groeperen in grotere neerslaggebieden. De komende dagen zitten we dan ook weer met een erg moeilijke verwachting. Hoewel de grote lijnen duidelijk zijn: zacht en onstabiel; zijn het de details die ons weerbeeld gaan vormen. Die hangen dus telkens volledig af van het al dan niet ontstaan van buien en buiengebieden.

Vandaag wordt alleszins een erg onstabiele dag. Vanochtend ligt er een gebied met veel wolken en verspreide buien over een deel van onze regio. Vooral West-Vlaanderen heeft aanvankelijk met buien te maken. In Oost-Vlaanderen zitten die niet of nauwelijks. In de loop van de ochtend worden die wat actiever. Zelfs een onweer is niet uitgesloten. Vanmiddag krijgen we dan overal te maken met een mix van wolken, opklaringen en enkele (felle) buien. Daarbij is het zeker niet koud. De maxima komen vanmiddag gemakkelijk uit op waarden rond een 19 graden aan de kust tot 20-22 graden landinwaarts. Daarbij staat er maar weinig wind. Aanvankelijk waait die zwak uit een oostelijke tot noordoostelijke hoek, later draaiend naar een zuidelijke richting.

Ook vanavond en vannacht blijft het eerst nog onstabiel. De buien die er nog zijn, verdwijnen dan wel geleidelijk aan en na middernacht blijft het zo goed als droog. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af bij minima die dalen naar waarden rond een 12-13 graden tegen de ochtend.

Morgen en woensdag blijft het voorlopig wisselvallig bij maxima die telkens uitkomen rond 18 tot 21 graden. Een echte stabiele periode lijkt er nog niet meteen in te zitten, maar totaal verregende dagen zijn er ook (weer) niet bij. Er zijn op die beide dagen zeker perioden met opklaringen, maar even zo goed vallen er van tijd tot tijd en verspreid wel eens een paar buien.

Morgen lijkt wel de meer droge dag te kunnen worden. In de ochtend is het zo goed als droog, in de middag beperken de buien zich tot een enkel exemplaar. Het moet wel gezegd dat als er zich een bui kan vormen, dit meteen een felle bui kan zijn. Op woensdag lijkt het erop dat er zich een wat meer uitgebreid neerslaggebied zou kunnen vormen met tijdelijk een periode van regen.

Later in de week zijn de vooruitzichten onzeker. Dat zal dan afhangen van waar het laag precies terecht gaat komen. De meeste modellen hinten er echter op dat het laag zich meer richting de Britse Eilanden verplaatst waardoor het bij ons stabieler zou worden met minder kans op buien en bredere opklaringen.

Samenvatting voor vandaagHet wordt een wisselvallige dag. Er zijn flink wat wolken waaruit regelmatig een bui kan vallen. In de ochtend vooral in het westen. In de namiddag overal wel. Het wordt desondanks toch gemakkelijk een 18-19 graden aan de kust tot 21-22 elders. De wind waait zwak, eerst oost tot noordoost, later draaiend naar zuid. Vanmiddag is een felle bui mogelijk, zelfs met onweer.

Geert, maandag 10 juni, 08.45 uur.

 

Er is intussen weer een nieuwe natuurminuut: hierin speelt een hoornaar-koningin dit keer de hoofdrol:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!