Weerpraatje van zondag 09 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Het kleine laag dat ons gisteren het ontstuimige weer bezorgde, is intussen ver noordelijk doorgetrokken en is voor ons niet meer van belang. We zitten vandaag tijdelijk onder de gunstige invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk die ons de eerste helft van de dag in bescherming neemt. Echter nadert vanuit Frankrijk een volgend lagedrukgebied dat langzaam dichterbij sluipt. Dat zorgt gaandeweg de dag voor een toename van de onstabiliteit en uiteindelijk loopt dat op een aantal buien uit. Dat laag blijft de komende dagen in onze buurt rondtollen, maar de precieze ligging ervan is nog erg onzeker en wisselt van run tot run. Waarschijnlijk komt het net ten noorden van ons te liggen waarbij we in vrij zachte, maar onstabiele lucht terechtkomen met dagelijks kans op enkele buien. Dit alles speelt zich tegen een veel groter plaatje af waar we nog altijd een grote blokkering op de weerkaarten zien: de Atlantische Oceaan blijft geblokkeerd door hogedrukgebieden, terwijl ook boven Europa de luchtdruk hoger blijft, dus het laag moet wel (opnieuw) in onze buurt blijven rondjes draaien.

Vandaag levert één en ander alleszins een vrij mooi begin van de dag op. De rust is weergekeerd met een zwakke wind die geleidelijk weer matig wordt uit een zuidelijke richting. Daarbij zijn er in eerste instantie brede opklaringen aanwezig met flink wat ruimte voor de zon. Gaandeweg de dag neemt de bewolking geleidelijk aan toe en komen er stapelwolken tevoorschijn. Vanmiddag kunnen die uitgroeien tot een lokale bui, zelfs met een donderklap. De grootste kans op enkele buien maken we later in de middag en naar de vooravond toe. De maxima kunnen daarbij oplopen tot rond een 19 graden aan de kust en tot 20-21 elders.

Vanavond is er eerst nog kans op enkele verspreide buien. Zowel aan zee als landinwaarts is die kans toch redelijk groot. Later in de avond verdwijnen die buien weer en de nacht verloopt rustig en droog met een wisselende bewolking en minima rond 11 tot 13 graden tegen de ochtend.

Morgen is er door de nabijheid van dat lagedrukgebied weer meer wisselvalligheid en kan er in de ochtend al wat verspreide regen of een bui opduiken. In de namiddag neemt de bewolking verder toe en loopt de kans op regen en buien verder op. We halen maxima rond dezelfde waarden van vandaag: gaande van 18-19 tot 20-21 graden bij een matige zuidwestelijke wind. Er zijn tussendoor ook (brede) opklaringen mogelijk zodat er zeker ook aangename momenten zijn. Waar buien vallen, kunnen dat echter meteen wel pittige exemplaren zijn, zelfs ook weer met een donderklap er bij.

Dinsdag en woensdag blijft het voorlopig wisselvallig bij maxima die telkens uitkomen rond 18 tot 21 graden. Een echte stabiele periode lijkt er nog niet meteen in te zitten, maar totaal verregende dagen zijn er ook (weer) niet bij. Er zijn op die beide dagen zeker perioden met opklaringen, maar even zo goed vallen er van tijd tot tijd en verspreid wel eens een paar buien. Later in de week zijn de vooruitzichten onzeker. Dat zal dan afhangen van waar het laag precies terecht gaat komen.

Samenvatting voor vandaagDe eerste helft van de dag verloopt aangenaam met flink wat zon en brede opklaringen. Het wordt al snel een 18 tot 21 graden. Later neemt de kans op enkele buien flink toe, zeker in de tweede helft van de middag en naar de avond toe. Dat kan een felle bui zijn.

Geert, zondag 09 juni, 08.15 uur.

 

Er is intussen weer een nieuwe natuurminuut: hierin speelt een hoornaar-koningin dit keer de hoofdrol:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!