Weerpraatje van zaterdag 08 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een klein lagedrukgebied is sinds gisteren bezig met het van zuid naar noord trekken. Het volgt een koers langs onze kust en ligt inmiddels met kern op de Noordzee. Rondom dit laag zit een voor de tijd van het jaar sterk windveld dat tot diep landinwaarts loopt. Het laag trekt snel verder naar het noorden en komt morgen al in de Noorse Zee aan. Vanaf de middag begint bij ons de luchtdruk snel op te lopen en morgen zitten we dan tijdelijk onder de invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die houdt het niet lang vol want in de late middag al neemt de invloed van een Frans lagedrukgebied toe. Dat gaat dan de eerste helft van volgende week als een vlak laag in onze buurt blijven liggen waardoor het onstabiel blijft met vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Het Europese model zinspeelt er op dat we later in de week meer onder invloed van hoge druk zouden komen met hogere maxima, maar andere modellen gaan daar niet in mee. Op langere termijn is er dus behoorlijk wat onzekerheid in de weerkaarten.

Voor vandaag zijn er weinig onzekerheden. Integendeel. We hebben vanochtend te maken met een fors windveld, behorende bij het wegtrekkende laag op de Noordzee. Hierbij – omdat ie zo mooi is – de satellietfoto van 9 uur deze ochtend (bron sat24):

Je ziet prachtig de wolkenkrul liggen op de Noordzee met daaromheen de wolkenbanden. De wind rond dit laag gaat maar langzaam liggen. Vanochtend moeten we nog lang rekening houden met een 6-7 Bft aan zee met daar uitschieters tot rond de 80-90 km per uur. Ook boven land staat er veel wind met een 5-6 Bft en uitschieters die daar op grote schaal tot 70-80 km per uur kunnen halen. Let op bij en onder bomen voor afbrekende takken. De wind neemt vanaf de middag sterk af en tegen de avond is er nog 4-5 Bft over aan zee. De windrichting is eerst nog overwegend zuidwest, later draaiende naar een westelijke hoek. Rond zo’n laag draait de wind immers in tegenwijzerzin en dat kun je op deze foto goed zien.

Verder is er vanochtend veel bewolking met sporadisch een bui. De meeste buien zitten eerst vlak aan de kust. Later duiken er ook landinwaarts een aantal op. Vanmiddag trekken de meeste buien weg en worden de opklaringen breder. Zeker in de late middag knapt het weer snel verder op. We halen daarbij temperaturen die vanochtend maar moeilijk boven 15-16 graden geraken. Vanmiddag kan het uiteindelijk een 17-18 graden worden. 

Tegen de avond gaat de wind dan grotendeels liggen en ook vannacht is het rustig. We zitten dan onder die wig van hoge luchtdruk en landinwaarts valt de wind zelfs bijna zo goed als volledig weg. Aan zee is er nog een matige westelijke wind, tegen de ochtend draaiend naar zuid tot zuidwest. Het koelt af tot rond een 10-tal graden aan de kust, landinwaarts rond 7-8 graden.

Morgen is het dan ook heel veel kalmer geworden. We krijgen een droge start van de dag met brede opklaringen en een zwakke, later matige weer naar zuid draaiende wind. Later komen er meer wolken en in de late middag / vooravond is eventueel wat lichte regen of een enkele bui mogelijk. De maxima halen voorafgaandelijk toch weer een aangename 20-21 graden. Omdat er niet veel wind zal zijn, zal dit erg aangenaam aanvoelen.

Maandag is er weer meer wisselvalligheid en kan er in de ochtend al wat verspreide regen of een bui opduiken. In de namiddag neemt de bewolking verder toe en loopt de kans op regen en buien verder op. We halen maxima rond 18 tot 20 graden bij een matige zuidwestelijke wind. Er zijn tussendoor ook (brede) opklaringen mogelijk zodat er zeker ook aangename momenten zijn.

Dinsdag en woensdag blijft het voorlopig wisselvallig bij maxima die telkens uitkomen rond 18 tot 21 graden. Een echte stabiele periode lijkt er nog niet meteen in te zitten, maar totaal verregende dagen zijn er ook (weer) niet bij. Er zijn op die beide dagen zeker perioden met opklaringen, maar even zo goed vallen er van tijd tot tijd en verspreid wel eens een paar buien. Later in de week zijn de vooruitzichten onzeker.

Samenvatting voor vandaagErg veel wind in de ochtend! Die neemt maar langzaam af en er zijn flinke rukwinden mogelijk van 70 tot 90 km per uur. Vanaf de middag neemt de wind langzaam af. Vooral vanochtend vallen er een aantal verspreide buien. In de namiddag worden de opklaringen breder. Temperaturen van 15-16 graden in de ochtend tot rond 18 deze namiddag.

Geert, zaterdag 08 juni, 09.25 uur.

 

De natuur-minuut van deze week: kijk hoe een kuiken zich uit het ei worstelt:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!