Weerpraatje van vrijdag 07 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een randstoring, gevormd uit het Britse laag dat ons al de hele week parten speelt, diept zich momenteel uit in de Golf van Bischaje en trekt de komende 36 uur naar het noorden van de Noordzee. Het systeem passeert daarbij onze kust en trekt diverse storingen en buienlijnen met zich mee die één voor één onze regio gaan passeren. Er komt bij een aantal van die systemen erg veel wind te staan en het laag brengt ook sowieso veel wind met zich mee. Zie verdere bespreking. Na dit laag krijgen we op zondag een tijdelijke weersverbetering, waarna een volgende lagedrukgebied zich maandag al met ons weer komt bemoeien. Ook later in de nieuwe week spelen lagedrukgebieden voorlopig nog een vrij grote rol, al begint de druk ten westen van ons dan wel te stijgen. Al onze aandacht gaat echter voorlopig eerst uit tot de periode tot en met morgenavond want daarin staat heel wat te gebeuren. Hierbij enkele kaartjes voor die periode van het Duitse model en een satellietfoto van deze ochtend (bron sat.24):

Dit is de verwachtingskaart voor deze namiddag 14 uur lokaal: merk het flinke lagedrukgebied in de Golf van Biscaje dat klaar ligt om naar het noorden te trekken:

Vannacht ligt het laag net ten zuiden van onze kust:

En morgen op de middag is het onze kust voorbij. Merk hoe dicht de isobaren rond het laag op elkaar liggen (de zwarte lijnen van luchtdruk): hoe dichter die op elkaar liggen, hoe meer wind er staat aan de grond:

 

En hier nog een satellietfoto van zopas: zie wat een prachtig gevormde depressie in de Golf van Biscaje:

 

Dit systeem komt vandaag dus in beweging en trekt langzaam naar het noorden. Daarvoor uit wordt met een zuidelijke wind nog warme lucht aangevoerd met eerst een aantal brede opklaringen waarin het kwik nog naar een 21 tot 23 graden kan oplopen. Mogelijk tot 24 landinwaarts. De wind trekt daarbij geleidelijk aan tot matig. Er duiken daarbij ook geleidelijk aan stapelwolken op. In de late middag komt er een eerste buienlijn binnen. Die gaat zich vormen aan de voorkant van het laag. De verwachting is dat de buien ergens tussen 15 en 18 uur doortrekken. Ze gaan zich ook op een lijn vormen waarbij de zwaarste buien weer landinwaarts gaan zitten.

Vooral de regio vanaf midden Oost-Vlaanderen (oostelijke deel van de provincie) en de provincies verder landinwaarts krijgen daarbij (alweer) de zwaarste klappen met mogelijkheid van erg zware rukwinden tot 100 km per uur en meer, hagel, onweer en veel regen. Bij ons zijn de buien minder zwaar en waarschijnlijk ook nog minder georganiseerd, maar het is toch uitkijken want afhankelijk van de timing (als ze iets later in de middag zitten) en regio (vooral het noorden) zijn ook in de andere regio’s bij ons toch een paar felle buien mogelijk. Ook daar kunnen rukwinden van 60 tot 80 km per uur bij voorkomen en is een korte felle bui mogelijk met onweer en hagel. De buien trekken wel snel door dus extreme regenhoeveelheden leveren ze niet op.

Na de buien gaat in de avond de wind niet liggen, integendeel. Ze trekt verder aan uit een zuid tot zuidwestelijke richting en in de nacht krijgen we dan de passage van een koufront met een aantal verspreide en opnieuw mogelijk lokaal felle buien. De minima dalen daarbij tot rond een 14 graden. In de nacht en tegen de ochtend zijn rukwinden mogelijk die kunnen oplopen tot 70-80 km per uur boven land en tot 90 km per uur aan zee.

Morgen ligt dat kleine laag dan in de ochtend vlak voor onze kust en trekt de Noordzee op. Dan krijgen we de meeste wind. In de vroege ochtend zijn aan zee uitschieters mogelijk van 80 tot 100 km per uur. De wind kan tijdelijk 7 tot 8 Bft bereiken uit een zuidwestelijke tot westelijke hoek. Er zijn dan afwisselend wolken en opklaringen met hier en daar een bui, maar qua neerslag valt dat nog mee. Het is de wind die ons parten zal spelen. De rest van de ochtend blijft er veel wind staan. Aan zee zwakt die naar 6-7 Bft af met uitschieters tot 80-90 per uur. In de kustregio (polders tot een 10-15 km landinwaarts) is dat 5-6 Bft met ook diezelfde pieken. Verder landinwaarts is dat 4-6 Bft met daar uitschieters tot 70-80 per uur in de gebieden in het noorden tegen de Nederlandse grens. Het centrum van de provincies haalt uitschieters tot 60-70 per uur. De minste wind is te vinden in het zuidelijke deel van de provincies met daar pieken tot 60 km per uur.

De bomen staan echter vol in blad, dus schade is mogelijk door vallende takken of een boom die het begeeft en het is zeker geen goed idee om morgen een partytentje op te zetten. Berg misschien ook best de tuinmeubelen en zo even op …Morgen na de middag en in de loop van de namiddag is het ergste voorbij en gaat de wind langzaam afnemen, al zijn nog tot laat in de middag uitschieters mogelijk, maar ook die nemen dan in kracht af. De maxima zitten daarbij morgen rond een 18-19 graden aan zee tot maximaal 19-20 elders.

Tegen de avond gaat de wind liggen, behalve aan zee waar die dan ook in de avond en nacht naar zondag nog 4-5 Bft kan halen, maar de zware rukwinden zijn dan verdwenen.

Zondag is het veel kalmer geworden. We krijgen een droge start van de dag met brede opklaringen en een matige weer naar zuid draaiende wind. Later komen er meer wolken en in de late middag / vooravond is eventueel wat lichte regen of een bui mogelijk. De maxima halen een 20-21 graden.

Maandag is er weer meer wisselvalligheid en kan er in de ochtend al een bui opduiken. In de namiddag neemt de bewolking verder toe en loopt de kans op regen en buien verder op. We halen maxima rond 18 tot 20 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

Later in de week blijft het voorlopig wisselvallig bij maxima die telkens uitkomen rond 18 tot 21 graden. Een echte stabiele periode lijkt er nog niet meteen in te zitten, maar totaal verregende dagen zijn er ook (weer) niet bij.

Samenvatting voor vandaagEerst zonnig en snel oplopende maxima tot vooraan de 20 graden. Vanmiddag nemen wind en bewolking toe en in de tweede helft van de middag trekt een snel activerende buienlijn van west naar oost. Daarop kunnen felle buien zitten met onweer, regen, wind en hagel. Zeker landinwaarts en in het oosten. Na die passage wordt het even rustiger, maar in de avond en nacht volgen nieuwe verspreide buien met een verder aantrekkende wind. Die kan vooral tegen de ochtend zwaar uithalen met uitschieters van 70 tot 80 per uur boven land, tot 90-100 (!) aan zee!

Geert, vrijdag 07 juni, 06.50 uur.

 

De natuur-minuut van deze week: kijk hoe een kuiken zich uit het ei worstelt:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!