Weerpraatje van donderdag 06 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten nog altijd onder invloed van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het is een complex laag dat telkens opnieuw randstoringen vormt met daar om heen dan buiengebieden en storingen. Dat maakt de detailverwachting voor onze omgeving lastig want een kleine verschuiving in die systemen zorgt direct voor een ander weerbeeld. Toch komt er geleidelijk aan meer duidelijkheid. De grote lijnen zijn sowieso duidelijk. Het blijft aanhoudend wisselvallig en het wordt daarbij geleidelijk ook wat koeler. Zaterdag komt het hoofdlaag in beweging en komt dichter naar ons toe en beweegt dan via de Noordzee noordelijk richting Schotland en vult geleidelijk aan op. Daarbij zouden we dan tijdelijk in een fors windveld kunnen terechtkomen. De dagen daarna blijft de luchtdruk relatief laag in onze omgeving met nog steeds een kern van lage druk boven het noorden van de Britse Eilanden en bijhorende onstabiliteit. Later in de nieuwe week komen er drukstijgingen aan van een hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan nadert.

De voorbije nacht is er eindelijk op grote schaal in onze regio regen gevallen. De westelijke helft kreeg vooral regen met enkele verdwaalde donderklappen. Hoe oostelijker, hoe buiiger het beeld was met lokaal weer zware onweersbuien. Vandaag overdag is het vanochtend eerst droog met een wisselende bewolking. Er komen daarbij best wel brede opklaringen binnen, maar er vormen zich ook stapelwolken. Vanaf de middag is er daarbij kans op een lokale bui. Dat zijn geen grote buiengebieden meer zoals de vorige dagen, maar een lokale bui is vanmiddag zeker mogelijk. Landinwaarts eventueel met een donderklap. De temperaturen zijn koeler geworden en halen 17-18 graden aan de kust tot maximaal een graad of 19 landinwaarts. De wind tenslotte, waait zwak tot matig uit een zuidwestelijke richting. Tijdens en rond buien zijn eventueel wel uitschieters mogelijk.

Vanavond en vannacht is het dan droog en rustig. De minima dalen daarbij tegen de ochtend naar een 8 à 9 graden. Daarbij zijn er geen buien meer en krijgen we eerst brede opklaringen. Later in de nacht komen er stilaan wat meer (vooral hoge) wolkenvelden binnenlopen. De wind draait tegen de ochtend naar een zuidelijke hoek.

Morgen is het eerst nog droog met nog een aantal brede opklaringen, maar de – eerst vooral hoge – bewolking neemt gaandeweg de dag snel toe. Er nadert een storing vanuit het zuiden en die gaat in de namiddag zorgen voor perioden met regen vanaf de Franse grens die uiteindelijk de hele regio zal innemen. De temperaturen kunnen voor de regen uit nog oplopen naar een 20-22 graden, maar dalen in de namiddag weer naar 18-19 graden. Eventueel is daarbij (ook weer vooral landinwaarts) weer een donderklap mogelijk. De wind zit daarbij in een zuidelijke richting, maar draait later naar zuidwest.

Zaterdag komt het hoofdlaag boven de Britse Eilanden dan in beweging en zet eerst koers naar de Noordzee om dan vervolgens noordelijker te trekken. Daarbij komt er aan de zuidelijke kant van het laag een fors windveld te staan dat aan de kust zelfs tot 6-7 Bft zou kunnen aantrekken. Ook boven land is er dan veel wind uit een zuidwestelijke, later westelijke hoek. Er zijn uitschieters mogelijk van 60 tot 80 km per uur. Daarbij wisselen wolken en opklaringen af met kans op een tijdelijke bui of eens wat tijdelijke regen. Echter geen grote hoeveelheden meer. De maxima zijn koel en halen een 17-18 graden.

Tegen zondag keert de rust terug. De wind gaat liggen en wordt weer meer zuidelijk van richting. We houden het op zondag droog met een afwisseling van wolken en opklaringen en maxima die rond een graad of 20 gaan uitkomen.

Maandag is er weer meer wisselvalligheid en kan er een bui opduiken, maar dat bekijken we dan later nog wel meer in detail. Later in de week lijkt het stabieler te worden, maar dat is nog ver af om al zekere uitspraken over te doen.

Samenvatting voor vandaagVanochtend is het droog met geleidelijk brede opklaringen. Later vormen zich weer stapelwolken. Vanaf de middag is een lokale bui niet uitgesloten, zeker landinwaarts. Het is koeler. Een zuidwestelijke wind voert koelere lucht aan met maxima rond een 18 tot 19 graden, aan zee 17.

Geert, donderdag 06 juni, 06.55 uur.

 

De natuur-minuut van deze week: kijk hoe een kuiken zich uit het ei worstelt:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Ook de buienfilmpjes van de voorbije dagen staan daar.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!