Weerpraatje van woensdag 05 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden, beheerst ons weer. Het stuurt met een zuid tot zuidwestelijke stroming vrij zachte lucht naar onze omgeving, maar daarin trekken regelmatig storingen en buienlijnen mee. Die zorgen telkens voor opleving van de regen- en buienkansen in de Benelux, maar de precieze timing en positie van al die systemen is onzeker en erg springerig. Daarom moeten we de zaak telkens van dichtbij opvolgen en is het zinloos om lange verwachtingen te maken. In de algemene luchtdrukverdeling verandert er voorlopig echter niet veel, zodat de onstabiliteit blijft, maar de detailverwachtingen kunnen van dag tot dag wel hard verschillen, evenals van regio tot regio. Bovendien gaat het veelal om buien zodat als er dan een buienlijn passeert, de neerslaghoeveelheden die daaruit gevallen zijn, ook nog eens enorm kunnen verschillen binnen eenzelfde regio. Zo zorgden de onweders van gisteren voor een enorme spreiding van de neerslag binnen een zelfde regio. Tientallen mensen postten daarbij cijfertjes op mijn Facebook-pagina (waarvoor erg veel dank!) en als je wil kan dat via deze link nog eens herlezen: dan zie je zelf hoe groot de verschillen in gevallen neerslag binnen één en dezelfde regio wel kunnen zijn.

Link Facebook

Vandaag zitten we ook weer met zo’n complex zootje op de weerkaarten. Er zijn zekerheden en onzekerheden. Zeker is dat we de hele dag veel wolken krijgen met lagere temperaturen dan gisteren. Er ligt vanochtend een regen- en onweerszone boven het oosten van het land en de bewolking daarvan reikt tot boven onze omgeving. In Oost-Vlaanderen zijn er vooral in de oostelijke helft van de provincie al snel wat regenbuien actief. Elders is het veel droger en in West-Vlaanderen en aan zee merken we in eerste instantie niets van die neerslag. Die zone schuift overdag wel geleidelijk meer westwaarts zodat de kans op een bui gaandeweg de dag groeit. We halen daarbij 18-19 graden aan zee tot 20-21 maximaal landinwaarts. Dat laatste vooral als de zon tijdelijk al eens wat zou meewerken, wat ze niet van harte zal doen. De wind waait daarbij matig uit een zuidwestelijke hoek. Vanochtend voelt het dan ook koel aan, vanmiddag weer wat zachter.

In de late middag en avond nadert dan van het westen ook nog eens een koufront. Samen met de toenemende onstabiliteit van de buien die uit het oosten naderen, zorgt dat voor een activeren van de neerslag en de buiigheid. In de late middag en vanavond krijgen we dan ook meer en meer buien of perioden met regen. Er kan daarbij regionaal weer een 5 à 10 liter water gaan vallen, maar nog eens: het zijn buien, dus die cijfers kunnen sterk verschillen van plaats tot plaats. Ook in de nacht zijn nog perioden met regen of buien mogelijk bij minima die dan geleidelijk dalen naar waarden rond 13-14 graden. Tegen de ochtend overheersen de droge perioden en wordt de wind meer west tot noordwest.

Morgen lijkt dan een beetje de betere dag van de week te kunnen worden met afwisselend opklaringen en wolkenvelden en nog maar een kleine kans op een bui. De wind is dan eerst west tot noordwest, maar draait later weer naar zuid tot zuidwest van richting en voert telkens vrij zachte lucht aan waarin we zeker landinwaarts weer gemakkelijk naar een graad of 20 moeten kunnen gaan.

Op vrijdag komt een volgende randstoring van het Britse laag onze kant op. Het wordt dan eerder een zwaar bewolkte dag met gaandeweg de dag weer perioden van regen en/of buien. De precieze timing daarvan bekijken we dan later wel om redenen hierboven al aangehaald. De maxima blijven telkens rond dezelfde waarden zitten.

In het weekeind blijft het wisselvallig met zoals het er nu voor staat, vooral op zaterdag nog de nodige verspreide buien. Zondag zou het waarschijnlijk een stuk droger blijven, maar er is erg veel onzekerheid op de weerkaarten. De temperaturen blijven in dezelfde orde van grootte zitten rond een 18-2 graden maximaal.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken. We krijgen een grijze start met vooral in Oost-Vlaanderen eerst wat buiige regen. Geleidelijk stijgt – zeker vanmiddag – overal de kans op een bui of wat regen en tegen de late middag / avond trekt een zone met buien en regen door de regio. We halen maar 18-19 graden aan zee tot 20-21 maximaal elders. De wind is zuidwestelijk en waait meest matig.

Hier nog voor de liefhebbers enkele filmpjes van de voorbije dagen over wolken en hoe die ontstaan:

De fraaie buienluchten van zondagavond:

 

En hoe die ontstaan:

 

Geert, woensdag 05 juni, 07.00 uur.

 

De nieuwe natuur-minuut gaat dit keer over nieuw leven: je ziet hierin hoe een kuiken zich uit het ei worstelt:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!