Weerpraatje van dinsdag 04 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden stuurt met een zuidelijke stroming nog steeds warme lucht naar onze omgeving. Vandaag vindt daarin forcering van de luchtmassa plaats door invloed van een troglijn die er later voor gaat zorgen dat er zich een felle regen- en onweerszone boven onze omgeving zal vormen. Ook de komende dagen blijft dit laag voor ons van groot belang en zorgt het aanhoudend voor een onstabiele zuidelijke aanvoer waarin diverse storingen en buienlijnen telkens onze kant op komen. Vanaf het weekeind wordt het geleidelijk weer stabieler en waarschijnlijk komen we dan volgende week onder de invloed van een nieuw hogedrukgebied dat dan vanuit het noorden zijn invloed op ons weer uitbreidt.

Voor vandaag is de verwachting vrij complex. Er zijn een aantal zaken die zeker zijn en een aantal die onzeker zijn / moeilijk te verwachten zijn. Zo start de dag wat koeler met temperaturen die vanochtend vroeg rond een 8 à 10 graden zitten. Die lopen echter zeer snel op en nog voor de middag wordt het overal al ruim 20 graden. Uiteindelijk klokken we af rond 22-23 aan zee en rond 23-25 graden elders. De zuidelijke wind gaat matig en later wat vlagerig waaien. In de loop van de ochtend vormen zich daarbij al de eerste wolken en boven Frankrijk al de eerste regen- en onweersbuien. Vanmiddag loopt de kans op het voorkomen van een aantal felle (onweers)buien dan ook snel op. Uiteindelijk geraken de buien vanmiddag georganiseerd en vormt er zich in de loop van de middag boven onze regio een lijn met felle buien die dan geleidelijk landinwaarts trekt. De timing van dit systeem is niet in alle modellen gelijk en dat zal wat nowcasten worden. 

Met het verder landinwaarts trekken, worden de buien alleszins feller. De minst zware buien vallen aan zee en in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen kunnen zeker met het verder landinwaarts trekken van de lijn, zware rukwinden gaan voorkomen. Er kan daarbij veel regen vallen en ook hagel is mogelijk.

We beperken ons hier in dit praatje steeds tot onze twee provincies, maar nemen nu ook even de rest van Vlaanderen mee omdat de situatie erg explosief is. Zeker in de vooravond en vanavond moeten de andere oostelijke provincies dan ook rekening houden met het verder doortrekken van deze lijn van onweersbuien. In het vakjargon een ‘squal-line’ genoemd. Op die lijn kunnen zich verder landinwaarts erg zware buien ontwikkelen met felle rukwinden van meer dan 100 km per uur en veel regen, hagel en onweer. Er kan daar lokaal flink wat schade door veroorzaakt worden. Mogelijks duikt er ook landinwaarts ergens een supercell op waarbij zelfs een windhoos niet onmogelijk is. Nogmaals: de felste buien duiken landinwaarts op en het blijft sowieso een zaak om van dichtbij op te volgen eens de buien zich gevormd hebben. Vanaf dan is het nowcasten (op het moment zelf kijken wat er gebeurt en waar de felste buien heen trekken) om de zaak in de gaten te houden. Er komen in elk geval zeker weer fraaie wolkenplaatjes voorbij zoals de voorbije dagen:

 

Ik heb gisteren ook nog even de tijd genomen om in een nieuwe video uit te leggen hoe deze mooi gevormde onweerswolken of cumulonimbuswolken gevormd worden:

 

Vanavond en vannacht trekken de buien dan geleidelijk weg richting het oosten. Een enkele bui is nog mogelijk, maar het wordt toch snel rustiger en koelt met een wisselende bewolking af naar een 13-14 graden tegen de ochtend. De wind wordt zwak en blijft zuid tot zuidwestelijk waaien en lokaal kan wat nevel of een mistbank opduiken.

Morgen start de dag dan droog met een wisselende bewolking, maar dat houden we niet lang vol. Al snel komen er meer en meer wolken, maar het kan toch nog een 18 tot 21-21 graden worden. De zuidelijke wind waait dan matig. In de loop van de dag mogen we ons dan opnieuw aan regen of buien verwachten. Eventueel ook nog een onweerachtige bui, maar de buien van morgen zijn van een veel minder zwaar kaliber dan die van vandaag. Er kan niettemin ook morgen lokaal wel wat regen vallen want er zitten ook dan wel enkele flinke buien in de aanvoer.

Donderdag lijkt dan een beetje de betere dag van de week te kunnen worden met afwisselend opklaringen en wolkenvelden en nog maar een kleine kans op een bui. De wind blijft zuid tot zuidwest van richting en voert telkens vrij zachte lucht aan waarin we zeker landinwaarts weer gemakkelijk naar een graad of 20 moeten kunnen gaan.

Op vrijdag komt een volgende randstoring van het Britse laag onze kant op. Het wordt dan eerder een zwaar bewolkte dag met gaandeweg de dag weer perioden van regen en/of buien. De maxima blijven telkens rond dezelfde waarden zitten.

In het weekeind wordt het licht wisselvallig met nog wel kans op een bui, maar dan overheersen de droge perioden weer.

Samenvatting voor vandaagNa een zonnige start komen er geleidelijk meer wolken binnen. Het kwik loopt eerst nog snel op naar 22-23 graden aan zee en lokaal tot 25 landinwaarts. Vanmiddag vormen er zich geleidelijk regen- en onweersbuien en vooral later in de middag zijn enkele felle buien mogelijk: zie bespreking in de tekst. Voor de westelijke regio’s valt alles mee, maar hoe verder naar het oosten, hoe feller de buien kunnen worden. 

Geert, dinsdag 04 juni, 06.45 uur.

 

De nieuwe natuur-minuut gaat dit keer over nieuw leven: je ziet hierin hoe een kuiken zich uit het ei worstelt:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!