Weerpraatje van maandag 03 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden neemt de regie over ons weer helemaal over. Het blijft daar de hele week rondtollen en vormt diverse sub-kernen die rond het hoofdlaag heen gaan tollen. Dat betekent voor ons weer wisselvalligheid waarbij er eindelijk ook in onze regio in de loop van de komende dagen van tijd tot tijd neerslag van (wat meer) betekenis kan gaan vallen. Alles zal telkens wel afhangen van de precieze ligging en koers dag per dag van het laag en haar randstoringen. Er is dan ook weinig detailverwachting te geven voor de komende periode. Naar het eind van de week toe lijkt alles wel weer te stabiliseren wanneer het Azorenhoog een rug over onze omgeving stuurt die weer zou zorgen voor beter en stabieler weer. Een blik op de weerpluim laat echter direct al zien waarom het de komende dagen zo moeilijk wordt om een detailverwachting op te maken. Je ziet in de pluim hieronder een enorme springerigheid van dag tot dag zowel in achtereenvolgens neerslag, wind als temperaturen:

Vooral de onderste grafiek die van de temperaturen, maakt op zijn zachtste gezegd enorme sprongen van dag tot dag. ZO staat er voor maandag amper 18 graden op de verwachting, dinsdag 25 en woensdag alweer maar een 18 meer … Dat alles heeft uiteraard te maken met de ligging van de druksystemen en fronten.

Voor we aan vandaag beginnen, kijken we ook nog even terug naar gisteren: zoals verwacht passeerde in de late middag een convergentielijn. Dat is een lijn met een windsprong. Voor die lijn uit waaide er een matige en vlagerige zuidenwind. Achter die lijn draaide de wind naar het westen. Op de lijn vormden zich uiteindelijk pas boven het oosten van Oost-Vlaanderen heel felle regen- en onweersbuien die dan in de avond verder naar Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn getrokken en daar voor plaatselijk erg felle buien zorgden. Hier zien we nog een blik op die buien van gisterenavond laat toen die al ver boven het oosten van Oost-Vlaanderen lagen. Je ziet prachtig de ijskappen die zich op de grote buienwolken gevormd hebben:

 

Voor vandaag ziet het er allemaal veel minder ontstuimig uit. Vanochtend trekt nog een zo goed als inactief koufront van west naar oost door. Dat front kan hier en daar zorgen voor wat gedruppel, maar veel meer neerslag zit daar niet meer op. In de loop van de ochtend breken alweer de eerste opklaringen door vanaf de kust en vanmiddag klaart het daar erg breed op. Landinwaarts duurt het wat langer, maar ook daar komen vanmiddag bredere opklaringen binnen. De temperaturen komen een flink stuk lager uit dan gisteren en noteren rond een 18-19 graden aan zee. Landinwaarts kan het tijdens de opklaringen vanmiddag nog net een graad of 20 worden. De wind weet niet goed wat te kiezen van richting. Aanvankelijk waait die matig uit een westelijke hoek. Vanmiddag wordt die dan geleidelijk weer meer zuidelijk.

Vanavond en vannacht is het wisselend tot licht bewolkt en koelt het sterker af dan de voorbije nachten. De minima komen tegen de ochtend rond een tiental graden te zitten aan zee en landinwaarts rond 8-9 graden. De wind draait tegen de ochtend zelfs richting een zuid tot zuidoostelijke hoek.

Morgen wordt de invloed van het Britse laag weer een stuk groter. Het koufront dat vandaag als een inactief front passeert, keert morgen als warmtefront terug van het zuiden. Het raakt in de loop van de dag dan ook zwaar bewolkt en er kunnen gaandeweg perioden van regen of buien voorkomen. We komen ook weer in zachtere lucht terecht met maxima die later op de dag weer richting de 20 graden oplopen en kunnen pieken op 22-23 graden. Vooral in de namiddag zijn perioden met regen mogelijk of enkele fellere buien. Zelfs een onweer is niet uitgesloten. Ook morgenavond en in de nacht naar woensdag blijft een bui mogelijk. De minima zitten dan weer een stuk hoger rond een waarde van 12-13 graden.

Ook op woensdag zitten we met een zuid tot zuidwestelijke stroming aan de voorzijde van het Britse laag. Dat stuurt steeds gestoorde lucht naar ons toe met daarin buiengebieden en regengebieden. De precieze timing moet echter dag per dag bekeken worden. Op woensdag is het ook weer wat koeler met maxima die moeite hebben om de 20 graden te halen.

Ook in de tweede helft van de week blijft het erg wisselvallig met dan weer wat zachtere temperaturen. Zoals in de pluimverwachting echter al bleek, is het zinloos een detailverwachting per dag op te stellen. We houden het voorlopig op vrij zacht, maar wisselvallig en bekijken dan later dag per dag wanneer precies de neerslagverwachtingen groter zijn.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken met in de ochtend wat lokaal en tijdelijk gespetter, maar allemaal verwaarloosbare hoeveelheden. In de namiddag geleidelijk bredere opklaringen. We halen een 18 graden aan zee tot 21 landinwaarts bij een matige geleidelijk meer zuidwest tot zuid wordende wind.

Geert, maandag 03 juni, 06.45 uur.

 

De nieuwe natuur-minuut gaat dit keer over nieuw leven: je ziet hierin hoe een kuiken zich uit het ei worstelt:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!