Weerpraatje van zaterdag 01 juni:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied met centrum boven de Alpen trekt langzaam verder oostwaarts. Het krijgt een tegenhanger in de vorm van een Atlantisch lagedrukgebied dat vanaf de Oceaan naar de Britse Eilanden trekt. Deze twee zorgen er dit weekend voor dat er een diepe zuidelijke stroming komt te staan met aanvoer van erg warme lucht. Morgen vormt zich boven het westen van Frankrijk en onze omgeving een onweerachtige zone die dan in de avond van west naar oost trekt. Daarachter komen we de komende dagen onder invloed van het Britse laag dat geregeld buienlijnen en storingen onze kant op stuurt in een vrij zachte zuidwestelijke stroming. Misschien dat er dan toch eens wat water zal beginnen vallen …

Vandaag zijn buien nog helemaal niet aan de orde. Integendeel. We houden het volledig droog en erg zonnig. Er passeren hoogstens van tijd tot tijd eens een aantal hoge sluierwolken, maar voor de rest is het zonnig. De temperaturen lopen dan ook snel op en halen vanmiddag gemakkelijk zomerse waarden van 25 graden landinwaarts. Daarbij staat er een zwakke tot matige zuidelijke wind. Aan zee is het wat minder warm. Daar trekken de maxima aanvankelijk een spurtje richting een 23 graden, maar dat wordt later vanmiddag afgetopt op die waarde door een invallende zeebries.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Vanavond koelt het vervolgens langzaam af. We houden nog tot lang in de avond aangename temperaturen die pas heel laat weer onder de 15 graden uitkomen en zelfs niet eens. Tegen de ochtend zitten we nog rond een 15-16 graden. Het is daarbij helder tot hoogstens licht bewolkt en de wind valt zo goed als weg.

Morgen wordt dan meteen de warmste dag van deze korte zomeropleving. De maxima kunnen dan zelfs lokaal tot 28 graden oplopen! Daarbij is het opnieuw volop zonnig tot ergens in de helft van de middag. Vanaf dan bollen er geleidelijk een aantal stapelwolken op. Daarbij staat net als vandaag een aflandige zuidelijke wind, maar aan zee kan die in de late middag wel weer een zeebries-component krijgen. De stapelwolken horen bij de onweerachtige zone die zich morgen in de late middag vormt. Daarbij gaan boven West Frankrijk en onze omgeving een aantal verspreide regen- en onweersbuien opduiken. Het wordt waarschijnlijk geen grootschalig onweersgebeuren, maar hier en daar is in de late middag en vooravond toch een pittige bui niet uitgesloten!

Vooral morgenavond loopt bij ons landinwaarts (oostelijke helft West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen) de kans op het opduiken en ontstaan van een forse bui flink op. In de nacht naar maandag trekken die buien dan geleidelijk landinwaarts weg.

Maandag koelt het alweer af en vallen we terug op vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar met enkel (ver) landinwaarts dan nog kans op een enkele lokale regen- of onweersbui. Die onweerachtige storing ligt dan nog in de buurt en kan nog zorgen voor de nodige onstabilteit in de gebieden landinwaarts. Het wordt dan toch nog een graad of 18-19 aan zee tot 20 landinwaarts bij een matige, wat vlagerige zuidwestelijke wind.

Dinsdag en woensdag zitten we met een west tot zuidwestelijke stroming aan de voorzijde van het Britse laag. Dat stuurt op beide dagen een aantal storingen en buienlijnen naar ons toe waarbij de kans op wat regen of een bui vrij groot is. Dat zou best ook een onweerachtige bui kunnen zijn. De maxima zitten op beide dagen tussen 18 en 21 graden.

Samenvatting voor vandaagZomer! Heel veel zon met slechts enkele hoge sluierwolken en maxima die gemakkelijk oplopen naar 23 graden aan zee tot 25 landinwaarts. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden, aan zee komt er vanmiddag een zeebries te staan.

Geert, zaterdag 01 juni, 09.30 uur.

 

Aangezien er uit de lucht niet veel regen valt, zoeken we het in deze nieuwe minuut natuur dan maar bij een roze regen klimplant:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!