Weerpraatje van vrijdag 31 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich opbouwend hogedrukgebied ligt in onze buurt. Het centrum ervan bevindt zich boven het noorden van Frankrijk. Dit hoog trekt de komende dagen geleidelijk richting Centraal Europa. Intussen komt er dan een Atlantisch lagedrukgebied richting de Britse Eilanden geschoven en die twee systemen zorgen ervoor dat er bij ons in het weekeind een diepe zuidelijke stroming komt te staan met aanvoer van erg warme lucht. Tegen zondagavond vormt zich dan boven het westen van Frankrijk een onweerachtige buienlijn die dan in de nacht overtrekt. Vanaf maandag komen we dan onder invloed van het Britse laag. De wind wordt dan west en we krijgen weer een stuk koelere en onstabielere lucht binnen.

Het wordt vandaag een stuk beter dan gisteren. Er zijn brede opklaringen met flink wat zon. In de aanvoerrichting liggen echter ook nog een flink pak wolkenvelden zodat het niet de hele dag even zonnige zal blijven. Er passeren van tijd tot tijd ook een aantal wolkenvelden zodat het vandaag een afwisseling wordt van wolken en zonnige perioden. De temperaturen doen het daarbij net wat beter dan gisteren en pieken landinwaarts vanmiddag rond een 22-23 graden. Aan zee en in de kustregio is dat rond een 21 graden. De wind waait daarbij uit het zuidwesten en waait meest matig. Aan de kust kan er later vandaag wel een zeebries opduiken die daar dan het kwik wat terugzet.

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Vanavond koelt het vervolgens langzaam af. We houden nog tot lang in de avond aangename temperaturen die pas heel laat weer onder de 15 graden uitkomen. Tegen de ochtend zitten we nog rond een 10-12 graden. Het is daarbij helder tot hoogstens licht bewolkt en de wind valt zo goed als weg.

Morgen zet de zomerse evolutie voort. We krijgen dan weer een erg zonnige dag, waarbij er gaandeweg wel al eens een paar stapelwolken kunnen opduiken. De temperaturen komen weer wat hoger uit dan vandaag en halen gemakkelijk een 24 tot zelfs 26 graden. De wind is zwak tot matig en waait daarbij dan uit een zuidelijke richting.

Na nog een erg zachte nacht, krijgen we dan zondag de warmste zomerdag van deze reeks. De maxima kunnen dan zelfs lokaal tot 28 graden oplopen! Het ziet er trouwens naar uit dat we de hele dag nog van de warmte profiteren door een aflandige zuidelijke wind. De westelijke component die eerder in sommige modellen zat, lijkt er nu niet meer in te zitten. In de loop van de vooravond, avond en nacht zijn wel regen- en onweersbuien mogelijk die vanaf het westen binnenlopen. Er vormt zich immers ten westen van ons in de loop van zondag een onweerachtige storing die dan in de avond lijkt binnen te komen. Een precieze timing hier op zetten, lukt nu nog niet. Dat zal voor de komende dagen zijn.

Maandag koelt het alweer af en vallen we terug op vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar met kans op een lokale regen- of onweersbui. Die onweerachtige storing ligt dan nog in de buurt en kan nog zorgen voor de nodige onstabilteit.

Later in de week lijkt een verder zetten van die onstabiliteit met warme temperaturen de meest voor de hand liggende optie, maar zeker is dat nog niet.

Samenvatting voor vandaagVandaag wisselen brede zonnige perioden af met momenten waarop er al eens wat meer wolken kunnen voorbij drijven. Het wordt niettemin een warme dag met maxima rond 22 tot 23 graden en een matige zuidwestelijke wind. Aan zee kan vanmiddag tijdelijk een zeebries opduiken.

Geert, vrijdag 31 mei, 07.45 uur.

 

Aangezien er uit de lucht niet veel regen valt, zoeken we het in deze nieuwe minuut natuur dan maar bij een roze regen klimplant:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!