Weerpraatje van donderdag 30 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een hogedrukgebied zal ons weer enkele dagen regisseren. Vandaag trekt eerst nog een zwakke storing, verbonden aan een lagedrukgebied ten noorden van de Britse Eilanden door onze regio. Die storing is echter inactief en gaat warmere lucht vooraf. Direct achter de storing bouwt zich een hoog op wat ons enkele dagen zal voorzien van stabiel zomerweer. Het hoog trekt echter wel snel door en vanaf het weekeind zorgt het samen met een laag dat de Britse Eilanden nadert, voor een diepe en warme zuidelijke stroming. Tegen het eind van het weekeind kan dat aanleiding geven tot de vorming van een onweerachtige storing die dan zondagavond en maandag van west naar oost over ons trekt, waarna we dan in een licht onstabiel weertype lijken terecht te komen met vrij normale temperaturen.

Vandaag kent een wat moeilijkere start van de dag. Er zijn veel wolken op doortocht van die eerder genoemde zwakke storing, maar veel neerslag zit daar absoluut niet bij. Integendeel. We houden het op wat heel lokaal en licht gemiezer niet te na gesproken, alweer volledig droog. In de tweede helft van de ochtend al breken de eerste opklaringen door aan de kust en die trekken landinwaarts. Vanmiddag worden de opklaringen dan ook overal geleidelijk breder. Aan zee is het tegen het eind van de dag zonnig, landinwaarts kunnen nog wel een aantal wolkenpartijen voorkomen. De temperaturen zitten in de lift. Koud is het dan ook zeker niet. Integendeel. Vanochtend is het onder de wolken al gemakkelijk 15 tot 17 graden. Vanmiddag kan het met een doorbrekende zon tot 20 graden worden in de steden. Landelijk zitten we rond 18-19 graden. De wind trekt daarbij wat aan uit een west tot zuidwestelijke hoek en gaat matig waaien. Aan zee af en toe vrij krachtig.

Vanavond en vannacht neemt die wind af en wordt het rustig. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af bij minima die niet veel lager gaan uitkomen dan rond een tiental graden.

Morgen zorgen verdere drukstijgingen voor een stabilisatie van de atmosfeer. Er zijn nog wel van tijd tot tijd een aantal wolkenpartijen, maar het blijft sowieso droog terwijl een verder naar zuidwest tot zuid draaiende wind zachtere lucht aanvoert met hogere maxima. Die kunnen dan al oplopen naar een 21-22 graden. Zelfs een 23 is niet uitgesloten. Gaandeweg de dag worden de opklaringen breder en breder.

In het weekeind gaat die evolutie verder en krijgen we met een zuidelijke aanvoer en veel zon nog zachtere lucht binnen. Zaterdag kan het al gemakkelijk 24 tot 26 graden worden en komen er brede opklaringen voor, al zijn er ook zeker nog een aantal wolkenvelden aanwezig. De wind gaat volledig naar het zuiden, al is later op de dag aan de kust een zeebries niet volledig uitgesloten. Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Op zondag halen we de zomerse 25 graden grens! De maxima kunnen dan zelfs lokaal tot 28 graden oplopen! Het ziet er trouwens naar uit dat we de hele dag nog van de warmte profiteren door een aflandige zuidelijke wind. De westelijke component die eerder in sommige modellen zat, lijkt er nu niet meer in te zitten. In de loop van de vooravond, avond en nacht zijn wel regen- en onweersbuien mogelijk die vanaf het westen binnenlopen. Er vormt zich immers ten westen van ons in de loop van zondag een onweerachtige storing die dan in de avond lijkt binnen te komen.

Maandag koelt het alweer af en vallen we terug op vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar met kans op een lokale regen- of onweersbui. Die onweerachtige storing ligt dan nog in de buurt en kan nog zorgen voor de nodige onstabilteit.

Later in de week lijkt een verder zetten van die onstabiliteit met warme temperaturen de meest voor de hand liggende optie, maar zeker is dat nog niet.

Samenvatting voor vandaagWe starten grijs met lokaal wat heel licht gemiezer, maar meetbare of noemenswaardige neerslag is er nergens bij! In de loop van de ochtend breekt de bewolking vanaf de kust al open. Vanmiddag trekken brede opklaringen verder landinwaarts. Het is zacht met maxima dan tussen 18 en 20 graden en een wat aantrekkende zuidwestelijke wind. Aan zee kan die eventueel vrij krachtig worden.

Geert, donderdag 30 mei, 09.45 uur.

 

Aangezien er uit de lucht niet veel regen valt, zoeken we het in deze nieuwe minuut natuur dan maar bij een roze regen klimplant:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!