Weerpraatje van woensdag 29 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een rug van hoge luchtdruk die ons de voorbije nacht even onder bescherming nam, trekt vandaag overdag snel weg en maakt plaats voor de invloed van een lagedrukgebied dat vanavond en vannacht een warmtefront over ons heen stuurt. Dat brengt ons de komende dagen in een veel warmere luchtsoort terecht. Na het doortrekkende front, gooit het hogedrukgebied van de Azoren een nieuwe wig over onze omgeving uit die zich snel ontwikkelt tot een apart filiaal en ons tot en met zondag in bescherming neemt en zorgt voor een aanvoer van erg warme zuidelijke lucht. Deze warmte-opstoot wordt tegen maandag alweer afgeblokt met de komst van een nieuw lagedrukgebied boven de Britse Eilanden dat ons weer in een onstabieler weer-regime brengt vanag maandag.

Vandaag krijgen we dan ook eerst een betere periode. Na een koude nacht, zien we eerst de zon opkomen, maar die krijgt vanaf het westen al snel gezelschap van een aantal wolkenvelden. Die nemen gaandeweg de dag toe. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar dan vanmiddag ook af, waarbij de bewolking steeds verder toeneemt. Dat loopt uiteindelijk zelfs uit op een lokale bui in de late namiddag. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen dat die enkel landinwaarts zou opduiken, ziet het er naar uit dat de buien eerder hier in het westen zouden kunnen opduiken. De temperaturen gaan daarbij wel gemakkelijk naar een 17-18 graden vanmiddag. Daarbij staat een aantrekkende zuidwestelijke wind die aan het eind van de dag aan zee zelfs tijdelijk vrij krachtig zou kunnen worden.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe en trekt er een zwak warmtefront door. Dat gaat zeker later in de nacht gepaard met af en toe wat lichte regen of motregen. De minima blijven daarbij een flink stuk hoger zitten dan tijdens de voorbije nacht en dalen niet onder de 10 tot 12 graden.

Morgen is dat front gepasseerd, maar we zitten dan in de warme sector na het front met nog veel bewolking. Dat wordt dan ook eerst een zwaar bewolkte dag met gaandeweg de ochtend eerst nog kans op wat lichte verspreide regen, maar later breekt de bewolking geleidelijk aan open en komen er opklaringen binnen. De temperaturen lopen dan al op naar waarden van een 18, 19 en als het genoeg opklaart zelfs al 20 graden.

Vanaf vrijdag zorgen drukstijgingen voor een stabilisatie van de atmosfeer. Er zijn nog veel wolken op vrijdag, maar (veel) neerslag is er niet meer bij. We houden het zo goed als droog terwijl een naar zuidwest draaiende wind zachtere lucht aanvoert met hogere maxima. Die kunnen dan al oplopen naar een 21-22 graden.

In het weekeind gaat die evolutie verder en krijgen we met een zuidelijke aanvoer en veel zon nog zachtere lucht binnen. Zaterdag kan het al gemakkelijk 23 tot 24 graden worden (misschien zelfs al een lokale 25) en komen er al brede opklaringen voor, al zijn er ook zeker nog een aantal wolkenvelden aanwezig. Op zondag halen we de zomerse 25 graden grens! De vraag is of we dat op zondag tot het einde van de dag zullen houden want het zou kunnen dat de wind later op de dag naar een westelijke richting terugdraait en dat tegen het eind van de middag een lokale regen- of onweersbui opduikt.

Begin volgende week koelt het alweer af en vallen we terug op vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar met kans op een lokale regen- of onweersbui.

Samenvatting voor vandaagDe dag start koud, maar met de zon erbij lopen de temperaturen al snel op. Vanmiddag wordt het 17-18 graden, maar de bewolking neemt wel snel toe en vanmiddag is er zelfs kans op het voorkomen van een lokale bui. De zuidwestelijke wind trekt daarbij aan en kan vanmiddag matig gaan waaien boven land, aan zee zelfs vrij krachtig.

Geert, woensdag 29 mei, 06.45 uur.

 

Aangezien er uit de lucht niet veel regen valt, zoeken we het in deze nieuwe minuut natuur dan maar bij een roze regen klimplant:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!