Weerpraatje van dinsdag 28 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten vandaag nog onder invloed van een lagedrukgebied dat voor de kust van Noorwegen dat een trog over onze regio aanhoudt met een aantal buien. Geleidelijk aan duwt het hogedrukgebied van de Azoren echter een uitloper naar ons toe die ons de komende dagen steeds meer in bescherming neemt en uitgroeit tot een apart filiaal. Dat hoog komt in het weekeind op een voor ons gunstige positie te liggen om echt warme zuiderse lucht naar ons te transporteren, wat in het weekeind en zeker op zondag uitloopt op een zomerse dag. Nadien trekt het hoog snel door en maakt weer plaats voor een volgend lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt.

Zoals verwacht, start de de dag vandaag met een aantal forse buien die van west naar oost trekken. Vooral vanochtend kunnen daar flinke exemplaren tussen zitten waarbij ook onweer mogelijk is. Lokaal kunnen de buien dan ook een flinke slok water brengen, maar aangezien het om buien gaat, zijn er even goed streken waar er weinig of geen buien voorkomen. De buien gaan vanmiddag geleidelijk verder landinwaarts trekken en dan komen er brede opklaringen binnen vanaf de kust. Uiteindelijk wordt het daarbij later in de middag aan zee zelfs vrij zonnig terwijl de opklaringen ook landinwaarts geleidelijk aan breder zullen worden. De wind draait daarbij naar een noordwestelijke tot noordelijke hoek en trekt dan wat aan. Veel meer dan een 15 tot 16 graden zullen we daarbij vandaag niet halen.

Vanavond verdwijnen ook landinwaarts de laatste buien en krijgen we een rustige nacht. Het klaart daarbij overal fors op en in de van oorsprong koele lucht kunnen de temperaturen tegen de ochtend dan ook fors onderuit gaan. Landinwaarts komen de minima tegen de ochtend uit op een koele 5-6 graden. Aan zee is dat een graadje meer. Er kan hier en daar wat nevel of mist opduiken.

Morgen krijgen we dan weer een betere dag. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar dan af met nog een kleine kans op een lokale bui in de late namiddag landinwaarts, maar meestal houden we het dan droog. Met de zon erbij kan het dan weer een graad of 17-18 worden bij een matige naar zuidwest draaiende wind.

In de nacht naar donderdag komt er weer meer bewolking op nadering en doortocht van een zwak warmtefront. De minima blijven dan een flink stuk hoger zitten rond een 10-tal graden. Op donderdag is dat front gepasseerd, maar we zitten dan in de warme sector na het front met nog veel bewolking. Dat wordt dan ook eerst een zwaar bewolkte dag met gaandeweg de dag eerst nog kans op wat lichte verspreide regen, maar later breekt de bewolking geleidelijk aan open en komen er opklaringen binnen. De temperaturen lopen dan al op naar waarden van een 18, 19 en als het genoeg opklaart zelfs al 20 graden.

Vanaf vrijdag zorgen drukstijgingen voor een stabilisatie van de atmosfeer. Er zijn nog veel wolken op vrijdag, maar (veel) neerslag is er niet meer bij. We houden het zo goed als droog terwijl een naar zuidwest draaiende wind zachtere lucht aanvoert met hogere maxima. Die kunnen dan al oplopen naar waarden van vooraan de 20 graden.

In het weekeind gaat die evolutie verder en krijgen we met een zuidelijke aanvoer en veel zon nog zachtere lucht binnen. Zaterdag kan het al gemakkelijk 22 tot 23 graden worden en komen er al brede opklaringen voor, al zijn er ook zeker nog een aantal wolkenvelden aanwezig. Op zondag halen we de zomerse 25 graden grens! Het gaat wel niet blijven duren, want begin volgende week koelt het alweer af en het is de vraag of die overgang van zondag op maandag met (onweers)buien zal gepaard gaan.

Samenvatting voor vandaagEerst buien en dat kunnen felle buien zijn. Zelfs met onweer en lokaal, daar waar de felste buien vallen, kan er een flinke slok water vallen. Vanmiddag wordt het droog en breken er vanaf de kust geleidelijk aan steeds meer en steeds bredere opklaringen door. Het is koel met maxima rond 16 graden en vanmiddag een naar noord draaiende wind. Vanavond en vannacht is het droog en helder, maar koud.

Geert, dinsdag 28 mei, 06.50 uur.

 

Aangezien er uit de lucht niet veel regen valt, zoeken we het in deze nieuwe minuut natuur dan maar bij een roze regen klimplant:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!