Weerpraatje van maandag 27 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Lagedrukgebieden beïnvloeden voorlopig even ons weer. Ze sturen de komende dagen een aantal storingen en buienlijnen over onze omgeving, maar daartussen zitten zeker ook betere momenten. In de nasleep van een zwakke storing die de voorbije nacht passeerde, zitten we vandaag overdag in licht onstabiele lucht. Komende avond en morgen trekt een volgende storing voorbij die een aantal buien met zich meebrengt. Daarna brengt een rug van hoge luchtdruk op woensdag even wat stabilisatie. Donderdag trekt een volgende depressie ten noorden van ons voorbij en ook dat front trekt over onze omgeving in verzwakte vorm. Tegen het weekeind komen we onder de vleugels van een hogedrukgebied terecht dat voor een paar zomerse dagen kan zorgen!

Vandaag staat er op weergebied niet zoveel te gebeuren. De voorbije nacht trok een zwakke storing voorbij met wat regen en vandaag zitten we dan in licht onstabiele lucht achter die storing. Die wordt met een west tot noordwestelijke stroming aangevoerd die geleidelijk meer west tot zuidwest wordt gaandeweg de dag. Daarbij hoort een mix van wolkenvelden en opklaringen en die laatste kunnen best wel breed uitvallen. Er is een kleine kans op een enkele bui landinwaarts, maar de meeste plekken houden het droog waarbij de maxima vanmiddag uitkomen rond 17-18 graden. Aan zee kan de wind vanmiddag tijdelijk wat harder aantrekken.

Vanavond neemt de bewolking dan geleidelijk toe en neemt de kans op een bui toe vanaf de kust. Ook in de nacht zijn een aantal verspreide buien mogelijk en daar kan best een fors exemplaar tussen zitten. Zelfs een donderklap is niet uitgesloten. De minima dalen tot rond een tiental graden bij een naar west draaiende wind.

Morgen trekt die buienlijn in de ochtend geleidelijk verder door naar het oosten. Er zitten dan vooral in de ochtend eerst nog een reeks buien in onze buurt waarvan er nog altijd een paar fors kunnen uitpakken. Ook met een donderklap. Het gaat om buien, dus de neerslaghoeveelheden kunnen van plaats tot plaats erg verschillen, maar lokaal zijn enkele felle buien zeker mogelijk. In de namiddag trekken die verder landinwaarts en wordt het droog vanaf de kust. Daar breken zelfs brede opklaringen door bij een naar noord tot noordwest draaiende wind die koelere lucht aanvoert. Het wordt dan nog een 15 à 16 graden.

Op woensdag krijgen we weer een betere dag. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar dan af met nog een kleine kans op een lokale bui, maar meestal houden we het dan droog. Met de zon erbij kan het dan weer een graad of 17-18 worden bij een matige naar zuidwest draaiende wind.

Op donderdag gaat een volgende zwakke regenzone doortrekken. Dat wordt dan ook een zwaar bewolkte dag met gaandeweg de dag wat  perioden met regen. Ook hier is waarschijnlijk geen grote hoeveelheid aan de orde. Het blijft aan de koele kant met maxima op donderdag rond een 16 tot 18 graden.

Vanaf vrijdag zorgen drukstijgingen voor een stabilisatie van de atmosfeer. Er zijn nog veel wolken op vrijdag, maar (veel) neerslag is er niet meer bij. We houden het zo goed als droog terwijl een naar zuidwest draaiende wind zachtere lucht aanvoert met hogere maxima. Die kunnen dan al oplopen naar waarden van rond of begin de 20 graden.

In het weekeind gaat die evolutie verder en krijgen we met een zuidelijke aanvoer en veel zon nog zachtere lucht binnen. De zomerse 25 graden grens komt dan (zeker op zondag) in het vizier!

Samenvatting voor vandaagWolken en opklaringen wisselen elkaar af met soms erg brede opklaringen. Er is een erg kleine kans op een bui, maar meestal blijft het droog. Maxima rond een 17-18 graden bij een matige wind uit westelijke richtingen.

Geert, maandag 27 mei, 06.50 uur.

 

Aangezien er uit de lucht niet veel regen valt, zoeken we het in deze nieuwe minuut natuur dan maar bij een roze regen klimplant:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!