Weerpraatje van zondag 26 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten tussen het hogedrukgebied van de Azoren dat ten westen van ons ligt en de invloed van lagedrukgebieden, die op de noordflank van dit hoog richting Scandinavië trekken. De invloed van die lagedrukgebieden wordt daarbij geleidelijk aan wat groter. Ze sturen minder zachte lucht naar ons toe vanuit het westen waarin regelmatig een storing of een buienlijn meetrekt. Meestal gaat het om zwakke storingen of buienlijnen waardoor de hoeveelheden neerslag telkens toch aan de lage kant blijven voor onze regio. Er staat de komende dagen wel van tijd tot tijd redelijk wat wind.

Vandaag trok er in de vroege ochtend al een front over. Dat is zo goed als zonder neerslag gegaan. Het betreft een warmtefront waarachter we tijdelijk weer in wat zachtere lucht geraken. Daarin zit veel bewolking, maar ook een aantal opklaringen. We zien dus wat zon, maar ook wolkenpartijen. Die nemen over het algemeen wel toe gaandeweg de dag. De wind zit daarbij in een westelijke hoek en trekt aan. Later vandaag kan die zelfs naar 5-6 Bft gaan aan zee. Boven land wordt dat een matige, vlagerige wind. Het is zeker niet koud met maxima die gemakkelijk oplopen naar een 18 tot 19 graden. Als het lang en breed genoeg opgeklaard blijft, is vanmiddag zelfs een lokale 20 niet uitgesloten.

In de avond nadert dan een koufront. Het meest actieve deel daarvan zit boven Nederland en zoals dikwijls de laatste tijd, krijgen we in onze regio maar wat restjes. In de avond trekt dus een gebied met tijdelijk lichte regenval van west naar oost. Daarna gaat de wind liggen en draait naar een meer noordwestelijke richting. De nacht verloopt rustig en wisselend bewolkt met minima die tegen de ochtend naar een graad of 10 dalen.

Morgen wordt vervolgens een licht wisselvallige dag. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af bij temperaturen die rond maximale waarden zitten van een 16 tot 17 graden. Er is een kleine kans op een bui, vooral later in de middag en tegen de avond, maar meestal blijft het gewoon droog. De wind waait matig tot bij momenten vrij krachtig uit een westelijke hoek. Tegen de avond wordt de kans op een bui groter en ook in de nacht naar dinsdag is een bui mogelijk.

Ook op dinsdag en woensdag is er kans op enkele buien. Echt veel structuur zit er echter niet in de van tijd tot tijd passerende buienlijntjes. Het zal er wat van afhangen wanneer die telkens precies doortrekken en we gaan dat dag per dag moeten bekijken. Het wordt wel een koelere periode met maxima die terugvallen op een 15 tot 17 graden.

Op donderdag lijkt een volgende zwakke regenzone door te trekken. Dat wordt dan ook een zwaar bewolkte dag met gaandeweg de dag geleidelijk perioden met regen. Ook hier is waarschijnlijk geen grote hoeveelheid aan de orde. Het blijft aan de koele kant.

Dat er niet veel neerslag te verwachten is deze week, komt omdat de stroming meest noordwest is en de aangevoerde lucht telkens koel. Daar zitten dan ook geen grote regenhoeveelheden in. Het gaat van tijd tot tijd wel eens regenen op passage van een storing, maar de hoeveelheden zijn veel en veel te weinig om de droogte te breken. 

Tegen het volgend weekeind komt er stabilisering en wordt het weer zachter.

Samenvatting voor vandaagWolken en opklaringen, maar overdag blijft het droog. Er komt wel vrij veel wind te staan uit een westelijke richting. Maxima rond 17 tot 19 graden, lokaal misschien net 20. Vanavond tijdelijk wat lichte regen.

Geert, zondag 26 mei, 09.55 uur.

 

Aangezien er uit de lucht niet veel regen valt, zoeken we het in deze nieuwe minuut natuur dan maar bij een roze regen klimplant:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!