Weerpraatje van zaterdag 25 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We komen geleidelijk aan meer onder invloed van lagedrukgebieden. Dat leidt tot een toename van de onstabiliteit. Dit weekeind trekken enkele zwakke storingen en buienlijn die amper neerslag brengen van west naar oost door onze regio. Het is dan pas vanaf maandag dat depressies echt meer invloed krijgen op ons weer. Iets wat je goed ziet in onderstaande pluimverwachting van het Europese model, die ik er voor de gelegenheid nog eens bij neem. 

Je ziet hierin duidelijk een wisselvallige week op ons afkomen met van tijd tot tijd storingen die doortrekken. Betekenisvolle hoeveelheden neerslag zitten daar echter niet tussen en het moet ook weer gezegd dat hoe dichter alles komt, hoe meer de neerslag er uit gaat. Een zelfde beeld zien we bij de temperaturen: die klappen tegen het midden van de week in elkaar, maar ook daar wordt alles minder extreem naarmate de termijn dichterbij komt. Tegen het eind van de week / volgend weekend lijkt alles weer te stabiliseren met de komst van een nieuw hogedrukgebied. Het Europese model laat dit nieuwe hoog zelfs snel doorschuiven naar het continent op een voor ons zodanige positie dat schroeihete lucht vanuit het zuiden ons kan gaan bereiken: zie pluim temperatuur: de bovenste. Even afwachten of dit scenario doorgaat, maar de grote lijnen zijn toch eerst meer wisselvalligheid en koeler, maar daarna snel weer droger en zachter.

Vandaag trekt in de ochtend een verzwakte buienlijn door met veel bewolking. Er kan links en rechts al eens een lichte bui opduiken, maar veel is het toch weer maar niet. De lijn trekt traag van west naar oost waarbij het dan tegen de middag aan zee fors uitklaart. Vanmiddag is het daar dan ook vrij zonnig. Landinwaarts houden we nog lang last van veel wolken en klaart het veel trager op. Vooral Oost-Vlaanderen moet nog tot een stuk in de middag rekening houden dat er enkele buien kunnen opduiken. Die kunnen daar ook feller zijn. Het is daarbij niet koud. De temperaturen lopen geleidelijk op naar een graad of 17 vanmiddag aan zee. Landinwaarts naar een 18-19 graden. De wind is eerst zwak en variabel van richting. Na passage van de buien draait die naar noordwest en trekt wat aan.

Vanavond en vannacht is het eerst licht bewolkt tot helder. Later komen er weer meer wolken en tegen de ochtend is het bewolkt. De minima dalen tot rond een 8-9 graden.

Morgen krijgen we in de ochtend eerst de doortocht van een zwakke regenzone. Of daar veel regen op zit, is nog maar de vraag. Het zal alleszins niet veel zijn. Hier en daar vallen er tijdelijk wat druppels en opnieuw houden vele plaatsen het ook gewoon droog. In de namiddag is het dan tijdelijk zelfs eerst vrij zonnig met maxima die weer naar een graad of 16-17 oplopen aan zee tot 18 landinwaarts. Als de opklaringen lang en breed genoeg uitvallen, kan dat gemakkelijk nog wat meer zijn. Later neemt de bewolking weer toe.

In de nacht naar maandag arriveert een wat meer actieve regenzone, maar ook daar zitten geen erg grote regenhoeveelheden op. Toch kan het dan wel overal wat gaan regenen, maar veel meer dan enkele liters per vierkante meter levert dat niet op. Overdag is het maandag dan al snel weer wisselend bewolkt met nog kans op een bui. De maxima halen dan nog een 16 tot 17 graden.

De hele volgende week wordt het  vervolgens wisselvallig. Depressies nemen het heft in handen en sturen vanuit het noordwesten koelere luchtmassa’s naar ons toe. Veel regen levert dat echter niet op voor onze regio. Dinsdag en woensdag is er kans op enkele buien. Op donderdag lijkt een volgende zwakke regenzone door te trekken. De neerslagverwachting in de pluim van hierboven (3de figuur) spreekt echter boekdelen: de verwachte hoeveelheden zijn allemaal klein.

Dit komt omdat de stroming meest noordwest is en de aangevoerde lucht telkens koel. Daar zitten dan ook geen grote regenhoeveelheden in. Het gaat van tijd tot tijd wel eens regenen op passage van een storing, maar de hoeveelheden zijn veel en veel te weinig om de droogte te breken. Het zal vooral een flink stuk koeler worden met maxima die naar het midden van de week opnieuw op een graad of 15-17 terugvallen.

Samenvatting voor vandaagVeel wolken in de ochtend met hier en daar een lichte bui. Nadien breken flinke opklaringen door vanaf de kust. Landinwaarts kan het nog lang bewolkt zijn met in de meer oostelijke regio’s ook vanmiddag nog een enkele bui. Daar kan die feller zijn. Maxima rond een 17 tot 19 graden bij een geleidelijk aanspannende noordwestelijke wind.

Geert, zaterdag 25 mei, 07.40 uur.

 

De nieuwe minuut gaat dit keer over kleine koolmeesjes die op het punt staan om het nest te verlaten:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!