Weerpraatje van vrijdag 24 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten de eerste dagen nog net op de rand van een uitloper van het Azorenhoog. Het ligt net niet dicht genoeg om ons volledig van elke storingsinvloed te vrijwaren, dus er lopen van tijd tot tijd zwakke storingen door met vooral een tijdelijke toename van de bewolking. Veel neerslag zit daar niet op of het blijft zelfs droog. Vanaf zondag trekt het hoog zich geleidelijk terug naar het westen en komt de weg vrij voor Atlantische lagedrukgebieden met storingen en veel koelere lucht om tot bij ons te geraken. De hele volgende week hebben we dan ook te maken met de invloed van depressies die zich in het Noordzeegebied gaan nestelen en zorgen voor aanvoer van veel koelere lucht met regelmatig de passage van een storing.

Vandaag zitten we nog in vrij zachte lucht. We krijgen daarbij een mix van wolken en opklaringen te verwerken met vooral in de ochtend nog uitgebreide wolkenvelden. Deze namiddag probeert de zon er duidelijk meer door te komen. De temperaturen lopen nog flink op en halen gemakkelijk 17 tot 19 graden in de kustregio. Landinwaarts kan dat nog een graad of 20 worden. De wind zit daarbij in een westelijke hoek en gaat zwak, later matig waaien. Het blijft droog.

Vanavond koelt het dan weer maar langzaam af. Pas laat in de avond gaan we weer onder de 15 graden uitkomen om dan tegen de ochtend verder te zakken naar een minimale waarde rond een 8 tot 9 graden. Ook dan wisselen wolken en opklaringen af. In eerste instantie zijn er redelijk veel en brede opklaringen. Later in de nacht neemt de bewolking dan weer toe. De wind waait daarbij steeds zwak uit noordwestelijke tot westelijke hoek.

Morgen trekt er in de ochtend eerst een heel zwakke buienlijn over Zeeland richting het zuiden. Het is niet uitgesloten dat ook onze regio morgen in de ochtend ergens met een enkele bui te maken krijgt, maar veel plekken houden het gewoon droog. Daarna krijgen we dan weer meer en bredere opklaringen gaandeweg de dag. Landinwaarts zou eventueel in de namiddag in de zuidoostelijke helft van Oost-Vlaanderen ook nog een bui kunnen opduiken, elders is het droog. Een noordwestelijke wind voert minder warme lucht aan, maar het wordt toch nog gemakkelijk om en bij de 18 graden. Aan zee wordt het later op de dag zelfs erg zonnig met daar maxima rond 16-17 graden.

Op zondag krijgen we in de ochtend eerst de doortocht van een zwakke regenzone. Of daar veel regen op zit, is nog maar de vraag. Het zal alleszins niet veel zijn en opnieuw houden vele plaatsen het ook gewoon droog. In de namiddag is het vrij zonnig met maxima die weer naar een graad of 16-17 oplopen aan zee tot 18 landinwaarts.

In de nacht naar maandag arriveert een wat meer actieve regenzone, maar ook daar zitten geen erg grote regenhoeveelheden op. De hele volgende week wordt het  vervolgens erg wisselvallig. Depressies nemen het heft in handen en sturen vanuit het noordwesten koelere luchtmassa’s naar ons toe.

Daarin zitten storingen en buienlijnen, maar omdat de stroming noordwest is en de aangevoerde lucht telkens koel, zitten daar geen grote regenhoeveelheden in. Het gaat van tijd tot tijd wel eens regenen op passage van een storing, maar de hoeveelheden zijn veel en veel te weinig om de droogte te breken. Het zal vooral een flink stuk koeler worden met maxima die naar het midden van de week opnieuw op een graad of 15 terugvallen.

Samenvatting voor vandaagEen mix van wolken en zonnige perioden, vormt vandaag het weerbeeld. Vooral in de ochtend zijn er veel wolken, in de namiddag meer zon. De maxima lopen op naar 17 tot 21 graden; 17 aan zee tot 21 in de steden landinwaarts. De wind waait zwak tot matig uit het westen en het blijft droog.

Geert, vrijdag 24 mei, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut gaat dit keer over kleine koolmeesjes die op het punt staan om het nest te verlaten:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!