Weerpraatje van donderdag 23 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Heel tijdelijk profiteren we nog van een hogedrukgebied met centrum net ten westen van ons, maar dat schuift snel weg naar het oosten, waardoor de onstabiliteit toeneemt. Tot en met zondag zitten we dan net tussen het hogedrukgebied van de Azoren en een lagedrukgebied dat boven Scandinavië ligt. Een beetje in een soort niemandsland waarbij die twee druksystemen hun invloed tot bij ons laten gelden. Het gevolg is wel weer een koelere noordwestelijke stroming. Vanaf maandag wordt een lagedrukgebied dat zich via de Britse Eilanden naar de Noordzee beweegt, van belang voor ons. Het zal ons een aantal koele en wisselvallige dagen bezorgen waarna dan waarschijnlijk tegen het eind van de week een nieuw hogedrukgebied in onze buurt zal komen te liggen.

De wind zit vandaag in een zachtere zuidwestelijke richting waarmee dan ook wat zachtere lucht aangevoerd wordt. De temperaturen kunnen vanmiddag pieken rond een 18 graden aan de kust en rond een graad of 20 landinwaarts. Verder start de dag erg zonnig, maar gaandeweg verschijnen er wel geleidelijk aan meer wolken. Vanmiddag is er zelfs een kleine kans dat er hier of daar een enkele bui opduikt. 

Vanavond verdwijnt die ene bui dan weer en krijgen we een rustige, zachte avond. Die wordt gevolgd door een rustige nacht met een nog zwakke naar westelijke hoek trekkende wind. De minima zitten daarbij tegen de ochtend rond ongeveer 6 tot 8 graden en er kan zich lokaal wel wat nevel vormen.

Morgen is het dan weer wisselend bewolkt met ook dan in de loop van de dag kans op die ene enkele lokale bui. Vooral landinwaarts dan. Aan zee en in het westen blijft het morgen droog. Daarbij wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af bij maxima die wat lager zitten dan vandaag. Een noordwestelijke wind voert dan koelere lucht aan. 

Tegen het weekeind wordt de stroming weer meer noordwestelijk en komt er weer koelere lucht binnen. De maxima zetten dan weer enkele graden terug en het is dikwijls wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een sporadische bui. Echt koel wordt het dan echter niet meteen. We blijven zowel zaterdag als zondag toch temperaturen van een graad of 16 halen aan zee. Landinwaarts blijven we rond een 18-tal graden zitten.

Beging volgende week wordt het een stuk wisselvalliger. Een Britse depressie stuurt dan koele lucht naar ons met de passage van een paar regenzones en buienlijnen in de loop van de dagen die volgen.

Samenvatting voor vandaagWe krijgen de zachtste dag van deze week. De temperaturen lopen gemakkelijk op naar 18 graden aan de kust tot rond een graad of 20-21 landinwaarts. Lokaal een graadje meer. De zon is flink van de partij, maar gaandeweg lopen er wolken binnen en dat kan in het westen uitlopen op een enkele bui. De wind waait daarbij uit het zuidwesten en is meest zwak tot matig.

Geert, donderdag 23 mei, 06.50 uur.

 

De nieuwe minuut gaat dit keer over kleine koolmeesjes die op het punt staan om het nest te verlaten:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!