Weerpraatje van woensdag 22 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten aanvankelijk tussen een aantal druksystemen in. Het meest belangrijke systeem voor ons wordt een opbouwend hogedrukgebied dat zich vanaf de Ierse Zee geleidelijk naar het Europese continent begeeft. Het zorgt voor rust in de atmosfeer en voor een afsnoeren van de koudste noordelijke aanvoer waarbij wat zachtere lucht uit het zuidwesten kan binnensijpelen. In het weekeind krijgt het hogedrukgebied van de Azoren meer greep op ons weer, in combinatie met lagedrukgebieden die ten noorden van de Britse Eilanden naar Scandinavië trekken. De stroming keert daardoor terug naar het noordwesten waarbij weer koelere lucht binnenloopt en later ook enkele uitlopers van fronten ons kunnen bereiken.

Vandaag ziet het er alleszins een stuk beter uit. De dag start rustig, maar niet overal met dezelfde omstandigheden. In de noordelijke regio’s heeft zich de voorbije nacht nevel en mist gevormd en die moet eerst opgeruimd worden. Dat gaat echter wel vrij vlot. In de zuidelijke en westelijke regio’s zitten er al direct opklaringen. De opklaringen breiden zich daarbij geleidelijk uit over de hele regio en vanmiddag is het dan vrij zonnig aan zee. Landinwaarts zijn er wolken en brede opklaringen, maar in Oost-Vlaanderen is later in de middag een heel enkele lokale bui niet volledig uit te sluiten. Het wordt zachter dan de vorige dagen met maxima die vanmiddag rond 16-17 graden uitkomen aan de kust, terwijl dat landinwaarts rond een 18-19 graden zal zijn en dat zijn al meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De wind zit daarbij in een westelijke tot noordwestelijke hoek en waait zwak tot matig.

Vanavond en vannacht is het rustig en licht tot wisselend bewolkt. Er kan zich lokaal eventueel weer wat nevel of mist vormen, maar minder dan de voorbije nacht. We houden een zwakke westelijke tot zuidwestelijke wind vast.

Morgen zit die wind de hele dag in een westelijke tot zuidwestelijke richting en voert daarmee dan iets zachtere lucht aan. De maxima kunnen dan wat hoger uitkomen en halen tussen 18 en 20 graden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking dan echter weer toe en tegen de late middag / avond is een heel enkele bui mogelijk. 

Vrijdag is het dan weer wisselend bewolkt met ook dan in de loop van de dag kans op die ene enkele lokale bui. Daarbij wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af bij maxima rond een zelfde 18 tot 20 graden als op donderdag. 

Tegen het weekeind wordt de stroming weer meer noordwestelijk en komt er weer koelere lucht binnen. De maxima zetten dan weer enkele graden terug en het is dikwijls wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een sporadische bui. Echt koel wordt het dan echter niet meteen. We blijven zowel zaterdag als zondag toch temperaturen van een graad of 16 halen aan zee. Landinwaarts blijven we rond een 18-tal graden zitten.

Samenvatting voor vandaagNa een start van de dag met hier en daar grijze toestanden en op andere plekken al direct opklaringen, krijgen we overal wel vrij snel brede opklaringen. De rest van de dag verloopt vrij zonnig met enkele wolkenvelden en maxima tussen een 16 tot 18 graden. De wind waait daarbij zwak tot matig uit een west tot noordwestelijke hoek. Landinwaarts is er een kleine kans op een enkele lokale bui.

Geert, woensdag 22 mei, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut gaat dit keer over kleine koolmeesjes die op het punt staan om het nest te verlaten:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!