Weerpraatje van dinsdag 21 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een Duits lagedrukgebied trekt geleidelijk verder weg richting Polen. Het stuurt eerst nog koele Noordzeelucht onze kant op. De komende dagen wordt het gevolgd door de opbouw van een zwak hoog dat zich van de Britse Eilanden naar Frankrijk beweegt en daarbij zorgt voor een aanvoer van wat zachtere lucht uit een meer westelijke richting. Tegen het eind van de week wordt de invloed van een Atlantisch lagedrukgebied geleidelijk wat groter. Dit wordt echter tegengewerkt door het Azorenhoog waardoor op langere termijn de stroming bij ons weer west tot noordwest en zelfs noord wordt en storingen ten noorden van ons doortrekken richting Scandinavië en wij ergens tussen die storingen en het Azorenhoog komen te zitten in opnieuw een koele noordwestelijke stroming.

Vandaag wordt het wel wat beter dan gisteren, maar we hebben in niets over. De bewolking overheerst eerst opnieuw, maar vanaf de Westkust lopen er later vanochtend geleidelijk opklaringen het land op. Die verspreiden zich in de loop van de dag geleidelijk landinwaarts, maar het kan lang duren vooraleer er overal zonnige perioden doorkomen. Uiteindelijk is dat wel de bedoeling. Het blijft daarbij wel droog en er staat nog steeds een nijdige noordelijke wind. Die wordt geleidelijk wat meer noordwest later op de dag. De wind heeft landinwaarts de neiging om gaandeweg wat af te zwakken, maar aan de kust blijft die toch matig tot zelfs tegen het vrij krachtige aan waaien. Het is daarbij koel voor de tijd van het jaar. Veel meer dan 13-14 graden halen we aan zee niet. Landinwaarts kan dat een 15-16 worden op voorwaarde dat de zon er later vandaag lang genoeg door geraakt.

Vanavond en vannacht worden wisselende hoeveelheden bewolking aangevoerd. De minima dalen daarbij naar een 8 à 9 graden tegen de ochtend terwijl de wind verder afneemt en meer west van richting wordt.

Morgen wordt het  dan langzaam weer wat beter. Er zijn dan duidelijk meer en bredere opklaringen aanwezig waarbij de zon zich meer kan laten zien. De temperaturen kunnen iets hoger uitkomen met maxima tussen 15 en 16-17 graden. De noordelijke wind is uit het weerbeeld verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een meer westelijke variant die dus die iets zachtere lucht aanvoert.

Tegen donderdag draait die wind nog meer naar een westelijke tot zuidwestelijke richting en voert daarmee dan iets zachtere lucht aan. De maxima kunnen dan wat hoger uitkomen tot 16 à 18 graden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking dan echter weer toe en tegen de late middag / avond kan het wat gaan regenen of is een enkele bui mogelijk, maar geen grote hoeveelheden.

Vrijdag is het dan weer wisselend bewolkt met eerst nog kans op een bui, later wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af bij maxima rond een zelfde 16 tot 18 graden als op donderdag. 

Tegen het weekeind wordt de stroming weer meer noordwestelijk en komt er weer koelere lucht binnen. De maxima zetten dan weer enkele graden terug en het is dikwijls wisselend tot zwaar bewolkt met kans op een sporadische bui.

Samenvatting voor vandaagDe dag begint opnieuw grijs, maar geleidelijk aan komen er toch opklaringen vanaf de Westkust. Uiteindelijk breekt de bewolking en krijgen we wat zon te zien. Het blijft droog en ook koel met maxima tussen 14 en 16 graden bij een koele noordelijke wind die aan zee matig tot vrij krachtig kan waaien.

Geert, dinsdag 21 mei, 06.45 uur.

 

De nieuwe minuut gaat dit keer over kleine koolmeesjes die op het punt staan om het nest te verlaten:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!