Weerpraatje van maandag 20 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied boven Duitsland trekt geleidelijk verder naar het oosten weg. Het zorgt bij ons voor een aanlandige stroming van over de Noordzee met aanvoer van koele en erg vochtige lucht. Drukstijgingen boven de Britse Eilanden zorgen daar voor de vorming van een nieuw en mobiel hogedrukgebied. Dat houdt dan de komende dagen de noordelijke stroming in stand. In de tweede weekhelft pakt dit hoog zijn biezen onder invloed van een naderend Atlantisch lagedrukgebied dat naar het eind van de week toe de controle over ons weer gaat overnemen.

Voor vandaag moeten we alleszins geen hoog gespannen verwachtingen hebben van het komende weerbeeld. Het is grijs en betrokken. Erg grijs. Zeer hardnekkig grijs zelfs. Een matige noordelijke wind voert grote hoeveelheden lage wolken aan van over de Noordzee. Dat is een scenario dat de hele dag zal aanhouden. Daarbij valt er bovendien zeker vanochtend ook hier en daar wat lichte motregen, wat het weerbeeld compleet miezerig maakt. Pas tegen het eind van de dag kan er eventueel hier of daar eens een kleine opklaring voorkomen. Daarbij staat dus ook een erg koele noordelijke wind die aan de kust later zelfs vrij krachtig kan gaan waaien met uitschieters tot rond een 50 km per uur. Boven land waait die wind matig, af en toe neigend naar vrij krachtig. De temperaturen zijn weer aan de koele kant. Veel meer dan een 13-14 graden wordt het aan de kust niet. Landinwaarts halen we amper een 14-15 graden. 

Vanavond en vannacht is het ook weer zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen opklaringen, maar wel droog. Onder de wolken dalen de minima niet veel verder dan tot rond een graad of 10.

Ook voor morgen ziet het er niet erg spectaculair uit op de weerkaarten. Het blijft aanhoudend koel met ook morgen een goed doorstaande noordelijke wind. Die kan aan zee nog steeds matig tot bij momenten vrij krachtig waaien. Boven land is dat een meest matige wind. De maxima zitten morgen een klein tikkeltje hoger dan vandaag, maar veel meer dan een 14 graden aan zee tot 15 landinwaarts zullen we daarbij toch weer niet neerzetten. Het weerbeeld is wel wat vriendelijker dan vandaag met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen.

Tegen woensdag wordt het wel wat beter. Er zijn dan duidelijk meer en bredere opklaringen aanwezig waarbij de zon zich meer kan laten zien. De temperaturen kunnen iets hoger uitkomen met maxima tussen 15 en 16-17 graden. De noordelijke wind neemt daarbij geleidelijk in kracht af.

Tegen donderdag draait die wind meer naar een westelijke tot zuidwestelijke richting en voert daarmee dan iets zachtere lucht aan. De maxima kunnen dan wat hoger uitkomen tot 16 à 18 graden. Gaandeweg de dag neemt de bewolking dan echter weer toe en tegen de late middag / avond kan het wat gaan regenen, maar geen grote hoeveelheden.

Vrijdag is het dan weer wisselend bewolkt met eerst nog kans op een bui, later wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af bij maxima rond een zelfde 16 tot 18 graden als op donderdag. Waarschijnlijk komen we in de dagen daarna dan weer in een koele noordwestelijke circulatie terecht.

Samenvatting voor vandaagGrijs, eentonig grijs. In de ochtend zelfs tijdelijk met wat gemiezer. In de namiddag meest droog, maar aanhoudend bewolkt. Maxima van amper 13 tot 15 graden bij een goed doorstaande, aan zee zelfs vrij krachtige noordelijke wind.

Geert, maandag 20 mei, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut gaat dit keer over kleine koolmeesjes die op het punt staan om het nest te verlaten:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!