Weerpraatje van zondag 19 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We zitten onder invloed van een lagedrukgebied met centrum boven het Europese vasteland. Het laag is gevuld met zachtere en onstabiele lucht, maar van het eerste merken we bij ons niet zoveel. Omdat de wind rond het laag bij ons uit een noordelijke hoek waait, wordt er koele Noordzeelucht aangevoerd. Het laag trekt zich de komende dagen geleidelijk naar het oosten terug waardoor wij meer onder invloed komen van een hogedrukgebied dat zich boven de Britse Eilanden bevindt. Dat gaat tijdelijk in de nieuwe week ons weer beïnvloeden, maar naar het eind van de week toe wordt een Atlantisch lagedrukgebied belangrijker dat vanuit het westen nadert.

De modellen die gisteren voor vandaag enkele buien toonden in onze regio, hebben gelijk gekregen (zie het weerbericht van gisteren, alinea die over vandaag ging). Die buien zijn er vanochtend effectief gekomen en vallen verspreid in de regio. De meeste en felste zitten in West-Vlaanderen. Meerbepaald zelfs in het westen van de provincie, maar ook elders vallen er een aantal verspreide buien. Sommige stellen niet veel voor, maar hier en daar valt er toch een bui van betekenis. Die buien kunnen het vanochtend nog wel even volhouden, maar verdwijnen gaandeweg geleidelijk.Tegen de middag is het zo goed als overal droog. Het is daarbij koel. Een matige noordelijke wind voert koele Noordzeelucht aan met temperaturen die vanochtend niet veel meer halen dan 12 tot 14 graden. Het is daarbij ook nevelig, zeker aan zee.

Vanmiddag is het dan droog, maar het blijft wel zwaar bewolkt. Tijdelijk zijn er wat opklaringen mogelijk, waarbij dan de temperaturen wat winst kunnen pakken. Er is daarbij wel een groot verschil van west naar oost. Aan zee is het absoluut maximaal haalbare voor vandaag een graad of 14. West-Vlaanderen kan landinwaarts tot een 16 graden geraken. In Oost-Vlaanderen kunnen de maxima het hoogste oplopen in de zuidoostelijke helft van de provincie en is een 18-19 misschien net haalbaar. In die regio kan dan later vanmiddag ook een felle regen- of onweersbui opduiken. Elders blijft het vanmiddag droog.

Vanavond zijn dan landinwaarts tijdelijk nog die buien mogelijk, maar die doven snel uit. Een verder aanspannende noordelijke wind (aan zee kan die zelfs een 4-5 bft halen), voert vochtige Noordzeelucht aan met veel lage wolken en nevel. In de loop van de nacht koelt het daarbij dan af naar een 10-tal graden tegen de ochtend. Dan is het ook overal droog en zwaar bewolkt en nevelig.

Morgen is het grijs en troosteloos in de ochtend. Het is dan wachten tot de zon er door geraakt en het is maar de vraag of dat enerzijds snel en anderzijds overal wel lukt. Aan zee en in het westen kan het wel eens lang, heel lang grijs blijven. Misschien zelfs de hele dag. Verder landinwaarts breekt later op de dag de zon wel geleidelijk wat door, al zal het niet van harte zijn. Het is koel met maxima rond 14 graden aan de kust tot hoogstens 15-16 elders. Er staat ook een koele noordenwind.

Het blijft vervolgens ook dinsdag en woensdag vrij koel met telkens een 14 tot 17 graden. Er is op die beide dagen een mix van wolken en opklaringen aanwezig. De wind blijft wel telkens in een noordelijke hoek zitten en waait van tijd tot tijd matig.

In de tweede helft van de week lijkt het wat zachter te kunnen worden, maar stijgen ook de kansen op wat regen of een bui.

Samenvatting voor vandaagEerst verspreide buien. De meeste en felste in het westen en aan zee (WVL). Die verdwijnen maar langzaam. Tegen de middag is het droog. Later vanmiddag weer kans op enkele buien, maar dan in het zuidoosten van de regio (OVL). Er staat een koele noordenwind en er is veel bewolking. Maxima tussen 14 graden aan de kust tot 17-18 landinwaarts.

Geert, zondag 19 mei, 08.30 uur.

 

De nieuwe minuut gaat dit keer over kleine koolmeesjes die op het punt staan om het nest te verlaten:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!