Weerpraatje van zaterdag 18 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een Europees lagedrukgebied met centrum boven Frankrijk verplaatst zich geleidelijk richting Duitsland. Het stuurt vochtige en wat zachtere lucht onze kant op. Die is ook onstabiel met vrij veel wolkenvelden. Omdat het laag ten zuiden van onze regio blijft liggen, komt de wind bij ons steeds uit een noordelijke tot noordoostelijke hoek en lekt er snel weer koelere zeelucht binnen. Vanaf zondag draait ook de bovenstroming weer naar het noorden doordat het laag verder Europa intrekt en er boven de Britse Eilanden en ten noorden daarvan weer drukstijgingen zijn. We vervallen in de nieuwe week dan ook weer snel in het eerder koele weertype van vorige week.

Vandaag zitten we dan ook de hele dag helemaal onder de invloed van het Franse laag dat uit het zuiden dichterbij komt. De wind is dan wel aflandiger en komt uit een oostelijkere hoek, maar voert ook nog steeds erg veel wolken aan. Toch is het niet onmogelijk dat er daar tijdelijk al eens wat meer opklaringen in voorkomen en dat de zon zich van tijd tot tijd toch eens wat beter laat zien. Volledig opklaren zal het echter vrijwel nergens doen. Er komen steeds wel weer wisselende hoeveelheden wolkenvelden opzetten. De aangevoerde lucht is ook wel zachter, maar het is maar de vraag of de 20 graden bij ons (op uitgebreide schaal) zal gehaald worden. Veel zal afhangen van de bewolking en de windrichting. Zijn de opklaringen breed genoeg, dan kunnen we dat landinwaarts wel halen, aan zee zeker niet. Daar wordt het hoogstens en tijdelijk maar 16 tot 17 graden. Ook een (brede) kuststrook moet het maxima onder de 20 graden stellen. De regel is simpel: hoe verder landinwaarts, hoe zachter het kan worden. Echter, ook landinwaarts zal de 20 graden eerder een uitzondering dan regel zijn. De maxima zitten eerder ergens rond een graad of 18. 

Later vandaag worden er dan in de gebieden rondom ons buien gevormd. Die vallen aanvankelijk enkel verder landinwaarts. Aan zee blijft het daarbij sowieso droog en ook West-Vlaanderen zal waarschijnlijk volledig of grotendeels aan die buien ontsnappen. In Oost-Vlaanderen kunnen er later, naar de late middag / avond een paar binnenlopen. Veel zal dat waarschijnlijk allemaal niet voorstellen en de meeste buien mijden onze regio. Ze vallen eerder in het zuiden en oosten van het land. De wind draait later op de dag terug naar het noorden en daarmee komt dan weer koelere lucht binnen. Aan zee zou het weer al eens heel snel kunnen tegenvallen omdat er op zee ook nevel en mist hangt en met die naar noord draaiende wind kan die later in de middag al de kop opsteken.

Vanavond en vannacht is het dan wisselend bewolkt. Zeker in het noordwesten en aan de kust kan het zwaar bewolkt en nevelig zijn. De minima dalen daarbij naar een 10-tal graden bij een zwakke, aan zee soms nog matige wind uit een opnieuw noordelijke hoek.

Morgen is de noordenwind overal weer helemaal terug van even te zijn weg geweest en die blaast weer koelere lucht binnen. Het is wisselend tot zwaar bewolkt, maar dan blijft het meer dan waarschijnlijk overal wel weer droog. De grootste kans op ene lokale bui zit hem nog in de ochtend en rond de middag. Dan geven sommige modellen een indicatie voor een enkele bui die zou kunnen opduiken, maar die verdwijnen snel weer. Veel meer dan 14 (aan zee) tot 17 (landinwaarts) graden zit er dan niet meer in. Later op de dag breekt wel de zon weer overtuigender door omdat er drogere Noordzeelucht binnenloopt.

Maandag komt ons weer dan opnieuw uit het noorden. Wisselende hoeveelheden bewolking met brede opklaringen wisselen elkaar dan af. Het blijft dan weer droog en veel meer dan 14 graden aan de kust tot 16 landinwaarts halen we daarbij niet. Al bij al een niet zo slecht weertype, maar toch wel weer aan de koele kant voor mei.

Het blijft vervolgens ook de dagen daarna ook weer een stuk koeler geworden met nog een 14 tot 17 graden. Later warmt het geleidelijk weer wat op al lijkt het ook volgende week moeilijk om een 20’er te gaan scoren. Mei zet daarmee de koele trend van de voorbije weken dus gewoon verder. Het blijft verder ook opvallend hoe weinig neerslag er in de weerkaarten blijft zitten. Op die ene lokale bui na van dit weekend, zit er ook voor de komende dagen weer weinig tot niets van regen in de verwachtingen. De eerste grotere regensignalen zitten in de modellen weer pas op een termijn van eind volgende week in de weerkaarten en dat is opnieuw nog ver weg. 

Samenvatting voor vandaagWolken en opklaringen wisselen elkaar af. Naar het eind van de dag toe is er landinwaarts een kleine kans op een bui. Het wordt een 17 tot 19 graden, maar zeker aan zee koelt het later al snel weer af door een inzettende noordenwind. Die kan ook nevel en zeemist met zich mee brengen.

Geert, zaterdag 18 mei, 07.50 uur.

 

In de minuut natuur van deze week, kijken we naar de rupsen van de kleine vos die op brandnetels leven:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!