Weerpraatje van vrijdag 17 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

De rol van het hogedrukgebied boven Scandinavië wordt kleiner en raakt uitgespeeld. We komen steeds meer en meer onder invloed van een lagedrukgebied dat vanuit het zuiden dichterbij schuift. De kern ervan komt over Frankrijk te liggen en schuift geleidelijk ten zuiden van ons door naar Duitsland. Dat zorgt bij ons voor een wat meer oostelijke stroming. Een zwakke storing trekt daarin vandaag van oost naar west door. In het weekend zorgt het laag voor aanvoer van geleidelijk wat zachtere, maar erg vochtige lucht met vooral zaterdag en vooral landinwaarts kans op enkele buien. Vanaf zondag draait de wind weer naar het noorden onder invloed van enerzijds het naar Duitsland wegtrekkende laag en anderzijds het opnieuw opbouwen van hogedruk ten westen en noorden van ons.

Voor vandaag ziet het er zoals verwacht niet goed uit. Een oostelijke tot noordoostelijke wind voert een zwakke storing tot over onze omgeving. Het is dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met in de ochtend zelfs wat sporadische, hele lichte regen of motregen. Er valt echt niet veel, maar het blijft ook niet overal volledig droog. In de namiddag breken er van het oosten uit dan heel geleidelijk wat opklaringen door, maar erg zonnig zal het zeker niet worden. Er is een kleine kans dat er landinwaarts ergens een lokale bui zou kunnen opduiken tegen het eind van de middag, maar ook dat blijft een bijzonder beperkt lokaal gebeuren en erg zwaar wordt die ene bui ook al niet. Door de bewolking ziet het er veel minder aangenaam uit dan de vorige dagen en dat is het ook. De noordoostelijke tot oostelijke wind doet het opnieuw koel aanvoelen en veel meer dan 13-14 graden zal het aan zee niet worden. Landinwaarts kunnen we vanmiddag een 15-16 graden halen tijdens een opklaring, maar meer zit er ook daar helaas niet in. Er is gewoonweg te veel bewolking.

Ook vanavond en vannacht blijft de bewolking overheersen. Omdat de aangevoerde lucht dan wel weer wat droger wordt, zijn er dan ook een aantal opklaringen. De minima blijven daarbij hangen rond een tiental graden bij een wat meer oost tot zuidoost georiënteerde wind.

Morgen zitten we dan helemaal onder de invloed van het Franse laag dat uit het zuiden dichterbij komt. De wind is dan wel aflandiger en komt uit een oostelijkere hoek, maar voert ook morgen nog steeds erg veel wolken aan. De aangevoerde lucht is dan zachter, maar het is maar de vraag of de 20 graden bij ons op uitgebreide schaal zal gehaald worden. Veel zal afhangen van de bewolking en de windrichting. Zijn de opklaringen breed genoeg, dan kunnen we dat landinwaarts wel halen, aan zee zeker niet. Daar wordt het hoogstens en tijdelijk maar 16 tot 17 graden. Ook een (brede) kuststrook moet het maxima onder de 20 graden stellen. De regel is simpel: hoe verder landinwaarts, hoe zachter het kan worden. Echter, ook landinwaarts zal de 20 graden eerder een uitzondering dan regel zijn. De maxima zitten eerder ergens rond een graad of 18.

Later duiken er ook onweerachtige buien op. Die vallen enkel landinwaarts. Aan zee blijft het droog en ook West-Vlaanderen zal waarschijnlijk volledig of grotendeels aan die buien ontsnappen. In Oost-Vlaanderen kunnen er later morgen een aantal binnenlopen. De wind draait later op de dag terug naar het noorden en daarmee komt dan weer koelere lucht binnen. Aan zee zou het weer al eens heel snel kunnen tegenvallen omdat er op zee ook nevel en mist hangt en met die naar noord draaiende wind kan die later in de middag al de kop opsteken.

Op zondag is de noordenwind terug en die blaast weer koelere lucht binnen. Het is wisselend tot zwaar bewolkt, maar dan blijft het meer dan waarschijnlijk overal wel weer droog. Veel meer dan 14 (aan zee) tot 17 (landinwaarts) graden zit er dan niet meer in. Later op de dag breekt wel de zon weer overtuigender door omdat er drogere Noordzeelucht binnenloopt.

Begin volgende week komt ons weer dan opnieuw uit het noorden. Wisselende hoeveelheden bewolking met brede opklaringen wisselen elkaar dan af. Het is zeker de eerste dagen van de week ook weer een stuk koeler geworden met nog een 14 tot 17 graden. Later warmt het geleidelijk weer wat op al lijkt het ook volgende week moeilijk om een 20’er te gaan scoren. Mei zet daarmee de koele trend van de voorbije weken dus gewoon verder. Het blijft verder ook opvallend hoe weinig neerslag er in de weerkaarten blijft zitten. Op die ene lokale bui na van dit weekend of het miezerige drupje regen dat vandaag of de komende dagen kan vallen, zit er ook voor de komende 7 tot 10 dagen weer weinig tot niets van regen in de verwachtingen …

Samenvatting voor vandaagGrijs, miezerig en koel in de ochtend. Vanmiddag geleidelijk wat zachter, maar meer dan 14 tot 17 graden wordt het zeker niet. Er staat ook weer een koele noordoostelijke wind, al waait die minder hard dan de vorige dagen. 

Geert, vrijdag 17 mei, 06.25 uur.

 

In de minuut natuur van deze week, kijken we naar de rupsen van de kleine vos die op brandnetels leven:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!