Weerpraatje van donderdag 16 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Boven Scandinavië ligt nog altijd een sterk hogedrukgebied dat ons weer nog mee beïnvloedt. Het trekt zich echter geleidelijk aan verder noordwaarts terug. Vanuit Centraal Europa nadert een zwak hoogtelaag met enkele zwakke fronten vanuit het oosten. Dat stuurt later vandaag een zwak warmtefront onze kant op. Tegelijk nadert vanuit het zuiden een lagedrukgebied dat gevuld is met zachtere, maar ook onstabielere lucht. Dat gaat dit weekend over West-Europa komen te liggen, maar schuift niet verder door en trekt na het weekeind oostwaarts weg. De echt warmere en onstabiele lucht bereikt ons maar tijdelijk en trekt al snel weer oostwaarts weg, mee met dit laag. Reeds tijdens, maar zeker na het weekeind komen we dan ook weer onder hogedrukinvloed met aanvoer van koelere lucht door drukstijgingen ten noorden en ten westen van ons.

Vandaag begint nog zoals de vorige dagen met veel zon en geleidelijk weer oplopende temperaturen. Die raken in de loop van de dag tot waarden rond een 17-18 graden, een beetje vergelijkbaar met gisteren. Eerst is er nog volop zon, maar later vandaag verschijnen er vanuit het oosten toch ook een aantal wolkenpartijen. Het eerst landinwaarts, later ook aan zee. De wind zit daarbij eerst in een wat meer noordoostelijke hoek, maar draait gaandeweg de dag aan de kust weer naar het noorden onder invloed van een zeebrieseffect. Landinwaarts blijft die meer noordoostelijk. Later vanmiddag kan die aan de kust dan ook weer vrij krachtig gaan waaien, boven land is het meestal een matige wind waar we mee te maken hebben.

Er schuiven vervolgens vanavond en zeker later in de nacht steeds meer wolken binnen. Landinwaarts is zelfs een drupje (mot)regen later in de nacht niet uitgesloten. Door de binnenlopende wolkenvelden, wordt het minder koud dan de vorige nachten. De minima blijven zitten rond een graad of 8-9. De wind neemt daarbij weer af tot zwak en draait naar een meer oostelijke richting.

Morgen is het zwaar bewolkt tot bij momenten zelfs betrokken. Zeker in de ochtend lijkt de zon niet veel kans te krijgen om flink door te breken, integendeel. In de namiddag zijn wel enkele opklaringen mogelijk. De aangevoerde lucht is dan wel zachter van oorsprong, maar in temperaturen zal het niet veel schelen doordat de zon niet genoeg armslag krijgt. Het kan een 18-19 graden worden als de opklaringen breed genoeg kunnen worden, maar meestal zitten we daaronder. De wind waait zwak tot matig uit oost tot zuidoost, later aan zee toch weer naar noordoost terugdraaiend. In de namiddag en zeker naar de avond toe, is landinwaarts een enkele bui niet uitgesloten.

Zaterdag zitten we dan onder invloed van het Franse laag dat uit het zuiden dichterbij komt. De wind is dan wel aflandiger en komt uit een oostelijkere hoek, maar voert erg veel wolken aan. De aangevoerde lucht is dan zachter, maar het is maar de vraag of de 20 graden bij ons op uitgebreide schaal zal gehaald worden. Veel zal afhangen van de bewolking en de windrichting. Zijn de opklaringen breed genoeg, dan kunnen we dat landinwaarts wel halen, aan zee zeker niet. Daar wordt het hoogstens 17 graden. Ook een (brede) kuststrook moet hetm maxima onder de 20 graden stellen. De regel is simpel: hoe verder landinwaarts, hoe zachter het kan worden. Later duiken er ook onweerachtige buien op. De wind draait later op de dag terug naar het noorden en daarmee komt dan weer koelere lucht binnen.

Op zondag is de noordenwind terug en die blaast weer koelere lucht binnen. Het is wisselend tot zwaar bewolkt, maar waarschijnlijk wel droog. Veel meer dan 14 (aan zee) tot 17 (landinwaarts) graden zit er dan niet meer in. Later op de dag breekt wel de zon weer overtuigender door.

Begin volgende week komt ons weer dan opnieuw uit het noorden. Wisselende hoeveelheden bewolking met brede opklaringen wisselen elkaar dan af. Het is zeker de eerste dagen van de week ook weer een stuk koeler geworden met nog een 14 tot 17 graden. Later warmt het geleidelijk weer wat op. Het blijft verder ook opvallend hoe weinig neerslag er in de weerkaarten blijft zitten. Op die ene lokale bui na van morgen of zaterdag, zit er ook voor de komende 7 tot 10 dagen weer weinig tot niets van regen in de verwachtingen …

Samenvatting voor vandaagEerst volop zonnig, later in de (na)middag geleidelijk vanuit het oosten binnenlopende wolken. De maxima halen een 17 tot 18 graden bij een zwakke noordoostelijke tot oostelijke, later naar noord tot noordoost teruglopende en weer toenemende wind.

Geert, donderdag 16 mei, 06.35 uur.

 

In de minuut natuur van deze week, kijken we naar de rupsen van de kleine vos die op brandnetels leven:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!