Weerpraatje van woensdag 15 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een erg sterk hogedrukgebied ligt nog steeds boven Scandinavië en houdt bij ons steeds een noord tot noordoostelijke stroming in tact met aanvoer van continentaal polaire lucht. Deze lucht is van oorsprong vrij koel en ook erg droog. Het hoog trekt zich langzaam wat naar het noorden terug waardoor een lagedrukgebied vanuit het zuiden dichterbij sluipt. Dit komt tegen het eind van de week en in het weekeind boven Frankrijk te liggen waardoor de stroming iets meer oostelijk wordt en wat zachtere, vochtigere lucht binnenloopt met mogelijk op zaterdag een aantal buien. Het laag trekt vervolgens door naar de Britse Eilanden en later gaan nieuwe drukstijgingen in het zeegebied tussen IJsland en Groenland leiden tot de vorming van een nieuw noordelijk hoog. Het scenario van noordelijke blokkades blijft daarmee doorgaan wat bij ons volgende week weer tot een koele noordelijke stroming zal leiden.

Vandaag lijkt het weer heel erg op dat van gisteren. We krijgen andermaal te maken met een koele noordelijke aanvoer van erg droge lucht. De zon is er dan ook alweer van in de vroege ochtend bij en houdt ons de hele dag gezelschap. Er kunnen later vandaag wel een paar verspreide stapelwolken gevormd worden, vooral in de latere middag. De temperaturen houden het nog altijd erg gematigd, al boeken die wel nog een klein beetje winst ten opzichte van de vorige dagen. Veel hoger dan een 14 graden aan zee tot 16-17 landinwaarts halen we echter niet. De aangevoerde lucht is daarvoor van oorsprong te koud. Er staat ook weer vrij veel wind. Die waait eerst zwak tot matig, maar wordt in de loop van de dag weer matig boven land. Aan zee zelfs weer af en toe vrij krachtig. Daar speelt ook een zeebriescomponent mee die de wind vanmiddag weer naar een noordelijke hoek laat teruglopen.

Vanavond en vannacht is het eerst nog licht bewolkt tot helder, maar in de loop van de nacht schuiven er wel wat wolkenvelden binnen. De wind neemt weer flink gas terug en wordt zwak. Daarbij dalen de minima tegen de ochtend naar een koele 5-6 graden landelijk en tot rond een graad of 7 aan de kust.

Het blijft ook morgen droog en rustig. De wind draait dan wel iets meer naar een oostelijke hoek en neemt ook verder wat af. Aan zee blijft er later op de dag wel weer kans op een zeebries en blaast de wind weer wat harder gaandeweg de dag. Die kan daar in de namiddag weer vrij krachtig worden. De maxima geraken op donderdag weer een ietsepietsie hoger en zitten dan rond een graad of 17-18 landinwaarts. Aan zee blijven we bij 14-15 graden steken. Er is nog altijd veel zon, al lopen er dan ook wel enkele wolkenvelden door het weerbeeld. Vooral gaandeweg de dag neemt de bewolking landinwaarts toch wel toe.

Vanaf vrijdag komt er meer bewolking opzetten en gaat de zon het echt wel moeilijker krijgen. Of het vrijdag al daadwerkelijk tot de eerste buien komt, is niet zeker. Het zou kunnen dat er later op de dag een enkele bui opduikt, maar alles zal afhangen van de precieze koers van het Franse laag. De temperaturen hebben op vrijdag eerder de neiging om weer een graadje prijs te geven en blijven maximaal rond 15 tot 17 graden zitten.

Zaterdag zitten we onder invloed van het Franse laag. De wind is dan wel aflandiger en komt uit een oostelijkere hoek, maar voert erg veel wolken aan. De aangevoerde lucht is dan zachter, maar het is maar de vraag of de 20 graden bij ons op uitgebreide schaal zal gehaald worden. Veel zal afhangen van de bewolking en de windrichting. Zijn de opklaringen breed genoeg, dan kunnen we dat landinwaarts wel halen, aan zee zeker niet. Later duiken er ook onweerachtige buien op. De wind draait later op de dag terug naar het noorden en daarmee komt dan weer koelere lucht binnen.

Op zondag is de noordenwind terug en die blaast weer koelere lucht binnen. Het is wisselend tot zwaar bewolkt, maar waarschijnlijk wel droog. Veel meer dan 14 tot 17 graden zit er dan niet meer in.

Samenvatting voor vandaagZonnig, maar ook weer met die koele achtergrond. Later vandaag toch weer maxima tussen 14 en 17 graden, maar nog steeds geflankeerd door een koele noordelijke wind. Er komen geleidelijk aan ook wat wolken opduiken.

Geert, woensdag 15 mei, 06.55 uur.

 

In de minuut natuur van deze week, kijken we naar de rupsen van de kleine vos die op brandnetels leven:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!