Weerpraatje van dinsdag 14 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een voor de tijd van het jaar erg sterk hogedrukgebied ligt met zwaartepunt ten noorden van onze omgeving en houdt een nog altijd noordelijke circulatie intact. Storingen worden daarbij op een erg grote afstand gehouden en de aangevoerde lucht is van oorsprong nog steeds aan de koele kant. Tegen het eind van de week / komend weekeind geraken we onder de invloed van een Frans laag dat vanuit het zuiden dichterbij komt. De meest aannemelijke koers van dat laag is dat het zich ten zuiden van ons richting Centraal Europa beweegt, wat bij ons voor een nieuwe impuls van koele lucht zou kunnen zorgen met een verhoogde buienkans. Nadien zouden dan later volgende week nieuwe drukstijgingen ten noorden van ons weer voor stabilisatie zorgen. Zeker is dit (nog) niet, maar wel het meest aannemelijke scenario.

Voor vandaag zijn er geen twijfels in de weerkaarten te vinden. We krijgen een min of meer kopie van het weer van gisteren, maar dan met wat zachtere temperaturen. De wind blijft in een noordelijke hoek zitten en waait eerst zwak, later matig. Zeker aan de kust waar in de loop van de dag een zeebriescomponent gaat meespelen (Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

Verder start de dag koel, maar gaandeweg lopen de maxima daarbij op naar een 14 graden op de zeedijk tot 15 in de kustregio. Landinwaarts komen we rond een 16-17 graden uit, zeker in de steden en op beschutte plekken. Daarbij is er heel veel zon en amper of helemaal geen bewolking. We zien hoogstens wat vegen hoge sluierwolken passeren.

Vanavond en vannacht is het opnieuw helder en tegen de ochtend ook weer vrij koud. Onder een uitgeklaarde hemel gaan de temperaturen weer flink dalen. De minima komen landinwaarts tegen de ochtend rond 4-5 graden uit. Aan de kust blijft het wat minder fris met daar minima rond een graad of 6. De wind valt grotendeels weer weg.

Ook morgen is de zon weer volledig van de partij. Er lekt dan wel gaandeweg de dag iets vochtiger lucht binnen waardoor er tijdelijk een paar kleinere stapelwolken kunnen opduiken, maar zonder veel erg. De wind draait wat meer naar een noordoostelijke hoek en kan tijdelijk wat minder hard gaan waaien. Daarbij komen de maxima uit op vergelijkbare waarden als vandaag, maar dan net weer een klein tikkeltje hoger.

Het blijft ook donderdag droog en rustig. De wind draait dan wel iets meer naar een oostelijke hoek en neemt ook verder wat af. Aan zee blijft er later op de dag wel weer kans op een zeebries. De maxima geraken op donderdag weer wat hoger en zitten dan rond een graad of 18 landinwaarts bij nog altijd veel zon, al lopen er dan ook wel enkele wolkenvelden door het weerbeeld.

Vanaf vrijdag komt er meer bewolking opzetten. Of het vrijdag al daadwerkelijk tot de eerste buien komt, is niet zeker. Het zou kunnen dat er later op de dag een enkele bui opduikt, maar alles zal afhangen van de precieze koers van het Franse laag.Vooral het Amerikaanse model laat de neerslag alweer vlot tot bij ons geraken, maar dat model is de laatste weken niet echt een baken van vertrouwen geweest als het op neerslagverwachtingen aankomt, integendeel. 

In elk geval wordt het komende weekeind een flink stuk minder fraai met oplopende neerslagkansen en ook veel meer bewolking. Komt het laag dicht genoeg, dan krijgen we ook buien en nog vrij zacht weer. Blijft het laag ten zuiden van ons, dan zouden we wel eens een koel en bewolkt weekend kunnen krijgen. Het is echter nog te vroeg om daar al vaste uitspraken over te doen want er zit te veel verschil tussen de weermodellen die ook erg springerig zijn voor de verdere detailverwachtingen.

Samenvatting voor vandaagZonnig, maar nog steeds eerst aan de koele kant. Later vandaag toch maxima tussen 14 en 17 graden, maar nog steeds geflankeerd door een koele noordelijke wind. Er zijn amper of helemaal geen wolken.

Geert, dinsdag 14 mei, 06.25 uur.

 

In de minuut natuur van deze week, kijken we naar de rupsen van de kleine vos die op brandnetels leven:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!