Weerpraatje van maandag 13 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een erg sterk hogedrukgebied tussen de Britse Eilanden en onze omgeving, houdt ons weer volledig onder controle. Het zorgt voor een noordelijke aanvoer van vrij koele lucht waarbij storingen voorlopig op een erg grote afstand gehouden worden. Het hoog blijft de hele week dominant op de weerkaarten liggen, maar schuift daarbij heel geleidelijk aan wat meer naar het noorden en gaat wat meer west-oost gekanteld liggen. Tegen het eind van de week nadert daardoor een Frans lagedrukgebied heel langzaam vanuit het zuiden. Dat zou dan in de loop van komend weekeind geleidelijk aan ons weer meer gaan beïnvloeden met een stijgende kans op wat buien. Door deze verschuiving van drukgebieden wordt de stroming gaandeweg de week ook meer oost en later zuidoost waarbij langzaam wat zachtere lucht tot onze omgeving weer door te sijpelen.

Vandaag zorgt het hoog alvast al voor een erg zonnige dag. Er zijn amper nog wolken aanwezig, al is landinwaarts tijdelijk een kleine stapelwolk niet uit te sluiten. Aan zee is het ronduit zonnig. De temperaturen zijn nog niet om over naar huis te schrijven, maar toch alweer wat beter dan gisteren. Met 13-14 graden in de kustregio en 14-15 elders, moeten we vandaag wel weer tevreden zijn. Er is ook nog altijd een koele noordenwind aanwezig die zorgt voor een frisse noot. Die waait wel duidelijk minder hard dan gisteren en is nog zwak tot later matig boven land. Aan zee kan die tijdelijk nog vrij krachtig blazen.

Vanavond en vannacht is het helder en koud. Onder een uitgeklaarde hemel gaan de temperaturen weer flink dalen. De minima komen landinwaarts tegen de ochtend rond 2-3 graden uit. Aan de kust blijft het wat minder fris met daar minima rond een 4-5 graden. De wind valt grotendeels weg en daardoor zou het aan de grond op een beschutte plek een enkel graadje kunnen vriezen.

Morgen wordt dan opnieuw een erg zonnige dag met amper of helemaal geen wolken. De maxima kunnen daarbij een graadje winst pakken ten opzichte van vandaag en lopen naar een graad of 14 op aan zee tot een 15, lokaal mogelijk 16 landinwaarts. Het is rustig met nog maar een zwakke wind uit een noordelijke, tijdelijk wat meer noordoostelijke hoek.

Het blijft ook de rest van de week droog en rustig. De wind draait later in de week wel steeds meer naar een oostelijke tot zuidoostelijke hoek en daarmee wordt langzaam wat zachtere lucht aangevoerd. Tegen de tweede helft van de week moeten de maxima een stuk boven de 15 graden kunnen uitkomen en lopen dan naar 17-18 graden op tegen het eind van de week. Er kunnen vanaf woensdag wel weer wat meer wolken in het weerbeeld verschijnen, maar de zon houdt de hoofdrol voor zich.

Tegen het weekeind loopt de kans op een bui geleidelijk aan op, maar het blijft dan wel een stuk zachter dan dezer dagen.

Samenvatting voor vandaagZonnig, maar nog aan de koele kant met maxima tussen 13 en 15 graden, geflankeerd door een koele noordelijke wind. Er zijn amper of helemaal geen wolken.

Geert, maandag 13 mei, 06.40 uur.

 

In de minuut natuur van deze week, kijken we naar de rupsen van de kleine vos die op brandnetels leven:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!