Weerpraatje van zondag 12 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich verder en snel opbouwend hogedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden onze kant op komt, wordt de belangrijkste speler voor ons weer van vandaag en de komende dagen. Op de oostflank van het hoog wordt wel eerst nog koele lucht aangevoerd van over de Noordzee. Daarin zitten ook een aantal wolkenvelden. De komende dagen schuift de kern van het hoog steeds dichterbij waardoor de aanvoer geleidelijk wat meer noordoost en later oost tot zuidoost kan worden en langzaam wat zachtere lucht onze kant op komt. Tegen het eind van de week / volgend weekend trekt het hoog zich terug naar het noorden en wordt een lagedrukgebied dat ons vanuit het zuiden nadert, belangrijker voor ons weer.

We zitten vandaag in van oorsprong koele lucht. Dat voel je ook. De temperaturen lopen geleidelijk op van een koele 3 tot 6 graden aan het begin van de dag naar maximale waarden die rond een 13-14 graden gaan uitkomen deze namiddag. Daarbij staat ook een koele noordelijke wind, maar die is wel flink afgezwakt ten opzichte van gisteren. Vandaag gaat die nog matig waaien boven land, aan zee nog heel even vrij krachtig. In de loop van de dag neemt de wind wel af in kracht.

Er worden daarbij wel vanaf de Noordzee een aantal wolkenvelden aangevoerd. Vanochtend vroeg lagen er voor de kust van Zeeland zelfs enkele lichte Noordzeebuitjes en misschien dat een enkel licht exemplaar later vanochtend nog net onze regio haalt. Het stelt echter amper iets voor. Veel meer dan een handvol druppels zal dat niet opleveren. De hele dag wisselen wolkenpartijen en zonnige perioden elkaar dan ook af. De meeste zon vinden we aan zee en in het westen; daar zitten erg brede opklaringen. Landinwaarts zijn er wat meer wolken. Daar is (ver landinwaarts) ook vanmiddag nog kans op een enkel drupje uit een wat grotere stapelwolk, maar die kans wordt snel kleiner want zeker later vanmiddag beginnen de wolken grotendeels op te lossen.

Vanavond en vannacht wordt het dan ook licht bewolkt tot helder want de aanwezige bewolking gaat volledig verdwijnen en het klaart dan ook helemaal op. Het gaat daarbij dan ook in de van oorsprong nog steeds koele lucht, flink afkoelen. Tegen de ochtend zitten de minima aan zee rond een graad of 5. Landinwaarts noteren we minima die tegen de ochtend rond een 2-3 graden uitkomen. Op een beschutte plek is wat lichte vorst aan de grond niet onmogelijk.

Morgen blijft het droog met flink wat zon en brede opklaringen. We blijven ook dan wel nog in een noordelijke aanvoer zitten met temperaturen van maximaal een 13 tot 15-tal graden. Er zijn morgen wel nog maar amper wolken aanwezig. De zon is duidelijk veel meer van de partij dan vandaag. Bovendien waait de wind morgen nog maar zwak tot hoogstens matig meer.

Het blijft verder de hele week droog en rustig. Dinsdag en woensdag zijn dan ook vrij zonnige, maar nog een tikkeltje koele dagen door die noordelijke tot later wat meer noordoostelijke wind. De wind draait later in de week wel steeds meer naar een oostelijke tot zuidoostelijke hoek en daarmee wordt langzaam wat zachtere lucht aangevoerd. Tegen de tweede helft van de week moeten de maxima een stuk boven de 15 graden kunnen uitkomen en lopen dan naar 17-18 graden op.

Samenvatting voor vandaagVeel zon aan zee en in het westen. Landinwaarts wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. Het is aan de koele kant met maxima rond 13-14 graden en een matige noordelijke wind. Een enkele spat regen is landinwaarts niet volledig uitgesloten, maar het zal amper iets voorstellen. De aanwezige wolken lossen later vanmiddag en tegen de avond helemaal op.

Geert, zondag 12 mei, 07.55 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!