Weerpraatje van zaterdag 11 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een wegtrekkende storing boven Frankrijk en de Ardennen trekt erg snel verder zuidwaarts. Ze moet haar biezen pakken onder letterlijke druk van een zich snel en groot opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden, de Noordzee en onze omgeving. Dit hoog groeit snel uit tot een gigant en gaat ons weer de hele komende week beheersen. Aanvankelijk liggen nog enkele restanten van storingen in de buurt, maar die lossen verder op. Tot het eind van de week blijft dit hoog ongeveer liggen waar het ligt en kantelt daarbij geleidelijk van west-oost zodat de aangevoerde lucht daarbij heel langzaam wat meer aflandig wordt tegen het eind van de week.

De regen waar we de dag vandaag mee zouden beginnen, is er alweer niet gekomen. Helemaal in de lijn met de voorbije weken, lossen regenzones zo goed als op als ze onze regio bereiken en dat was andermaal niet anders. De regen ligt nu al veel zuidelijker dan voorzien en brede opklaringen zijn vanuit het noorden verder zuidwaarts aan het trekken. De zaterdag verloopt dan ook droog en in eerste instantie ook erg zonnig. Gaandeweg de dag komen er dan wel al eens wat wolkenpartijen voor, maar de zon blijft duidelijk flink aan zet. De maxima zijn wel wat koeler geworden want een naar noord gedraaide wind voert wat minder zachte lucht aan. We halen ongeveer een 12-13 graden aan zee tot 13-14 landinwaarts. Later vandaag kan die noordelijke wind ook tijdelijk wat aanspannen, zeker aan de kust.

Vanavond en vannacht kan het flink gaan afkoelen. In de van oorsprong vrij koele lucht, dalen de minima snel en tegen de ochtend is het landinwaarts maar een 2-3 graden meer. Het is niet uitgesloten dat er op een beschutte plek ook wat lichte grondvorst opduikt. Daarbij is het helder tot hoogstens licht bewolkt.

Morgen krijgen we dan eerst brede opklaringen, maar later op de dag vormen zich wolken. Die kunnen vrij behoorlijk in aantal worden, behalve aan zee. Daar blijft het vrij zonnig tot zonnig. De maxima halen een 13 tot 14 graden bij een koele noordelijke wind, maar die blijft maar zwak tot hoogstens matig waaien dus echt storend wordt die niet.

Vanaf maandag en dat eigenlijk de hele week lang blijft het droog met flink wat zon en brede opklaringen. We blijven dan eerst nog wel in een noordelijke aanvoer zitten met temperaturen telkens rond een 13 tot 15-tal graden. De wind draait later in de week wel steeds meer naar een oostelijke tot zuidoostelijke hoek en daarmee wordt langzaam wat zachtere lucht aangevoerd. Tegen de tweede helft van de week moeten de maxima een stuk boven de 15 graden kunnen uitkomen en lopen dan naar 17-18 graden op.

Samenvatting voor vandaagZonnig en koeler. Een noordelijke wind voert koelere lucht aan met maxima rond 12 tot 14 graden. Vooral aan zee kan die tijdelijk wat harder waaien. Later op de dag duiken er ook wel eens wat wolkenpartijen op.

Geert, zaterdag 11 mei, 09.30 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!