Weerpraatje van vrijdag 10 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We hebben nog altijd te maken met een complex lagedrukgebied met centra boven de Britse Eilanden en diverse randstoringen daarrond dat ons weer aanstuurt. Een nieuw laag trekt de komende 24 tot 36 uur via Frankrijk richting Duitsland. Een daaraan verbonden en erg actief front trekt vanavond en morgen met zwaartepunt ten zuiden van ons richting de Ardennen. Daarna ontwikkelt zich heel snel een bijzonder krachtig en robuust hogedrukgebied dat ons vanaf zondag een aantal rustige dagen zal bezorgen. Dat hoog blijft in de nieuwe week even hangen en trekt dan geleidelijk naar het noorden. Tegen het eind van de week komt een lagedrukgebied weer dichterbij vanaf de Britse Eilanden.

Vandaag start de dag alleszins niet overal droog. Over de grote zuidelijke helft van de regio is het droog, maar over de noordelijke gemeenten vallen buien. Die komen binnen via de kust en verspreiden zich dan over het noorden van de regio. Er worden in de eerste helft van de ochtend nog regelmatig buien aangevoerd, al verplaatst de hele zone zich geleidelijk wel wat noordwaarts. Toch moet nog tot rond de middag rekening gehouden worden hiermee. Daarna krijgen we een wisselend tot zwaar bewolkt vervolg met vanmiddag ook weer hier en daar een bui. De maxima lopen daarbij dan op naar een 14-15 graden. Vanochtend starten we eerst rond 9 à 10 graden, een temperatuur die geleidelijk naar die maximale waarde oploopt. De wind tenslotte, waait zwak, later matig uit een westelijke en later opnieuw meer zuidwestelijke richting.

Vanavond neemt vervolgens de bewolking opnieuw toe. Later in de nacht gevolgd door regen die zich vanaf de Franse grens geleidelijk aan naar het noorden zal uitbreiden. Die regen hoort bij de actieve storing die ten zuiden van ons richting de Ardennen trekt. Daardoor valt er in het zuiden van de regio meer neerslag dan in het noorden. De minima dalen daarbij naar een 8 tot 9 graden bij een naar west tot noordwest draaiende wind.

Morgen trekt die regenzone geleidelijk weer zuidwaarts is er eerst nog kans op een periode met regen in de ochtend, gevolgd door nog wat verspreide en lokale buien. Later in de ochtend wordt het dan ook snel droger en na de middag wordt het volledig droog met vanuit het noorden doorbrekende opklaringen met zon. Omdat de aanvoer dan weer noordelijker wordt, komt er wel weer koelere lucht binnen waarbij de maxima weer een paar graden prijs geven en dalen naar 12 tot 13 graden. Ook de nacht wordt dan weer behoorlijk fris met minima die dalen naar een 3 tot 5-tal graden.

Op zondag krijgen we dan eerst brede opklaringen, maar later op de dag vormen zich wolken. Die kunnen vrij behoorlijk in aantal worden, behalve aan zee. Daar blijft het vrij zonnig tot zonnig. De maxima halen een 13 tot 14 graden bij een koele noordelijke wind, maar die blijft maar zwak tot hoogstens matig waaien dus echt storend wordt die niet.

Begin volgende week blijft het droog met flink wat zon en brede opklaringen. We blijven dan wel in een noordelijke aanvoer zitten met temperaturen telkens rond een 13 tot 15-tal graden. Dat houden we dan al zeker tot midden volgende week vast waarbij het opnieuw helemaal droog wordt en blijft.

Samenvatting voor vandaagGrosso modo aan de kust (muv de Westkust) en ten noorden van de ongeveer de lijn Nieuwpoort-Diksmuide-Roeselare vallen er eerst buien. Vooral aan zee en in het noorden kunnen die fel zijn. Die buien trekken langzaam weg en dan krijgen we een wisselend tot zwaar bewolkt vervolg van de dag met nog kans op een enkele verspreide bui. Maxima rond 13-14 graden bij een matige westelijke wind.

Geert, vrijdag 10 mei, 06.50 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!