Weerpraatje van donderdag 09 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een complex lagedrukgebied ligt in onze buurt. Het heeft meerdere kernen waarvan de twee belangrijkste een kern boven de zuidelijke Noordzee zijn en ééntje boven Noord-Frankrijk. Beide trekken langzaam zuidoostwaarts. Het Franse laag stuurt een gebied met regen en buien richting Luxemburg en De Ardennen. Het (hoofd)laag op de Noordzee heeft enkele troggen en buienlijnen om zich heen liggen. Bij ons zorgt het Noordzeelaag voor een zuidelijke, later meer zuidwestelijke aanvoer van onstabiele lucht. Vandaag en morgen trekken enkele van die lijntjes over onze regio. Vanaf zaterdag gaat de luchtdruk stijgen, voorafgegaan door nog een frontale zone die in de nacht van vrijdag op zaterdag doortrekt. Tegen zondag ligt er al een erg stevig hogedrukgebied boven onze hoofden en dat zorgt dan voor stabiel, maar wel opnieuw wat koeler weer. Dat hoog zal ons tot ver in de nieuwe week rustig en droog weer bezorgen met geleidelijk oplopende maxima.

Vandaag zitten we in onstabiele lucht, maar de dag start wel droog met flink brede opklaringen. Geleidelijk verschijnen er dan weer wolkenpartijen en die gaan gedurende de dag groeien tot er vanmiddag dan weer een aantal buien gevormd worden. In de late middag zouden dat zeker landinwaarts een paar forse buien kunnen worden, eventueel met onweer. Het zijn echter buien, dus sommige regio’s ontsnappen er weer helemaal aan. Hoe meer richting de kust en het westen, hoe kleiner de kans op buien. Meer naar het binnenland en het oosten kan in de late middag wel een forse bui vallen. Daar kunnen de buien zich meer organiseren en zelfs een buienlijn gaan vormen. De temperaturen lopen geleidelijk aan op tot een 15-16 graden vanmiddag. De wind waait daarbij eerst zwak tot matig uit het zuiden. Ze draait vanmiddag naar zuidwest en gaat dan weer aantrekken. Net als gisteren wordt dat dan een matige tot vrij krachtige en wat vlagerige wind. Tijdens buien zijn dan later in de middag uitschieters mogelijk, maar dat zijn dan weer lokale fenomenen.

Vanavond trekken de ontstane buien dan weer allemaal weg en krijgen we een licht tot wisselend bewolkte nacht. De minima dalen tegen de ochtend naar een 6 tot 7-tal graden.

Morgen krijgen we dan overdag een mix van wolken en opklaringen. Het blijft daarbij meestal droog al is er een kleine kans op een enkele lokale bui. De temperaturen zitten dan met een meer west georiënteerde wind iets lager, rond 14 graden. Gaandeweg de dag neemt daarbij de bewolking wel geleidelijk aan toe en in de nacht naar zaterdag trekt dan een (actieve) regenzone doorheen de regio. We houden echter een slag om de arm want ook de regenzone van gisteren stond als vrij actief ingetekend en leverde uiteindelijk amper iets op. Hopelijk brengt deze regenzone wel wat op want vanaf zaterdag wordt het opnieuw voor langere tijd droog.

Zaterdag is er eerst nog kans op wat verspreide en lokale buien. Er trekt dus vroeg in de ochtend eerst nog een front door met wat verspreide neerslag, maar na de middag wordt het droog met meer zon. Omdat de aanvoer dan weer noordelijker wordt, komt er wel weer koelere lucht binnen waarbij de maxima weer een paar graden prijs geven en dalen naar 13 tot 14 graden. Ook de nachten worden dan weer behoorlijk fris.

Echter doordat het niet meer zo hard waait en de zon zich toch zeker op zondag ook behoorlijk zal laten zien, wordt het niet zo koud en kil als het voorbije weekend het geval was. We houden ook zondag een 13-14 graden en in de zon en uit de wind zal dat meer dan behoorlijk aanvoelen. Het blijft ook droog.

Begin volgende week blijft het droog met flink wat zon en brede opklaringen. We blijven dan wel in een noordelijke aanvoer zitten met temperaturen telkens rond een 13 tot 15-tal graden. Dat houden we dan al zeker tot midden volgende week vast waarbij het opnieuw helemaal droog wordt en blijft.

Samenvatting voor vandaagDe dag start vrij zonnig met brede opklaringen. Gaandeweg duiken er wolken op en later in de middag groeien die uit tot een paar verspreide buien. Vooral landinwaarts dan. Daar kunnen ze zich ook organiseren in een buienlijn en kunnen er felle buien opduiken met onweer en windstoten. Maxima rond 15-16 graden bij een eerst zuidelijke, later zuidwestelijke en vlagerige wind.

Geert, donderdag 09 mei, 06.45 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!