Weerpraatje van woensdag 08 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een actief lagedrukgebied koerst van de Britse Eilanden richting Bretagne. Het stuurt een actief front over onze omgeving dat gevolgd wordt door onstabiele lucht. Vervolgens splitst een randlaag zich af van dit hoofdlaag en gaat even voor anker boven de zuidelijke Noordzee. Dat laag gaat ons de eerste dagen nog beïnvloeden. Vanaf het weekeind krijgen we met drukstijgingen te maken en wordt de wisselvalligheid weer de kop ingedrukt. Begin volgende week leiden die drukstijgingen tot de vorming van een sterk hogedrukgebied in onze buurt. Het zal van de precieze ligging van dit hoog afhangen welk weertype we precies gaan krijgen. In elk geval een droog. Waarschijnlijk zal het hoog bij ons gaan zorgen voor aanvoer van lucht vanuit het noorden tot noordoosten waarbij de temperaturen rond de normale tot iets te koele waarden uitkomen voor de tijd van het jaar. Maar 100% zeker is dat nog niet.

Voor vandaag ziet het er in eerste instantie erg nat uit. Een actieve storing trekt vanochtend van west naar oost. Er zijn nu al perioden met regen en dat is het weerbeeld voor de ochtend. Die storing trekt geleidelijk door de regio en zorgt de hele ochtend voor momenten met regen. Rond of kort na de middag trekt de achterste begrenzing van dit front voorbij en klaart het geleidelijk op. Later in de middag kunnen dan weer een aantal verspreide buien gaan opduiken. Die zouden best pittig kunnen zijn, zelfs met een donderklap. Het moet wel gezegd dat de meest actieve buien landinwaarts berekend worden. De temperaturen zitten in de vroege ochtend daarbij al rond een tiental graden en lopen vanmiddag op naar een 14-15 graden. Daarbij staat een zuidwestelijke wind die tijdens de neerslag matig gaat waaien en geleidelijk aantrekt. Vanmiddag wordt die dan matig tot vrij krachtig, aan zee soms krachtig. Tijdens de buien later deze middag zijn rukwinden tot 50-6 km per uur mogelijk.

Vanavond en vannacht krijgen we dan een wisselvallig weerbeeld waarin opklaringen en wolkenvelden het merendeel van het weerbeeld voor zich nemen. Er is, vooral nog in de avond, in mindere mate in de nacht, ook kans op een bui. De minima dalen naar ongeveer 7 tot 8 graden tegen de ochtend.

Tegen morgenochtend loopt er dan een buienlijn binnen. Daarop zitten een aantal buien, maar omdat die in de ochtend doortrekt, zullen die waarschijnlijk nog niet al te actief zijn. Na passage hiervan klaart het op en krijgen we een wisselend weerbeeld met opklaringen en wolkenvelden. Gaandeweg de dag groeit dan weer de kans op een aantal forse buien en in de latere middag duiken er dan ook effectief weer een paar verspreide, mogelijk felle buien op. Het wordt ook morgen een 15-tal graden bij een nog steeds wat vlagerige zuidwestelijke wind.

Na een kalme nacht naar vrijdag toe met opklaringen en wolkenvelden en minima weer rond 7-8 graden, krijgen we dan overdag een mix van wolken en opklaringen. Het blijft daarbij meestal droog al is er een kleine kans op een enkele lokale bui. De temperaturen zitten dan met een meer west georiënteerde wind iets lager, rond 13-14 graden.

Zaterdag is er eerst nog kans op wat verspreide en lokale buien. Er trekt in de ochtend nog een front door met wat verspreide neerslag, maar na de middag wordt het droog met meer zon. Omdat de aanvoer dan weer noordelijker wordt, komt er wel weer koelere lucht binnen waarbij de maxima weer een paar graden prijs geven en dalen naar 13 tot 14 graden. Ook de nachten worden dan weer behoorlijk fris.

Echter doordat het niet meer zo hard waait en de zon zich toch zeker op zondag ook behoorlijk zal laten zien, wordt het niet zo koud en kil als het voorbije weekend het geval was. We houden ook zondag een 13-14 graden en in de zon en uit de wind zal dat meer dan behoorlijk aanvoelen. Het blijft ook droog.

Begin volgende week blijft het droog met flink wat zon en brede opklaringen. We blijven dan wel in een noordelijke aanvoer zitten met temperaturen telkens rond een 13 tot 15-tal graden.

Samenvatting voor vandaagVanochtend eerst regen. Die kan later op de ochtend behoorlijk intens worden. Rond of na de middag houdt de continue regen op. Dan krijgen we wolken en opklaringen met later kans op enkele forse buien. Temperaturen van 10 graden vanochtend tot rond een 15-tal graden vanmiddag bij een aantrekkende en vlagerige zuidwestelijke wind.

Geert, woensdag 08 mei, 06.40 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!