Weerpraatje van dinsdag 07 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden koerst, krijgt geleidelijk meer invloed op ons weer. Het zorgt vandaag al voor een krimpen van de wind naar een zachtere west tot zuidwestelijke richting. Op woensdag stuurt dat laag een actief front door onze omgeving. Daarna blijft het enkele dagen het voor ons belangrijkste weersysteem met aanvoer van zachte, maar onstabiele lucht vanuit het zuidwesten. Tegen het weekeind komen er voorzichtige drukstijgingen die weer voor meer stabilisatie gaan zorgen. Na het weekeind lijkt een verder zetten van een licht wisselvallig weerbeeld met weinig neerslag en temperaturen rond het langjarige gemiddelde, het meest waarschijnlijke scenario.

Vandaag wordt qua weerbeeld misschien nog wel net de betere dag van de week; hoewel er ook wel één en ander over te zeggen valt. De dag start opnieuw erg koud met temperaturen van maar 2 tot 4 graden. Die kilste minima gaan er snel uit en vanmiddag noteren we maxima rond 12-13 graden aan zee tot een graad of 14 landinwaarts. De wind zoekt daarbij geleidelijk een meer west tot later uiteindelijk zuidwestelijke richting op. Die waait wel aanvankelijk overal maar zwak, later geleidelijk aantrekkend tot matig. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar eerst af. Er zijn zeker in de ochtend ook wel vrij veel sluierwolken aanwezig waar de zon nog redelijk door geraakt, maar geleidelijk aan komen er wel meer dreigende wolkenluchten opzetten. Daarbij stijgt gaandeweg de dag ook de kans op een lokale bui en zeker in de late middag kunnen er enkele lokale buien opduiken.

Vanavond verdwijnen de buien dan geleidelijk aan weer en krijgen we een rustige avond en eerste deel van de nacht. Later in de nacht neemt dan de bewolking geleidelijk weer toe en tegen de ochtend kan er regen van gaan komen die vanaf de kust binnenloopt. De nachtelijke minima blijven met waarden van 6 à 7 graden een stuk hoger zitten dan de voorbije tijd.

Morgen neemt dan het hierboven genoemde lagedrukgebied de regie over. Er trekt in de ochtend een vrij actief regenfront door waarbij er een redelijke scheut water kan vallen. Er wordt toch wel tussen de 5 en 10 liter wat per vierkante meter verwacht. Daarna klaart het tegen de middag snel en fel op, maar in de namiddag wordt het front gevolgd door een aantal forse buien. Zelfs een klap onweer is daarbij later in de namiddag niet uitgesloten. De grootste kilte is dan wel uit de lucht met een zachtere zuidwestelijke aanvoer en meer normale maxima voor de tijd van het jaar die rond een 15-tal graden gaan uitkomen.

Ook donderdag en vrijdag worden wisselvallige dagen met geregeld perioden van regen of buien. De temperaturen komen hoger uit dan dezer dagen en door de zuidwestelijke aanvoer, voelt het ook veel minder kil aan, maar hoge maxima zitten er toch ook zeker niet in. Integendeel. Tot veel meer dan een 13 tot 15 graden lijken we voorlopig niet te komen, zelfs eerder wat minder. Daarbij trekt dan op donderdag in de ochtend een buienlijn door terwijl vrijdag later in de middag een front gaat doorkomen. Daartussen wisselen wolken en opklaringen elkaar af met kans op een lokale bui.

Tegen het weekeind wordt het stabieler. Er komen dan weer drukstijgingen in onze regio met vooral zaterdag nog kans op wat verspreide en lokale buien, maar tegen zondag zouden we het droog houden met meer zon. Omdat de aanvoer dan weer noordelijker wordt, komt er wel weer koelere lucht binnen waarbij de maxima weer een paar graden prijs geven en dalen naar 13 tot 14 graden. Ook de nachten worden dan weer behoorlijk fris. We zijn dus nog niet van de meikoelte vanaf. Echter doordat het niet meer zo hard waait en de zon zich toch zeker op zondag ook behoorlijk zal laten zien, wordt het niet zo koud en kil als het voorbije weekend het geval was.

Begin volgende week is het meest waarschijnlijke scenario een verder zetten van het licht wisselvallige weer met wolken, zon en een kleine buienkans bij vrij normale maxima voor de tijd van het jaar. 

Samenvatting voor vandaagNa een opnieuw erg kille start, wordt het geleidelijk aan zachter met vanmiddag temperaturen tot rond 13-14 graden bij een zwakke, later matige west tot zuidwestelijke wind. Er zijn veel wolken, maar in de eerste helft van de dag ook brede opklaringen. Later in de middag neemt de kans op een lokale bui behoorlijk toe.

Geert, dinsdag 07 mei, 06.30 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!