Weerpraatje van maandag 06 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We hebben nog steeds met een noordelijke aanvoer van erg koude lucht te maken. Die wordt nog altijd in stand gehouden tussen een complex lagedrukgebied boven Scandinavië en een hoog boven de Britse Eilanden. Beide systemen verliezen de komende dagen hun invloed op ons weer, maar voor het zover is, rolt het Britse hoog vandaag en morgen nog een uitloper over onze omgeving uit. Die is echter niet stevig uitgebouwd en kan de doortocht en vorming van enkele zwakke storingen en buien niet beletten. Vanaf woensdag komen we onder invloed van een flinke depressie die vanaf de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden koerst en ons weer negatief zal beïnvloeden met storingen en buienlijnen. Het hoog brengt wel weer zachtere lucht mee. Tegen het eind van de week / komend weekend komen we achter dat laag te zitten met opnieuw vorming van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden wat opnieuw een portie (bijzonder) koele lucht vanuit het noorden zal aanvoeren.

Er is vandaag nog niet veel nieuws in het weerbeeld te merken. De dag start koud met temperaturen tussen 3 en 5 graden. Die zijn de afgelopen nacht trouwens veel kouder geweest, maar zijn met het binnenlopen van de wolken opnieuw wat opgelopen. Er kan daarbij vooral vanochtend tijdelijk eens wat lichte regen of een bui vallen. Het blijft zeker niet overal droog. De zon maakt vanochtend weinig of geen kans door te breken bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind. Vanmiddag breken er dan toch geleidelijk een aantal opklaringen door en krijgt de zon wel de kans zich geregeld te laten zien. Dit wordt afgewisseld met wolkenvelden en nog steeds kans op een lokale bui. Veel meer dan 11-12 graden halen we daarbij weer niet terwijl de noord tot noordwestelijke wind weer wat aantrekt.

Vanavond en vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het blijft droog of zo goed als droog. De minima dalen daarbij naar waarden rond 2-3 graden landinwaarts en 4-5 aan zee. Er blijft een kans op wat lichte vorst aan de grond tijdens de bredere opklaringen.

Morgen draait de koude noordelijke wind in de loop van de dag meer naar het westen tot zuidwesten en kan zachtere lucht ons weer bereiken. De maxima lopen dan op naar een 12 tot 14 graden. We profiteren dan nog tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk, maar er is veel bewolking en een paar buien blijven, zeker later op de dag, toch wel mogelijk.

Woensdag neemt het hierboven genoemde lagedrukgebied de regie over met opnieuw meer wind en perioden met regen of buien. Er trekt in de ochtend een vrij actief regenfront door waarbij er een redelijke scheut water kan vallen. Daarna klaart het op, maar in de namiddag wordt het front gevolgd door een aantal forse buien. De grootste kilte is dan wel uit de lucht met een zachtere zuidwestelijke aanvoer en meer normale maxima voor de tijd van het jaar die rond een 15-tal graden gaan uitkomen.

Ook donderdag en vrijdag worden wisselvallige dagen met geregeld perioden van regen of buien. De temperaturen komen hoger uit dan dezer dagen en door de zuidwestelijke aanvoer, voelt het ook veel minder kil aan, maar hoge maxima zitten er toch ook zeker niet in. Integendeel. Tot veel meer dan een 13 tot 15 graden lijken we voorlopig niet te komen, zelfs eerder wat minder.

Tegen het weekeind wordt het stabieler met vooral zaterdag nog kans op wat buien, maar tegen zondag zouden we het droog houden met meer zon. Omdat de aanvoer dan weer noordelijker wordt, komt er wel weer koelere lucht binnen waarbij de maxima weer een paar graden prijs geven en dalen naar 12 à 13 graden tegen zondag. Ook de nachten worden dan weer behoorlijk fris. We zijn dus nog niet van de meikoelte vanaf.

Samenvatting voor vandaagErg veel wolken, zeker in de ochtend. Dan kan er wat lichte regen of een bui vallen. In de namiddag wordt het droger met meer opklaringen, al blijft een bui mogelijk. Het is ronduit koud met met tegen de middag amper 8-9 graden. Deze namiddag kan het 11 tot 12 graden worden. De noordelijke wind waait matig. Aan zee af en toe tegen het vrij krachtige aan. Zeker in de middag.

Geert, maandag 06 mei, 06.30 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!