Weerpraatje van zondag 05 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een Scandinavisch laag en een hoog boven de Britse Eilanden, houden een noordelijke aanvoer van erg koude lucht in stand. Het betreft arctische lucht die vanuit het hoge noorden tot bij ons gevoerd wordt en erg onstabiel is met daarin talrijke winters getinte buien. In de loop van zondag stabiliseert de atmosfeer heel geleidelijk, maar maandag krijgt het Scandinavische laag weer wat meer invloed. Later op maandag schuift het Britse hoog een uitloper onze kant op die op dinsdag een apart filiaal van hogedruk gaat vormen in onze omgeving. Die is echter niet sterk genoeg om de buiigheid volledig te onderdrukken. Vanaf woensdag komen we onder invloed van een actief lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden koerst. Dat brengt zachtere lucht, maar ook regenfronten en buien mee. Het wordt de dagen daarna gevolgd door meerdere fronten, verbonden aan volgende lagedrukgebieden.

Vandaag zitten we nog steeds in de bijzonder koude Arctische lucht. Die houdt de temperaturen voor mei op het vrijwel laagst mogelijke niveau dat rond deze tijd van het jaar mogelijk is. Veel meer dan 10-11 graden aan zee tot hoogstens en tijdelijk eens een 12 landinwaarts, halen we vandaag niet. Daarbij wisselen wolken en opklaringen elkaar af met vooral vanochtend nog geregeld een bui. Die kan nog steeds winters zijn met wat (stof)hagel of een natte sneeuwvlok. Tijdens de buien klappen de temperaturen in elkaar. Er staat ook weer veel wind. Die waait aan zee nog steeds vrij krachtig tot krachtig uit het noorden. Boven land is die matig tot vrij krachtig. In de loop van de middag verdwijnen de buien geleidelijk uit het weerbeeld en wordt het ook rustiger.

Vanavond en vannacht klaart het geleidelijk verder op. Het wordt opnieuw een erg koude avond en nacht met minima die landinwaarts tijdens de brede opklaringen wegzakken naar amper 1-2 graden. Aan zee houden we nog een 3-4 graden over. Aan de grond kan het op diverse plekken tijdens de breedste opklaringen lichtjes gaan vriezen! Het is droog, maar tegen de ochtend kunnen er vanaf de Oostkust opnieuw een aantal buien binnendrijven.

Morgen overdag neemt vanaf die Oostkust de kans op een bui dan weer overal toe. Dat is tijdelijk, want later in de namiddag verdwijnen de buien dan weer en krijgen we overal weer een droog weerbeeld. Het blijft bijzonder fris voor de tijd van het jaar, al kan er wel weer een enkel graadje bij komen, maar veel meer dan een graad of 12 halen we niet. Daarbij wisselen opnieuw (vrij veel) wolken af met enkele bredere opklaringen, zeker naarmate de dag vordert.

Ook de nacht naar dinsdag kan nog een koude nacht worden met minima die zich opnieuw maar net boven het vriespunt ophouden terwijl het aan de grond ook weer hier en daar lichtjes kan vriezen. Overdag op dinsdag draait de koude noordelijke wind naar het westen tot zuidwesten en kan zachtere lucht ons weer bereiken. De maxima lopen dan op naar een 13-14 graden. Waarschijnlijk zal de 15 te hoog gegrepen zijn. We profiteren dan nog tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk, maar er is veel bewolking en een paar buien blijven, zeker later op de dag, toch wel mogelijk.

Woensdag neemt een lagedrukgebied de regie over met opnieuw meer wind en perioden met regen of buien. Er kan opnieuw een redelijke scheut water vallen want het lijkt een vrij actief front dat door gaat komen, gevolgd door een aantal forse buien. De grootste kilte is dan wel uit de lucht met een zachtere zuidwestelijke aanvoer en vrij normale maxima voor de tijd van het jaar.

Ook de tweede helft van de week wordt wisselvallig met geregeld perioden van regen of buien. De temperaturen komen hoger uit dan dezer dagen en door de zuidwestelijke aanvoer, voelt het ook veel minder kil aan, maar hoge maxima zitten er toch ook zeker niet in. Integendeel. Tot veel meer dan een 13 tot 15 graden lijken we voorlopig niet te komen, zelfs eerder wat minder en daarmee zijn de vooruitzichten voor later deze week vandaag toch wel een stuk naar omlaag bijgesteld wat temperaturen betreft. 

Samenvatting voor vandaagOpklaringen en wolken in de ochtend met nog steeds af en toe een (winters getinte) bui. In de namiddag gaan de droge perioden overheersen met geleidelijk bredere opklaringen. Het is ronduit koud met in de ochtend amper 6 tot 8 graden en nog steeds een goed doorstaande, aan zee (vrij) krachtige noordenwind. Boven land is die matig tot vrij krachtig. In de namiddag wordt het droog en komt er meer zon met een afnemende wind. Het kan dan 10 tot 12 graden worden.

Geert, zondag 05 mei, 09.45 uur.

 

Het is de tijd van de meiklokjes, maar wist je dat er ook een roze variëteit bestaat? Kijk mee:

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!