Weerpraatje van zaterdag 04 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Tussen een uitgebreid lagedrukgebied dat heel Scandinavië bedekt en een hoog tussen IJsland en de Britse Eilanden, staat een zeer diepe noordelijke aanvoer. Die voert arctische lucht aan vanuit het hoge noorden die tot diep in Europa geblazen wordt. Een front dat de begrenzing van deze luchtsoort vormde, trok de voorbije nacht van noord naar zuid en wordt nu gevolgd door die zeer koude en onstabiele lucht waarin zich erg gemakkelijk buien vormen. In de loop van zondag stabiliseert de atmosfeer doordat het Britse hoog tijdelijk meer invloed krijgt. Daarna wordt op maandag het Scandinavische laag weer meer van invloed voor ons weer. Dinsdag stuurt het Britse hoog dan weer een uitloper naar onze omgeving, waarna vanaf woensdag een erg actieve depressie onze kant op komt met zachtere lucht en actieve fronten met regen en buien.

We zitten vandaag in een erg koude luchtsoort. De voorbije nacht trok een front door de omgeving met eindelijk wat regen van betekenis. Dit front ligt intussen boven de Ardennen en zorgt daar voor een uitgebreid sneeuwdek. Toch wel heel bijzonder voor mei, maar zeker geen unicum. Bij ons krijgen we vandaag erg heldere en zuivere lucht binnen. Er zijn fel blauwe luchten te zien die afwisselen met fraaie wolkenpartijen en grote stapelwolken. Daaruit groeien buien en die kunnen lokaal fors uitpakken met een felle regenbui, maar ook hagel stofhagel en een donderklap zijn mogelijk. Zelfs een verdwaalde natte sneeuwvlok is niet uitgesloten. Het is daarbij koud. Veel meer dan een graad of 10 noteren we tussen de buien door zeker niet. In een bui kan die temperatuur een flink aantal graden dalen, zeker in de felste buien. De wind waait daarbij uit het noorden. Boven land is die zwak tot matig, maar aan de kust kan die per momenten vrij krachtig worden met zeker tijdens buien overal kans op forse uitschieters. De wind trekt trouwens gaandeweg de dag wel wat aan.

Ook vanavond en vannacht gaan de buien door. Landinwaarts worden ze gedurende de nacht wel wat minder, maar aan de kust blijft de kans op felle buien vrij groot, opnieuw met alle mogelijke ingrediënten. Het koelt fors af, vooral landinwaarts dan. De minima zitten tijdens de opklaringen maar amper boven nul met waarden rond 1-2 graden. Aan zee houden we door de doorstaande noordelijke wind wel een 4-5 graden vast. Landinwaarts kan het tijdens de langste opklaringen aan de grond enkele graden gaan vriezen! Opgelet daarvoor dus! 

Morgen vallen er dan vooral in de ochtend nog een aantal buien. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droger en gaan de meeste buien uit het weerbeeld verdwijnen, maar toch niet allemaal. Het blijft koel met maxima die dan wel een 1 tot 2 graden winst kunnen pakken, maar 12 graden is voor morgen het absoluut hoogst haalbare. Aan zee blijft de noordelijke wind stevig waaien, al neemt die in de loop van de dag wel af.

In de nacht naar maandag kan het opnieuw erg koud worden. De temperaturen dalen in de brede opklaringen weer naar waarden van rond of net boven het vriespunt met kans op vrij uitgebreide vorst aan de grond! Plantjes die daar niet tegen kunnen beschermen of binnen nemen als je kan! Maandag overdag neemt in de loop van de dag de kans op een bui weer toe. Aanvankelijk is het (zo goed als) droog, maar gaandeweg kunnen er weer enkele buien opduiken. Ook die kunnen dan weer een winters randje hebben.

Tegen dinsdag draait de koude noordelijke wind naar het westen tot zuidwesten en kan zachtere lucht ons weer bereiken. De maxima lopen dan op naar ene 15-tal graden. We profiteren dan nog tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk, maar een paar buien blijven, zeker later op de dag, toch wel mogelijk.

Woensdag neemt een lagedrukgebied de regie over met opnieuw meer wind en perioden met regen of buien. Er kan opnieuw een redelijke scheut water vallen want het lijkt een vrij actief front dat door gaat komen, gevolgd door een aantal forse buien. De grootste kilte is dan wel uit de lucht met een zachtere zuidwestelijke aanvoer en vrij normale maxima voor de tijd van het jaar.

Ook de tweede helft van de week wordt wisselvallig met perioden van regen of buien en naar normale waarden oplopende temperaturen.

Samenvatting voor vandaagFelle opklaringen met diep blauwe luchten, wisselen af met fraaie wolkenpartijen en grote stapelwolken waaruit een aantal buien vallen. Die kunnen een winters karakter hebben met (stof)hagel of een klap onweer en zelfs een natte sneeuwvlok. We halen amper 10 graden tussen de buien bij een nijdige noordelijke wind, zeker aan de kust. Bij buien zijn uitschieters mogelijk.

Geert, zaterdag 04 mei, 09.30 uur.

 

De nieuwe natuurminuut gaat over diertjes die op het water leven: schaatsenrijders! Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!