Weerpraatje van vrijdag 03 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een zich verder ontwikkelend lagedrukgebied boven Scandinavië stuurt in samenspel met een hogedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland koude noordelijke lucht naar onze streken. De komende 48 uur wordt die lucht steeds kouder tot we in arctische lucht terechtkomen op zaterdag. De afkoeling wordt gemarkeerd door de passage van een paar fronten en buienlijnen. Zondag profiteren we tijdelijk van de milderende invloed van een rug van hoge luchtdruk. Maandag breidt de invloed van het Scandinavische laag zich weer uit, maar dinsdag is daar dan weer een rug van hoge luchtdruk die ons tijdelijk in bescherming neemt voordat in de tweede helft van de week lagedrukgebieden ons weer gaan beïnvloeden. Die brengen dan weer zachtere lucht met zich mee, maar ook regen en buien.

Vandaag voelen we al volop de afkoeling die in gang is gezet. De dag start met temperaturen van een 6 tot 8 graden. Vanmiddag wordt het uiteindelijk een 11 à 12 graden maximaal. Meer zit er niet meer in. Daarbij staat eerst een zwakke, later matige wind. Aanvankelijk waait die uit een noordelijke, later meer noordwestelijke richting. Het algemene weerbeeld is eerst zwaar bewolkt om de dag te starten. Later vandaag gaan wolken en opklaringen elkaar afwisselen met een kleine, maar wel toenemende kans op een bui. In de late middag neemt de bewolking weer toe vanaf de kust.

Vanavond trekt een storing van noord naar zuid door onze omgeving. Het is tijdelijk zwaar bewolkt tot betrokken met een aantrekkende noordwestelijke wind. In de avond trekt het neerslaggebied van die storing door onze regio. Het gaat om buiige neerslag die wel een paar uur kan aanhouden. Tijdelijk kan het intens regenen en is zelfs wat winterse neerslag mogelijk. Zeker als er een wat fellere bui in het neerslaggebied verscholen zou zitten. Er kan toch wel wat vallen met een 5 à 8 liter water per vierkante meter. Na het neerslaggebied wordt het in de nacht weer droog, al blijft een enkele bui wel mogelijk. De temperaturen dalen tegen de ochtend naar 4-5 graden bij een matige naar noord draaiende wind.

Morgen wordt met stip de koelste dag van deze periode. We halen maxima van amper 9 tot 10 graden. Er staat ook een nijdige noordelijke wind. Boven land gaat dat nog. Daar waait die matig tot af en toe vrij krachtig, maar aan zee waait die per momenten vrij krachtig tot krachtig en voelt het guur aan. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af waarbij er gaandeweg ook een aantal verspreide buien opduiken. Eventueel met wat (stof)hagel of andere licht winterse elementen zoals wat korrelsneeuw of een vlok natte sneeuw. Het gaat om verspreide buien, dus veel plekken houden het ook (lang) droog. 

Ook in de nacht naar zondag kunnen enkele verspreide buien vallen, zeker in de kustregio. Het koelt opnieuw flink af met minima rond 2-3 graden landinwaarts en rond 4-5 aan zee. Landinwaarts is zeker tijdens een wat langere opklaring lokaal wat lichte vorst aan de grond niet uitgesloten.

Zondag komt het Britse hoog wat dichter te liggen. In de ochtend zijn nog enkele verspreide buien mogelijk, maar de opklaringen worden breder vanaf de kust. In de namiddag is het grotendeels droog. Enkel landinwaarts is nog een buitje mogelijk, maar aan zee is het zelfs vrij zonnig tot zonnig. Het blijft wel koel met maxima die weliswaar weer wat winnen ten opzichte van zaterdag, maar veel meer dan een graad of 12 wordt het niet. De noordelijke wind neemt wel in kracht af en waait nog maar meest matig.

Ook de nacht naar maandag wordt een koude en mogelijk de koudste nacht! Dan krijgen we met brede opklaringen en minder wind te maken en wordt de kans op verspreide vorst aan de grond groot. Zeker landinwaarts is het dan opletten voor wat vorst aan de grond en mogelijk schade aan tere plantjes.

Maandag wordt ook een koude dag. Het kan dan wel alweer een graad of 12-13 worden, maar dat is nog altijd erg koel voor mei. De wind blijft echter in een noordelijke hoek zitten. Het is ook dan wisselend bewolkt met kans op een bui, maar allemaal geen grote hoeveelheden. 

Dinsdag verlaat de wind die koude noordelijke hoek en draait naar west tot zuidwest. We profiteren dan nog tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk en de maxima gaan weer naar een 15-tal graden. Het is de opmaat voor enkele wisselvallige dagen waarbij vanaf woensdag lagedrukgebieden de regie overnemen met meer wind en perioden met regen of buien. De grootste kilte is dan wel uit de lucht met een zachtere zuidwestelijke aanvoer en vrij normale maxima voor de tijd van het jaar.

Samenvatting voor vandaagHet is vandaag eerst zwaar bewolkt, later komen er meer opklaringen, maar tegelijk stijgt de kans op een lokale bui. We noteren koele maxima van amper 12-13 graden en een aantrekkende noordelijke wind. Vanavond trekt een actieve storing door met in de avond tijdelijk een periode van intense regen of buien. De nacht is dan weer droog met een enkele bui en koele minima rond 4-5 graden.

Geert, vrijdag 03 mei, 06.50 uur.

 

De nieuwe natuurminuut gaat over diertjes die op het water leven: schaatsenrijders! Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!