Weerpraatje van donderdag 02 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

We krijgen te maken met enkele zwakke storingen die doortrekken en die de deur open zetten voor de komst van veel koelere lucht uit het noorden. Dat wordt vanaf morgen zelfs arctische lucht uit het hoge noorden. Hoofdrolspelers van dienst in dit scenario zijn enerzijds een lagedrukgebied dat zich boven Scandinavië gaat vormen de komende dagen en een hogedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Het laag gaat zich eerst fors uitbreiden om dan in het weekeind geleidelijk oostwaarts te schuiven. Het hoog komt tegen zondag geleidelijk wat dichter. Tussen die twee systemen vormt zich een glijbaan van zeer koude lucht vanuit het hoge noorden en die komt vooral in de periode vrijdag tot en met maandag bij ons aan. Vanaf dinsdag komen lagedrukgebieden vanaf het westen dichterbij met geleidelijk weer zachtere, maar onstabiele lucht in hun kielzog.

We gaan in de loop van vandaag de poort openzetten voor de koude lucht waar we de komende dagen in gaan terechtkomen. Een eerste storing trekt in de loop van de dag van noordwest naar zuidoost. De dag start daarbij nog rustig met zelfs een aantal verspreide nevel- en mistbanken. Die lossen geleidelijk op en dan krijgen we veel wolken met weinig opklaringen. Pas aan het eind van de dag stijgt de kans op enkele zonnige intermezzo’s. Intussen is dat koufront dan gepasseerd waarbij er hier en daar een bui kan gaan vallen. Echt grote hoeveelheden zullen dat zeker niet worden. Daarbij trekt de noordwestelijke aan en wordt matig boven land, aan de kust zelfs tegen het vrij krachtige aanleunende. Tegen de avond draait die naar het noorden.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af bij minima rond een 4-5 graden landinwaarts en rond een 6-7 graden aan zee. Er is nog kans op een enkele lokale bui, maar meestal blijft het dan droog. De wind blijft matig waaien uit het noorden, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Morgen koelt het verder af. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen, maar de droge perioden overheersen. Het wordt koeler met hoogstens een graad of 12 en een kille noordelijke wind. Gaandeweg de dag stijgt de kans op enkele buien. Aanvankelijk vooral landinwaarts, naar de avond toe in de kustregio. Dat zou een lokale felle bui kunnen worden, maar veel plekken houden het ook (lang) droog.

In de nacht naar zaterdag blijft de kans op een bui aanwezig. Dat zou zomaar een bui met een winters randje kunnen worden in de vorm van wat (stof)hagel of zelfs een verdwaalde natte of smeltende sneeuwvlok. De minima dalen zeker landinwaarts immers naar erg koele waarden van amper 1 tot 3 graden.

In het weekeind zet de verkilling door. De noordelijke stroming zich nog te versterken. Er komt dan echt wel koude lucht binnen met maxima die zeker op zaterdag maar net de dubbele cijfers lijken te halen of zelfs niet meer … Zondag zou weer een graadje meer kunnen opleveren. Op beide dagen is er vrij veel bewolking die afwisselt met zonnige perioden, maar ook een bui of eens wat tijdelijke lichte regen zijn op beide niet uitgesloten. Er trekken enkele zwakke storingen en buienlijnen door en het zal nog wat afhangen van de precieze timing om te zien wanneer de regenkansen het grootste zijn. Ook dan geldt: als er in de nacht, ochtend of avond een bui opduikt, zou dat zelfs met wat winterse stukjes kunnen zijn in de vorm van een natte sneeuwvlok of wat korrelhagel. Het is ook uitkijken voor de nachten want die zouden wel weer eens wat grondvorst kunnen opleveren. De koudste dag wordt wel zaterdag. Dan waait er immers ook een flinke noordelijke wind. Aan zee kan die vrij krachtig worden, boven land matig tot vrij krachtig. Op zondag knapt het weer geleidelijk aan weer wat op. Dan halen we toch weer 10 tot 12 graden en in de namiddag blijft het waarschijnlijk ook overal droog doordat het Britse hoog geleidelijk wat dichterbij schuift.

Maandag wordt ook een koude dag. Het kan dan wel alweer een graad of 12 worden, maar dat is nog altijd erg koel voor mei. De wind blijft echter in een noordelijke hoek zitten. Het is ook dan wisselend bewolkt met kans op een bui, maar allemaal geen grote hoeveelheden. 

Later in de week lijkt de wisselvalligheid het voortouw te nemen. Met een naar west draaiende wind worden storingen aangevoerd. Die brengen weer zachtere lucht mee, maar ook perioden met regen of buien. Vanaf dinsdag gaan de maxima wel weer vlotjes naar een graad of 15 oplopen.

Samenvatting voor vandaagNa een rustige, lokaal nevelige of mistige start, krijgen we een dag met veel wolken. Gaandeweg loopt de kans op een aantal verspreide buien op. Maxima daarbij rond een 14-15 graden bij een aantrekkende wind uit noordwest tot noord. Aan het eind van de dag kunnen enkele bredere opklaringen opduiken.

Geert, donderdag 02 mei, 06.50 uur.

 

De nieuwe natuurminuut gaat over diertjes die op het water leven: schaatsenrijders! Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!