Weerpraatje van woensdag 01 mei:

Algemene luchtdrukverdeling

Een uitloper van een hogedrukgebied dat ons de voorbije dagen nog rustig, zij het koel en niet al te zonnig weer opleverde, houdt het voor bekeken. We krijgen de komende dagen te maken met een lagedrukgebied dat zich boven Scandinavië installeert en van daaruit ons weer zal aansturen. Het zal er nog van afhangen hoe diep het laag wordt en hoe dicht het precies zal komen te liggen om te zien hoe groot de invloed ervan precies zal worden, maar in elk geval wordt het vanaf morgen voor een lange periode koel en onstabiel. Daarbij lijken – jammer genoeg – de totale neerslaghoeveelheden niet al te groot te worden, maar zal het eerder uitlopen op perioden met lichte buien of wat lichte regen. Pas naar midden volgende week kan het geleidelijk weer wat opwarmen. Vooral het komende weekend gaat uitblinken in voor de tijd van het jaar echt koude temperaturen.

Vandaag is nog een vrij zachte dag. Het is wel opnieuw wachten op de zon, maar als we naar het satellietbeeld kijken, dan liggen de opklaringen vandaag rond dezelfde als gisteren al een flink stuk dichter. Enkel onze regio, West- en Oost-Vlaanderen zitten rond halfweg de ochtend nog onder de wolken, maar ze lossen op:

Even geduld dus, de zon is onderweg. We krijgen dan straks een periode met overal tijdelijk wat zonneschijn, helaas wel het minste aan zee. Daar lopen in de namiddag alweer nieuwe wolken binnen vanaf het westen. We halen maxima die vanmiddag tijdens de zonnige perioden kunnen tippen rond 16-17 graden landinwaarts en rond een 14-15 graden aan de kust. De wind is zwak en waait eerst veranderlijk, maar kiest uiteindelijk voor het noordwesten.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe vanaf het westen op nadering van een zwakke en niet goed gestructureerde regenzone. Het is mogelijk dat er tegen de ochtend hier en daar wat lichte of verspreide regen valt bij minima rond ongeveer 7 tot 8 graden.

Morgen wordt een zwaar bewolkte dag. Die verbrokkelde regenzone trekt dan van west naar oost over, maar in verspreide slagorde. Ze activeert geleidelijk ook wat dus er kan gaandeweg de dag links of rechts al eens een bui opduiken of wat verspreide tijdelijke regen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. De maxima lopen daarbij op naar ongeveer een 12 tot 14 graden bij een wat aantrekkende naar west tot noordwest gedraaide wind.

Vrijdag krijgen we ook een mix van wolken en opklaringen, maar dan overheersen de droge perioden. Het wordt koeler met hoogstens een graad of 12 en een kille noordelijke wind. Gaandeweg de dag stijgt de kans op enkele buien. Aanvankelijk vooral landinwaarts, naar de avond toe in de kustregio. Dat zou een lokale felle bui kunnen worden, maar veel plekken houden het ook (lang) droog.

In het weekeind zet de verkilling door. De noordelijke stroming zich nog te versterken. Er komt dan echt wel koude lucht binnen met maxima die zeker op zaterdag maar net de dubbele cijfers lijken te halen of zelfs niet meer … Zondag zou weer een graadje meer kunnen opleveren. Op beide dagen is er vrij veel bewolking die afwisselt met zonnige perioden, maar ook een bui of eens wat tijdelijke lichte regen zijn op beide niet uitgesloten. Er trekken enkele zwakke storingen en buienlijnen door en het zal nog wat afhangen van de precieze timing om te zien wanneer de regenkansen het grootste zijn. Als er in de ochtend of avond een bui opduikt, zou dat zelfs met wat winterse stukjes kunnen zijn in de vorm van een natte sneeuwvlok of wat korrelhagel. Het is ook uitkijken voor de nachten want die zouden wel weer eens wat grondvorst kunnen opleveren.

Samenvatting voor vandaagNa een grijze start, is het even wachten op de zon, maar ze komt eraan. Landinwaarts krijgen we tijdelijk een bredere zonnige periode, aan zee duurt die korter want er komt later in de middag weer nieuwe bewolking binnen vanaf de kust. Maxima tussen 14 graden aan zee tot 17 landinwaarts. De zwakke veranderlijke wind wordt geleidelijk aan overal noordwest.

Geert, woensdag 01 mei, 09.40 uur.

 

De nieuwe natuurminuut gaat over diertjes die op het water leven: schaatsenrijders! Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!