Weerpraatje van dinsdag 30 april:

Algemene luchtdrukverdeling

Een aparte kern van hogedruk boven de Noordzee, verbonden met meer hogedrukgebieden verder ten noorden van ons, beïnvloedt vandaag nog ons weer. Er ligt verder ook nog een oud front in de buurt en dat zorgt dan weer voor heel veel hardnekkige bewolking die maar moeilijk oplost. De nabijheid van die kern van hogedruk doet daar ook geen goed aan. De komende dagen gaat de luchtdruk boven Scandinavië fors dalen en installeert zich daar een flink lagedrukgebied. In combinatie met een zich nieuw vormend hoog van Groenland naar Ierland komt er boven de Noordzee een forse noordelijke stroming te staan met aanvoer van voor de tijd van het jaar bijzonder koele en gestoorde zeelucht.

Dat het in de loop van de nacht bewolkt zou raken, zat gisteren in de verwachting. Het is nu de vraag hoe snel die lage wolken vandaag zullen oplossen. De ervaring leert dat dit niet vlot gaat gebeuren – als het al overal gebeurt. We hebben immers te maken met een zwakke tot matige noordelijke wind die erg vochtige Noordzeelucht aanvoert. Samen met een oud front dat boven onze omgeving ligt, leidde dat tot de vorming van een dik pak lage wolken. Die hebben, zeker in deze tijd van het jaar, de neiging om lang en hardnekkig te blijven hangen. Heel geleidelijk aan breekt later vandaag landinwaarts de bewolking langzaam open. Die opklaringen breiden zich dan traag uit richting de kust, maar het is best mogelijk dat daar de zon pas in de (heel) late middag doorbreekt of zelfs niet. De maxima zitten niettemin straks toch weer rond een 12-13 graden aan zee tot 14 landinwaarts. Daar waar de zon doorbreekt (in de gebieden het verst van de zee verwijderd) kan dat 15-16 worden. Het blijft daarbij zo goed als droog of het zou een enkel drupje motregen moeten zijn.

Vanavond klaart het tijdelijk wat op, maar dat zal niet lang duren. Later in de nacht komt er opnieuw lage bewolking opzetten. Er kan zich eventueel hier en daar ook wat nevel of mist vormen, maar die lost dan weer op. De minima dalen naar waarden rond een 4 tot 6 graden bij een steeds zwakke noordelijke wind.

Morgen lijkt nog steeds de beste dag van de week worden. Tegen dan kan er nog een graadje extra opgeteld worden en is een 16-17 graden haalbaar. Er komt dan wat meer ruimte voor de zon al is het zeker niet altijd even van harte. De wolkenvelden blijven ons echt wel parten spelen. Zeker morgenochtend want dan is alles opnieuw vol gelopen met lage wolken en die gaan weer maar moeizaam oplossen, maar wel vlotter dan vandaag. Het blijft daarbij wel helemaal droog. De eerst meer veranderlijke wind, kiest uiteindelijk toch weer voor een noord tot noordoostelijke richting.

Vanaf donderdag begint de invloed van het Scandinavische laag op te spelen. Dat stuurt met een steeds noordelijke stroming koelere lucht op ons af. Er trekken dan ook wat meer actieve restanten van storingen binnen en die zorgen voor wat verspreide regen of een bui in de loop van de dag. Op donderdag vallen de temperaturen daarbij nog wel mee en halen we nog wel een 13 tot 15 graden, maar de aangevoerde lucht wordt snel koeler. Vrijdag is er al maar 11 tot 13 graden meer mogelijk. Het is ook dan dikwijls wisselend bewolkt met kans op een lokale bui of wat regen. Verregende dagen worden het zeker niet en er is ook nog wel ruimte voor wat zonnige momenten, maar de doorstaande noordelijke wind maakt het voor het gevoel aan de gure kant.

Tegen het weekeind gaat die noordelijke stroming zich nog te versterken. Er komt dan echt wel koude lucht binnen met maxima die zeker op zaterdag maar net de dubbele cijfers lijken te halen. Zondag zou weer een graadje meer kunnen opleveren. Op beide dagen is er vrij veel bewolking die afwisselt met zonnige perioden, maar ook een enkele bui is steeds niet uitgesloten. Zeker op zaterdag. Zondag verloopt op vele plekken droog.

Samenvatting voor vandaagNa een koele start, lopen de temperaturen vanmiddag op naar 13 tot 14 (lokaal 15) graden. Er is eerst veel zon, maar gaandeweg duiken er stapelwolken op die het zeker landinwaarts de zon moeilijker maken. Aan zee blijft het vrij zonnig. Er staat een zwakke tot hoogstens matige noordelijke tot noordoostelijke wind.

Geert, dinsdag 30 april, 06.40 uur.

 

De nieuwe natuurminuut gaat over diertjes die op het water leven: schaatsenrijders! Kijk je mee?

 

Mechanisme zeebries? Check het hier: https://youtu.be/WbLDCS1bw5s). 

!! Link zeker ook eens door naar Youtube zelf en abonneer op mijn kanaal. Daar staat intussen al een hele verzameling achtergrond-filmpjes van weer en natuurzaken. Je vindt het kanaal via deze link: Youtube Geert Naessens (abonneren!). Sommige (weer)filmpjes zet ik hier van tijd tot tijd even in de kijker, maar daar vind je er dus veel meer terug. Neem zeker eens een kijkje. Je kunt er ook de groei van onze kuikens op volgen.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

 

–> Nieuwe artikel op de site: het aantal warme dagen van 2018 is buiten elke categorie!

–> Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

–> Ander nieuws! Ga ook gerust eens kijken op onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Daar staan intussen vele blogs, foto’s en andere interessante zaken! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!